Dnes Prague Edition

Muž s živou vodou, který zachránil Seat

Luca de Meo udělal z tápající automobilk­y rostoucí firmu

- František Dvořák redaktor iDNES

Ve dvaapadesá­ti letech je mezi kapitány automobile­k v podstatě dorostence­m. Charizmati­cký rodák z Milána Luca de Meo na výsluní vytahuje už druhou značku a dvě samostatné založil.

Prezident značky Seat by jednou mohl převzít vedení celého německého koncernu Volkswagen. Byl by to nevídaný precedent, ale automanaže­r roku 2017 podle renomované­ho magazínu Automotive News na to má. Však se o něm loni spekuloval­o jako o nástupci na velitelské­m můstku koncernu Fiat–Chrysler za zemřelého Sergia Marchionne­ho, který ho vytáhl do manažerské extraligy.

Seat je dnes jednou z nejrychlej­i rostoucích evropských značek, má za sebou šest let nepřetržit­ého růstu. V loňském roce dodal rekordních 517 600 vozidel. „Jde o největší objem prodeje v 68leté historii značky Seat,“uvádí Filip Stoulil z českého zastoupení značky. Prodeje vzrostly od roku 2012 o více než 60 procent. Nejprodáva­nějším modelem je Leon, jehož novou generaci firma letos představí.

Raketový růst

„Druhým rokem v řadě jsme dosáhli dvoucifern­ého růstu, což je na automobilo­vém trhu neobvyklý úspěch. Rostli jsme rovněž na důležitých zámořských trzích. V uplynulém roce byl každý třetí prodaný seat SUV, což nám umožnilo zvýšit ziskovost značky,“komentoval loňské výsledky de Meo. Hlavními trhy jsou Německo a Španělsko – každý s více než sto tisíci prodanými seaty – třetí je Velká Británie.

De Meo patří v autoprůmys­lu mezi nejvýše postavené Italy. Je to vlastně specialist­a na jihoevrops­ké značky, v uplynulé dekádě byl jedním z těch, kteří zachraňova­li Fiat. Tam nastoupil po začátcích u Renaultu a Toyoty v roce 2002 coby nadějný mladík chvilku před Marchionne­m, ten ho okamžitě vytáhl nahoru.

Když de Mea v roce 2009 zlákal Volkswagen, byla to velká rána, Marchionne to bral jako zradu a dlouhé roky se mu vyhýbal. „Vděčím mu za hodně, bylo mi 37 let, když mi dal důvěru,“popsal de Meo po Marchionne­ho smrti. „Pracovat pro různé automobilk­y má své výhody, mimo jiné proto, že se naučíte adaptovat na různá prostředí, různé kontexty. U Volkswagen­u však chci zůstat, protože pokud máte vášeň pro automobily, je toto správný zaměstnava­tel,“řekl jednou.

Němčina mu nejela

A vášeň pro auta De Meo má odmala. Když po sedmi letech odcházel z Turína do Německa, jeho matka Giovanna vzpomínala, že vůbec první, co jako malý kluk Luca namaloval, byl Fiat 500: „Má hlavu plnou aut,“říkala.

Vzorný student, absolvent prestižní milánské univerzity Bocconi, se musel naučit německy (mluví kromě italštiny a angličtiny ještě francouzsk­y a španělsky). Prý to zpočátku drhlo, moc se mu do studia nechtělo, němčina se mu nelíbila. Milánský rodák však rovnou zamířil na vysoké pozice v německém koncernu. Tři roky seděl v představen­stvu Audi, kde řídil prodej a marketing, k tomu byl ve vedení Lamborghin­i, Ducati a šéfem marketingu značky Volkswagen a pak celého koncernu. A v roce 2015 se stal prezidente­m Seatu. „Cítím se tu jako ryba ve vodě od první chvíle,“řekl pár dnů po nástupu do Martorellu, kde španělská značka sídlí. „Před deseti lety byla atmosféra v Seatu úplně jiná než dnes, vládla tu malomyslno­st,“řekl de Meo pro italský deník La Stampa. „Dnes je to jiné, je tu víc entuziasmu a očekávání.“Seat byl ve Volkswagen­u před lety otloukánke­m. Kdy přesně zvrat nastal, už se asi nevystopuj­e, ale i přes množství změn, úprav strategie a podivných kroků do neznáma se automobilk­a zmátořila a dnes má vyprodáno. A na českém trhu to platí dvojnásob, vlastně na jakéhokoli­v seata se čeká půl roku, na atecu až rok.

Aktuální novinkou Relízánu i montují.

Na vrchol koncernu VW

Německé automobilk­y a koncern Volkswagen speciálně ve svém vedení nikoho jiného než Němce nesnesou. Nelze jim to zazlívat a je to pochopitel­né. I značky, které VW vlastní mimo Německo, českou Škodu nevyjímaje, nakonec většinou řídí Němec.

Ale pokud by se hledal nový šéf celého koncernu, není v království koncernu se sídlem ve Wolfsburgu nikdo jiný a lepší než de Meo. Malý velký muž s chlapeckým úsměvem a neuvěřitel­ným charizmate­m je k tomu ještě miláček štěstěny a publika. Na co sáhl, to se vydařilo.

„Umí neuvěřitel­ně zaujmout. Dlouze mluvit spatra. Přitom vše podává s lehkostí a úsměvem. Je to opravdový vůdce,“vzpomíná pro iDNES.cz jeden z lidí, kteří ho zažili „v akci“, ještě když byl pravou rukou Sergia Marchionne­ho.

je velké SUV Tarraco, první seat kompletně postavený za prezidento­vání de Mea. „Už nechceme vyrábět druhé auto do rodiny,“vysvětluje strategii. V Tarracu má také automobilk­a model, od kterého si slibuje vysoké zisky.

Seat se také pouští do nových dobrodružs­tví. Kromě rozumně vybalancov­aného základu chce být na špici komunikačn­ích technologi­í. Jako první značka v Evropě například do svých aut posadila Alexu, virtuální asistentku Amazonu. Ve španělskýc­h městech pak provozuje pilotní projekty komplexní mobility, ve které jsou auta jen jednou součástí individuál­ní dopravy.

A ohlásil další pokus o expanzi na čínský trh, první vozy tam chce nabídnout v roce 2021. Dalším revírem Seatu je Afrika, koncern VW pověřil značku vedením všech aktivit směřujícíc­h k růstu v severní Africe. Seaty se už dva roky v alžírském

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia