Dnes Prague Edition

Noc, kdy hotely nehostí turisty, ale místní

- Redaktorka MF DNES

Eliška Stodolová

PRAHA Zlevněné přespání, prohlídku hotelu nebo poloviční vstup na pražské památky nabízejí organizáto­ři v rámci akce Noc hotelů konané 25. ledna. Chtějí tím poděkovat obyvatelům hlavního města za jejich toleranci k rostoucímu cestovnímu ruchu a jeho případným negativním dopadům na místní. „Zároveň chceme nejenom hostům ukázat, co vlastně dělají hoteliéři pro své okolí,“říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

„Kapacita pokojů je především určena pro obyvatele dané městské části, proto jsme informace o akci neumístili na zahraniční weby ani portály,“dodává.

Do akce se zapojilo 77 hotelů v hlavním městě a nabízejí přespání v 929 pokojích. Noc pro dvě osoby včetně snídaně vyjde na 777, 999 nebo 1 111 Kč.

Po celé republice se akce účastní 143 hotelů. Oproti minulému ročníku je to o tři sta více.

Věž, výstava nebo wellness

Filozofií projektu je ukázat místním město, ve kterém žijí, očima turisty. „Chceme dát obyvatelům najevo, že správný hoteliér je šetrný k životnímu prostředí a používá prostředky, které prostředí nezatěžují. V rámci prohlídek technickéh­o zázemí hotelů tak zájemci mohou zjistit, kolik se tam denně vypere prádla nebo jakým způsobem se recyklují odpady,“upřesňuje Stárek.

Hotely se přihlašují doprovodně, je proto na nich, jaký doprovodný program lidem nabídnou. Ve vybraných zařízeních se jedná třeba o večeři v restauraci, pobyt ve wellness nebo ukázku flambování

Noc v hotelu a vybrané služby za lepší cenu

palačinek. „My nabízíme ubytování ve dvoulůžkov­ém pokoji, ať jde o jednotlivc­e, nebo pár. Zároveň si hosté mohou v rámci prohlídky projít hotel od sklepa až po půdu,“říká ředitel hotelu Ostrůvek Michal Václavík.

Účastník akce se může jít podívat i na vybrané pražské památky za poloviční vstupné. Pokladny však budou vyžadovat potvrzení z hotelu, že se jedná o jejich hosta.

Turismus rok od roku roste

Podle asociace navštíví ročně hlavní město 7,6 milionu turistů, proto každý 11. Pražan pracuje v cestovním ruchu. Za bezpečnou destinaci Prahu považuje 92 procent návštěvník­ů.

Organizáto­ři chtějí akcí zdůraznit, že firmy podnikajíc­í v dané lokalitě musí navázat užší kontakt s místními a v rámci odpovědnéh­o podnikání dělat něco prospěšnéh­o a užitečného pro okolí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia