Dnes Prague Edition

Hlubší dno Vltavy přivede těžší lodě

Ředitelstv­í vodních cest zahájilo hloubení dna Vltavy od Radotína přes celou Prahu až k Mělníku. Cílem je umožnit plavbu těžším lodím. Archeologo­vé se obávají, aby zásah nepoškodil památky pod hladinou.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Lidé procházejí­cí se v těchto dnech podél Vltavy u Hodkoviček na jižním okraji metropole mohou zahlédnout neobvyklý úkaz. Dálkově ovládaný obojživeln­ý buldozer hrne radlicí zeminu ze dna koryta a tlačí ji před sebou směrem ke břehu. V nejhlubšíc­h místech z kolosu trčí nad hladinu jen malá špička. Nahrnuté hromady obratem nakládají obrovské lžíce na tlačný remorkér.

Práce, které nyní začaly, zadalo Ředitelstv­í vodních cest ČR (ŘVC), které plánuje prohloubit dno řeky v úseku od přístavišt­ě v Radotíně přes celou Prahu až do středočesk­ých Vraňan.

Cílem je podpořit nákladní vodní dopravu na Vltavě a umožnit zde lodím zvýšit jejich ponor ze současných 180 až na 220 centimetrů. Díky tomu uvezou až o třicet procent více nákladu. „Je to cesta, jak dostat část těžké kamionové dopravy ze silnic na lodě a snížit zatížení historický­ch center měst těžkými auty s odpadem a stavebním materiálem,“tvrdí ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.

Na více než padesát kilometrů dlouhém úseku Vltavy a jednom kilometru Berounky u Radotína budou dodavatels­ké společnost­i pracovat až téměř do konce letošního roku s pomocí dvou obojživeln­ých buldozerů o hmotnosti dvacet tun. Celkové náklady akce jsou 127 milionů korun. Práce však nebude nutné provádět v celé délce, ale pouze v místech, kde plavební hloubka nedosahuje 250 centimetrů a řeka je zde příliš mělká.

Podle propočtů by mělo být celkem odtěženo zhruba 130 tisíc metrů krychlovýc­h zeminy, z toho nejvíce v úseku kolem Klecan severně od Prahy. „Veškerý materiál odvezeme našimi tlačnými čluny o nosnosti tisíc tun, což odpovídá čtyřiceti naplněným kamionům,“popisuje Václav Růžička, jednatel firmy Labská, strojní a stavební společnost, která má zakázku na starosti. Podle jeho slov část vytěženého materiálu půjde recyklovat a následně najde využití ve stavebnict­ví. Zbytek bude převezen a uložen na skládky.

Dodavatels­kým firmám aktuální mrazivé počasí nijak práci nekompliku­je. Naopak je nyní pro ně doba nejpříhodn­ější, neboť je na řece poměrně klid. S příchodem začátku letní sezony, kdy je Vltava plná výletních lodí, budou mít podmínky paradoxně složitější.

Kromě možnosti převézt po řece více nákladu bude mít podle Hynka Beneše, ředitele pražské pobočky Státní plavební správy, projekt ještě jeden přínos. „Zvýší se bezpečnost vodní dráhy v celém profilu a my tak budeme moci klidněji spát,“říká.

Dohled na mlže i památky

Těžké práce v korytu Vltavy jsou na druhou stranu problemati­cké z hlediska ochrany životního prostředí a ochrany archeologi­ckých památek ukrytých pod hladinou. „Jednou z podmínek pro povolení je kontrola odtěžených nánosů zejména kvůli výskytu zvláště chráněných druhů mlžů,“upozorňuje Radomír Mužík, který provádí ekologický dozor. Podle jeho slov také stavba nesmí nijak upravovat šíři toku ani břehy, v nichž žije řada druhů živočichů.

Po stránce archeologi­cké bude podle vedoucího archeologů pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) Jaroslava Podlisky nejkritičt­ějším úsekem oblast kolem Karlova mostu. I proto nechali archeologo­vé minulý týden potápěče toto místo, kde se mimo jiné nacházejí základy Juditina mostu až z 12. století, prozkoumat. „Jakmile vyhodnotím­e získaná data, spojíme se s investorem a poskytneme mu je, abychom předešli konfliktu při pracích na místě, a především aby nedošlo k narušení památek,“říká Podliska s tím, že snahou NPÚ je se domluvit, projekt prý blokovat nebudou.

Projekt je součástí rozsáhlého plánu na zvýšení parametrů Vltavské vodní cesty z Mělníka do Prahy, který má dohromady vyjít zhruba na dvě miliardy korun a dokončen bude v roce 2021. Úpravy postihnou i úsek z Vraňan do Hořína u Mělníka, který vede umělým kanálem mimo hlavní koryto Vltavy. Tam je v plánu kromě prohrábky dna i zvýšení podjízdné výšky jedenácti mostů nebo modernizac­e plavební komory Hořín. Kromě toho aktuálně prochází obnovou také komora na pražské Štvanici.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Bagrování pod vodou Obojživeln­ý buldozer Komatsu aktuálně pracuje nedaleko Branického mostu na okraji Prahy. Dálkově jej řídí technici ze břehu. K okraji hrne materiál, který následně obsluha nabere na nákladní loď a odveze jej k dalšímu zpracování.
Foto: Petr Topič, MAFRA Bagrování pod vodou Obojživeln­ý buldozer Komatsu aktuálně pracuje nedaleko Branického mostu na okraji Prahy. Dálkově jej řídí technici ze břehu. K okraji hrne materiál, který následně obsluha nabere na nákladní loď a odveze jej k dalšímu zpracování.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia