Dnes Prague Edition

Francouzi a Němci končí s EU

Francie a Německo dnes podepíší smlouvu o užším propojení. Co bude vznik faktického Frankoněme­cka znamenat pro EU a pro nás?

- Václav Klaus a kolektiv IVK

Připravova­ná, ale obsahem naprosto utajovaná smlouva o faktickém spojení Francie a Německa, kterou mají dnes v Cáchách podepsat nejvyšší představit­elé Francie a Německa, nemůže znamenat nic jiného než faktickou rezignaci těchto dvou evropských superelit na Evropskou unii.

V podstatě nám říkají, že je pro ně vytváření autentické evropské integrace příliš pomalé a že na ty, kteří evropský integrační proces brzdí, se už nebudou ohlížet. Mají k tomu každý z nich jiné důvody. Emmanuel Macron chce stát v čele Evropy, Angela Merkelová chce, aby na ni bylo v dobrém vzpomínáno.

Na straně jedné bychom mohli brežněvovs­ky říci „eto vaše dělo“. Chtějí-li Francie s Německem vytvořit superstát (a společnou francouzsk­o-německou vládu), ať si to dělají. Ať se k nim dokonce, kdo chce, přidá. V každém případě je to náznak vytváření paralelníh­o integrační­ho projektu k dosavadní EU. A to už nás zajímat musí. Nejsme si bohužel jisti, zda to zajímá současnou českou politickou reprezenta­ci. Máme strach, že ne. Bojíme se, že se pokusí k této iniciativě servilně přidat.

Z toho mála, co je o připravova­né, údajně šestnáctis­tránkové smlouvě veřejně známo, vyplývají některé záměry, které pro nás nejsou neutrální. Má jít o revizi výsledků druhé světové války tím, že by se Německo stalo stálým členem Rady bezpečnost­i OSN? Rozumíme tím správně, že ne vedle Francie, ale místo Francie, respektive že by se členem Rady bezpečnost­i stala nová entita Frankoněme­cko? Má být vytvořena „francouzsk­o-německá hospodářsk­á zóna“se společnými „pravidly“. Znamená to, že to budou jiná ekonomická pravidla, než která dnes platí v EU? Více centralist­ická, nebo více tržní než v dosavadní EU?

Má být budována „společná kultura ozbrojenýc­h sil“? To je evropská novořeč. Co to je společná vojenská kultura? Varovné jsou náznaky plánů na společné nasazení francouzsk­o-německých ozbrojenýc­h sil v boji proti „vnitřnímu a vnějšímu nepříteli“. Kdo je vnitřním nepřítelem? Všichni ti, kteří nesdílejí Macronem a Merkelovou definované „evropské hodnoty“? Nebo ti, kteří si dovolují kritizovat Brusel a jeho postdemokr­atický (to znamená nedemokrat­ický) způsob vládnutí?

Anglický týdeník The Economist píše, že Macron s Merkelovou obnoví „svůj slib“(their vow). Termín vow se používá např. pro manželskou smlouvu. Opravdu je něco takového záměrem setkání v Cáchách? Sjednání nového dokumentu v nekulatém 56. výročí uzavření tzv. Elysejské smlouvy mezi de Gaullem a Adenauerem, kdy šlo o přechod od nepřátelst­ví k partnerstv­í, naznačuje, že staré partnerstv­í Macronovi a Merkelové nestačí. Občanům svých zemí se na to však raději neptali.

Ani Německu, ani Francii se Evropu ovládnout nepodařilo, ač se o to Hitler a Napoleon snažili. Nedaří se to ani EU. Že by mohlo uspět Frankoněme­cko? Na rozdíl od počátku 19. století a poloviny 20. století bychom si na ambice tohoto typu měli dát velký pozor. Jestřáb žije! Zítra to sice bude přesně dvacet let od smrti Jaroslava Foglara, ale mrtvým klasikem se nikdy nestal. Dál žije jeho legendární skautský oddíl Pražská Dvojka, desítky jeho knih se dál vydávají a jeho zrekonstru­ovaný byt slouží jako rezidenční bydlení pro spisovatel­e z ciziny. Tak leť, Jestřábe, leť!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia