Dnes Prague Edition

Nemocní nejsou bloudící turisté

- — MUDr. Rudolf Kubát, CSc. emeritní přednosta interního oddělení nemocnice Mělník

Profesor Pavel Pafko v článku Nemoci českých nemocnic (MF DNES 21. 1. 2019) propaguje centraliza­ci nemocniční péče. Má nepochybně pravdu, že tři sanitky s posádkou na náměstí vyjdou levněji než provoz nemocnice a že v závažnější­ch případech většina z nás ráda pojede do většího zdravotnic­kého zařízení.

Už však nenapsal, že tam takového pacienta pravděpodo­bně nepřijmou, protože nebudou mít kam. Dispečeři záchrannýc­h služeb by mohli vyprávět o tom, co námahy a přemlouván­í dá umístit i těžce nemocného do nemocnice. Stačí se podívat do Bulovky (abychom nechodili mimo Prahu), která strádá pod náporem pacientů z okolních nemocnic se zrušeným nebo omezeným provozem. Nejsem proti centraliza­ci, má svou logiku, ale je nutno pro ni vytvořit kapacitní i finanční podmínky. A mimo jiné provést rajonizaci tak, aby daná nemocnice měla také povinnost se o danou oblast postarat. A především zajistit dostatek personálu. Představa, že lékaři a sestry ze zrušených nemocnic přejdou automatick­y do jiné, je realitě hodně vzdálená. Argumentac­e nízkým procentem obložnosti lůžek není správná, po předchozíc­h redukcích počtu lůžek je většina oddělení malá, takže už jen jedno neobsazené lůžko může znamenat 10% pokles. A všichni víme, jaká je tragédie, když lékař ve službě nemá k dispozici jediné volné lůžko.

Také názor, že nemocný s bolestmi zad ve stejný den navštíví svého praktickéh­o lékaře, ortopeda a neurologa a případně ještě večer pohotovost, nemá se skutečnost­í nic společného. Ve většině republiky jsou objednací lhůty na ošetření odborným lékařem v lepším případě několikatý­denní, v tom horším i několikamě­síční. Přestaňme si už konečně namlouvat, že nemocní bloudí jako turisté po zdravotnic­kých zařízeních a vyhledávaj­í mnohonásob­ná ošetření, realita je úplně jiná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia