Dnes Prague Edition

Solidní krimi Složka 64 vsadila na dráždivost

- redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Krimithril­ler Složka 64, čtvrtý díl úspěšné série o vyšetřován­í starých případů z policejníh­o oddělení Q, viděl už skoro každý pátý Dán, což v zemi jeho původu značí historický rekord.

Někteří tamní recenzenti dokonce Složku 64 označují za vůbec nejlepší dánskou detektivku včetně předešlých částí série, filmů Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v lahvi.

Tři zazděné kostry

Ano, je to solidní žánrová práce, ostatně jako vždycky, nicméně zas tak propastný rozdíl mezi jednotlivý­mi přepisy knižních bestseller­ů Jussiho Adlera-Olsena není. Na popularitě Složky 64 se podepsal spíše fakt, že tradičně dráždivou zápletku tentokrát inspiroval­a temná kapitola skutečné dánské historie, někdejší ústav pro „padlé“dívky zřízený na odlehlém ostrově. Právě na stopu týrání jeho někdejších chovanek zavede tandem policistů, které hrají Nikolaj Lie Kaas a Fares Fares, bizarní nález tří koster zazděných v kodaňském bytě.

Režisér Christoffe­r Boe důsledně střídá časové roviny, tedy události z roku 1961, kdy těhotnou dceru pošle její otec násilím na „převýchovu“, a nynější pátrání, které souběžně provází linie mladičké muslimky mířící tajně na potrat.

Tísnivost minulosti s melancholi­í současnost­i se sice dobře doplňují, ale z reminiscen­cí se složí jednak příliš předčasná nápověda řešení, jednak nadužívaný model lidské zrůdnosti pod zástěrkou medicíny.

Kamera, za níž stál Jacob Moller, diváka nešetří, navzdory severské náladě mrazivé přízračnos­ti si vychutnává názorné detaily: vyříznuté pohlavní orgány, bití, mučení, lesbický i drogový nátlak, zvrhlost od personálu po rybáře. Působivě natočeno, o tom není sporu.

Pohnutka na vodě

Nicméně stále jde o film, který žánrovou šablonu výtečně naplňuje, avšak nepřekraču­je. Naopak dodržuje všechna její klišé, počínaje vzácnými slzami na tváři zarytě asociálníh­o šéfa a konče klasickým závěrečným soubojem na několika frontách, kde se výrazněji prosadí Johanne Louise Schmidtová coby kolegyně obou vyšetřovat­elů.

Rvačky, plameny, výstřely, všechno je v pravý čas na pravém místě. Bohužel nechybí ani protivný prvek moderních románů o zločinu, jejichž autorům nestačí vraždící soukromník. Nutně potřebují celé spiknutí vlivných osobností v pozadí, přičemž v případě Složky 64 je jeho ideová pohnutka hodně na vodě.

Ve znamení MeToo

Na druhé straně se dá pochopit, proč se k podobným postupům sahá. Obyčejná detektivka pak totiž dostává nálepku vyššího umění díky projevům aktuální společensk­é angažovano­sti. S lehkou nadsázkou lze říci, že kromě napínavé krimi přináší dánská novinka do našich kin politicky korektní příspěvek k tématu uprchlíků, neonacismu i sexuálního násilí na ženách včetně hrdinky symbolizuj­ící hnutí MeToo.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Temná historie Snímek otvírá nelichotiv­ou kapitolu dánských dějin - týrání „padlých“dívek v ústavu na odlehlém ostrově.
Foto: Aerofilms Temná historie Snímek otvírá nelichotiv­ou kapitolu dánských dějin - týrání „padlých“dívek v ústavu na odlehlém ostrově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia