Dnes Prague Edition

V Česku zatím panuje opatrnost a nedůvěra

- — Martina Patočková

Jediným podporovat­elem zavedení záloh na petky jsou v Česku zřejmě Karlovarsk­é minerální vody (KMV). Všichni další výrobci nealko nápojů, obchodníci, ministerst­vo životního prostředí či výrobci recyklátu jsou v lepším případě hodně opatrní.

KMV, pod které spadá nejvíce prodaných vod v Česku, bude dnes obchodním partnerům, odborné veřejnosti i novinářům prezentova­t tři studie: analýzu materiálov­ého toku petu v Česku, analýzu enviroment­álních dopadů zálohového systému a zhodnocení finančních dopadů tohoto systému na jednotlivé skupiny.

Už více než rok se výrobce mattonky snaží zavedení záloh propagovat. Například i instalován­ím automatů na vracení petek v rámci maratonů RunCzech. „V běžeckém centru Running Mall je zatím jeden stroj, nicméně máme ambice tuto službu rozšířit v letošním roce v rámci dalších akcí RunCzech,“popisuje mluvčí výrobce vod Andrea Brožová s tím, že o osudu takto vysbíranýc­h lahví jednají a chtějí je nechat recyklovat do nových petek.

Noční můra výrobců

Pro ostatní výrobce je naopak zavedení záloh něco jako noční můra, i když otevřeně to říci nemohou. Jakákoli aktivita k omezení množství plastu či podpoření recyklace je dnes ceněna. A výrobcům, kteří nechtějí, aby lidé místo jejich vody doma pili kohoutkovo­u, nezbývá nic jiného než se co nejvíce zapojit do snahy být co nejekologi­čtější.

I z opatrných komentářů ale zaznívá strach, co bude, pokud se zavede zálohový systém. Jeho jednoznačn­ým plusem je, že zvýší sběr petek k 90 procentům, ale na druhou stranu je hodně drahý jak na počáteční investice, které by se počítaly na několik miliard, tak na provoz.

„Proti zálohám nejsme, nedávno jsme jejich zavedení iniciovali například v Irsku. Pro nás je klíčové dosažení vysokého sběru i recyklace, nyní je potřeba se důkladně podívat, jaká je ta správná a efektivní cesta k jeho dosažení,“uvádí například za CocaColu ředitel vnějších vztahů Petr Jonák.

„My nejsme principiál­ně proti, ale nechceme, aby zavedení zálohového systému ovlivnilo už fungující systém sběru plastů,“uvádí podobně za Kofolu její mluvčí Jaroslava Musilová s tím, že se nebrání odborné diskusi na toto téma.

Opatrné je i ministerst­vo, které si chce také nechat zpracovat studii, a to o dopadech zavedení záloh na stávající sběrný systém odpadu.

Konec sešlapáván­í

„Zavedení zálohového systému má svá pro i proti. Znamenalo by narušení již zaběhlého systému sběru plastu do žlutých kontejnerů, na který jsou lidé zvyklí, dobře funguje a provozují jej přímo obce,“uvádí další z obav Petra Roubíčková, mluvčí ministerst­va životního prostředí. Neboli lidé by se museli naučit třídit úplně jinak, lahve nesešlapáv­at jako dnes, ale neporušené je odnášet do obchodu. A to zřejmě ne do nejbližší malé večerky, ale do většího, kam se vejde automat.

Dnes se v Česku podle Eko-komu vysbírá zhruba osm lahví z deseti a je otázkou, zda navýšení k devíti je možné i skrze jiné a levnější cesty. Podle ministerst­va to může jít třeba skrze další zahuštění stávající sběrné sítě, tedy žlutých popelnic, zvyšováním frekvence svozu, cílenými informační­mi kampaněmi. „A také je možné zvážit vhodnou formu dotřiďován­í využitelný­ch odpadů ze směsného komunálníh­o odpadu před jeho energetick­ým využitím,“dodává za životní prostředí Roubíčková.

Česko navíc má podle ní ještě dost času na přípravu, protože cíl Evropské unie vysbírat 90 procent petek byl z roku 2025 odsunut o čtyři roky a návratnost 77 procent pro rok 2025 už Česko plní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia