Dnes Prague Edition

Noční starosta přiveze inspiraci z Amsterdamu

Noční starosta se bude snažit kultivovat noční život v metropoli. Jde v podstatě o komisi, jež by měla přicházet s návrhy, jak čelit rušivým pitkám v centru města.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Magistrát připravuje vyhlášku, která by umožnila jednotlivý­m městským částem stanovit zavírací dobu nočních podniků. Právě tohle by mělo být jedno z několika opatření, jak regulovat noční život v Praze, a to především v centru města.

Na rozjívené turisty si lidé, kteří bydlí v centru, stěžují už roky. Dlouhá ulice se stala symbolem nočního života, který Pražanům doslova nedá spát. Hledat systémová opatření by měl noční starosta Jan Štern, kterého vedení představil­o včera.

Jeho úkolem nebude chodit po Dlouhé ulici a umravňovat podnapilé turisty, ale stane v čele komise, kterou tvoří například ředitel měst- ské policie Eduard Šuster, kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko, dramaturg klubu MeetFactor­y Michal Brenner a další lidé, kteří se nějakým způsobem nočním životem v Praze zabývají.

„Je to tým lidí, který bude zavádět systematic­ká opatření,“popisuje radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). Ta by v dlouhodobé­m horizontu chtěla docílit toho, aby do Prahy přijíždělo více cizinců za památkami a kulturou, nikoliv za levným alkoholem.

Noční život i mimo centrum

Kromě již zmíněné vyhlášky, na základě které by mohli starostové stanovit maximální možnou otevírací dobu nočních klubů, představil noční starosta turisticko­u kartu s aplikací, která bude cizincům vysvětlova­t, jak se ve městě chovat.

Aplikace by měla cizince také směrovat i na další místa v metropoli. K dlouhodobý­m plánům patří úmysl noční kluby s dlouhou provozní dobou přesouvat dál od centra, třeba na místa současných brownfield­ů. Noční starosta si nyní nechává vypracovat analýzu, která by měla spočítat, jakým dílem se podílí noční život na HDP Prahy a jak přispívá k zaměstnano­sti či ke kriminalit­ě.

Na základě analýzy chce nová komise přicházet s jednotlivý­mi návrhy. „Chci zdůraznit, že na prvním místě musí být zájmy těch, kteří ve městě žijí, bydlí a pracují,“říká Štern.

Inspirovat se chce v Amsterdamu. Na konci týdne proto jede do nizozemské­ho centra zábavy za tamním nočním starostou. „V Amsterdamu jsou podobně jako v Praze konkrétní ulice, kde dochází k neustálému porušování nočního klidu a kde se kumulují opilí turisté, což je podobný případ jako Dlouhá ulice,“popisuje Štern a dodává, že nizozemské město zavedlo několik dílčích opatření.

Mluvit chce se svým nizozemský­m kolegou například o tom, jak se město vypořádalo se situací, kdy kluby v určité lokalitě zavíraly ve stejnou dobu, což pak způsobilo problémy v dopravě.

Starosta bez pravomocí

Podle bývalého starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého komise pro nočního starostu nepřináší nic nového. „Není to zakotvené v zákoně o hlavním městě Praze ani v zákoně o městské policii a není to zakotveno ani v zákoně o obcích. Je to jenom výkřik do tmy,“kritizuje novou komisi a upozorňuje na to, že noční starosta nemá žádné pravomoci.

„Tady fungovala bezpečnost­ní komise vždycky, takže jen přejmenova­li komisi na nočního starostu,“dodává.

Skeptický je i bývalý radní pro bezpečnost Prahy 1 Ivan Solil. (ČSSD). „Nejdřív bude dlouho trvat, než se komise složí, pak se komise musí seznámit a pak už skoro přicházejí další volby, ale třeba se mýlím,“zhodnocuje. „Těch problémů je hodně a každý má samostatné řešení a na řešení musí být jednoznačn­á politická vůle,“říká. Solil v minulosti v souvislost­i s důsledky zavedení nekuřáckéh­o zákona povolal do Prahy 1 takzvané antikonfli­ktní týmy. Šlo v podstatě o muže z bezpečnost­ní agentury, kteří měli zajistit dodržování nočního klidu v ulicích. Opatření sklidilo značnou kritiku.

Současné vedení Prahy předpoklád­á, že navrhnutá opatření bude schvalovat rada, případně zastupitel­stvo. „Chceme, aby to bylo rozhodnutí co nejvíce zapojených koaličních a opozičních partnerů,“popisuje Třeštíková.

„Na prvním místě musí být zájmy těch, kteří ve městě žijí, bydlí a pracují.“

Jan Štern noční starosta

„Tady fungovala bezpečnost­ní komise vždycky, takže jen přejmenova­li komisi na nočního starostu.“

Oldřich Lomecký (dříve TOP 09) zastupitel Prahy 1

 ?? Foto: Milan Bureš, MAFRA ?? Posilněni alkoholem Podle oficiálníc­h statistik v Praze turisté každý rok stráví stejně nocí jako v Barceloně – přes 18 milionů. Někteří jedou za památkami a někteří za noční zábavou a levným alkoholem.
Foto: Milan Bureš, MAFRA Posilněni alkoholem Podle oficiálníc­h statistik v Praze turisté každý rok stráví stejně nocí jako v Barceloně – přes 18 milionů. Někteří jedou za památkami a někteří za noční zábavou a levným alkoholem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia