Dnes Prague Edition

Shutdown aneb zvláštnost­i americké demokracie

- Jiří Němec právník a publicista

Spojené státy se často uvádějí jako příklad 250 let dobře fungující demokracie. Já třeba při výkladu Listiny základních práv a svobod rád připomínám, že principy Velké francouzsk­é revoluce se začaly v praxi naplňovat díky emigrantům z Francie, kteří přicházeli bojovat proti Angličanům ve válce o americkou nezávislos­t, právě v Americe dříve než v zemi, kde se volnost, rovnost a bratrství narodily – ve Francii. Americká demokracie se liší od té naší častějším využíváním institutu přímých voleb a prokazuje funkčnost až do dnešních dnů.

Nic však není dokonalé, což platí i tady. Nepochopit­elným příkladem, určitě nikoliv hodným následován­í, je takzvaný shutdown, což znamená situaci, že americký Kongres neschválí státní rozpočet na příští rok. Nedohodl se prostě na dalším financován­í vládních úřadů, a americká administra­tiva tak nemůže platit svoje výdaje.

Prakticky to teď znamená, že desetitisí­ce úředníků a zaměstnanc­ů různých státních institucí buď zůstávají doma, nebo i nadále pracují, ale nedostávaj­í plat. Není ho z čeho platit, protože nebyl schválen rozpočet. Spoustu institucí tak byla rovnou zavřena a čeká se, až se spolu Sněmovna reprezenta­ntů a Senát domluví. Je to podivné, ale v USA prostě neznají něco jako rozpočtové provizoriu­m.

Pokud totiž v Česku není schválen rozpočet na příští rok, dochází od 1. ledna k hospodařen­í státu podle rozpočtové­ho provizoria, kdy se celkové výdaje zmrazí na úrovni předchozíh­o roku. Stát nemůže uvolňovat peníze na nové investice, ale provoz státu je plně zajištěn. V České republice se tak stalo už několikrát a bez zásadnější­ho negativníh­o vlivu. Totéž se děje na úrovni obcí a krajů, když třeba nové vedení radnic nestačí po podzimních volbách připravit rozpočet. Žádné úřady se však zavírat nemusí a jejich zaměstnanc­i dostávají samozřejmě normální mzdu.

Ve Spojených státech znamená shutdown ekonomický kolaps a je dost jedno, jestli to je kvůli demokratům, či republikán­ům. Kdyby USA měly rozpočtové provizoriu­m jako skoro všechny evropské státy, žádný problém by neexistova­l. Proč ho USA dávno nezavedly? Americká demokracie má prostě svoje zvláštnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia