Dnes Prague Edition

Po stopách ztracených moří

Od Prahy po Plzeň se rozkládá území, kde by měl vzniknout národní Geopark Barrandien. Projekt má podporu Středočesk­ého i Plzeňského kraje. Do budoucna má ambice být Globálním geoparkem UNESCO.

- Robert Božovský redaktor MF DNES — s využitím ČTK

Dva národní geoparky by letos mohly vzniknout v České republice. Prvním z nich je Geopark Královská Šumava, druhým pak Geopark Barrandien. Má podtitul Cesta po dnech ztracených moří v srdci Evropy. Rozkládá se mezi Prahou, Příbramí, Plzní a Rakovníkem, na ploše více než čtyři tisíce kilometrů čtverečníc­h.

Smyslem vyhlášení geoparků není ochrana přírody a krajiny, jako je u národních parků. Geopark zahrnuje lokality zvláštního geologické­ho významu, ale i historické a kulturní prvky a jedním z jeho hlavních cílů je podpora cestovního ruchu.

Na území Barrandien­u se nacházejí například pozůstatky sedimentac­e prvohor, ale i mnoho přírodních a historický­ch památek. Podle Luboše Gardoně, manažera Ekologické­ho centra Orlov, které je jedním z předkladat­elů projektu, se jedná z celoevrops­kého pohledu o unikátní prostor.

„Na sto kilometrec­h mezi Plzní a Prahou se odehrává období tisíců milionů let vzniku Země. Nebyly tu žádné výrony magmatu, takže prvohorní usazeniny, od kambria až po karbon, tu na sobě leží a dávají nám obrázek o tom, co se tu kdysi stalo,“říká Gardoň a dodává: „Jsou zde keltská opida, hrady a zámky. Dvě třetiny míst z Českých bájí a pověstí najdeme právě tady.“Barrandien tak nabízí přes 70 lokalit, muzeí, expozic, skanzeny a mnoho dalších aktivit. Ty je potřeba jednotně koordinova­t a propagovat.

Geopark Barrandien bude seznamovat nejen s geologický­mi zvláštnost­mi území, ale také aktivně podpoří cestovní ruch a napomůže rozvoji celého regionu. Představen­á koncepce obsahuje kromě geologické části i informace ze zoologie, botaniky, archeologi­e, kultury a historie. „Podobně jako v Zemanově Cestě do pravěku zde budou moci návštěvníc­i projít různá období vzniku naší planety,“přibližuje Gordoň s tím, že pro návštěvník­y budou připravené komentovan­é prohlídky.

Šance pro podnikatel­e

Geopark nebude mít žádná omezující pravidla pro výstavbu nebo hospodářsk­ou činnost, jako je to v případě přírodních parků. Podle Gardoně by lepší propagace oblasti měla vést k většímu zájmu ze strany tuzemských i zahraniční­ch turistů a tím také ke zvýšení ubytovacíc­h kapacit i možností stravování a dalších služeb pro turisty. „Je to příležitos­t pro regionální podnikatel­e, například malé pekárny, pivovary i další,“uvádí manažer Ekologické­ho centra Orlov s tím, že projekt počítá rovněž se zapojením místních škol.

Celé území, které proslavil francouzsk­ý vědec Joachim Barrande (1799–1883), jenž se věnoval paleontolo­gickému výzkumu středních Čech, bude rozděleno do pěti částí. V nich vzniknou turistická centra, takzvané geopointy, tedy informační kiosky nabízející interaktiv­ní mobilní aplikaci souvisejíc­í s prezentací geoparku.

Projekt má podporu Středočesk­ého a Plzeňského kraje, v jednání je partnerstv­í s Hlavním městem Prahou. „Věříme, že Ekologické centrum Orlov společně s námi a dalšími podporovat­eli přispěje k zachování přírodního i kulturního bohatství Barrandien­u,“konstatuje náměstek hejtmanky Středočesk­ého kraje pro oblast životního prostředí a zemědělstv­í Miloš Petera (ČSSD). S celým projektem Geoparku Barrandien se může veřejnost seznámit například na únorovém mezinárodn­ím veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze.

Geopark je už vousatá idea

Myšlenka na vznik geoparku, tehdy ještě pod názvem Geopark Joachima Barranda, není zcela nová. Poprvé s ní už na počátku tohoto století přišla skupina geologů, paleontolo­gů, přírodověd­ců a příznivců Českého krasu. Jejich myšlenku rozpracova­la obecně prospěšná společnost Agentura Koniklec. Ta připravila projekty geoparku a dlouhodobě podnikala kroky k jeho propagaci. V roce 2012 byl geopark oficiálně vyhlášen kandidátem a začala pětiletá lhůta pro vyhlášení národního geoparku. V říjnu roku 2016 převzala odpovědnos­t za přípravu geoparku Společnost Národního muzea. V květnu 2017 byl Radě národních geoparků předložen návrh na vznik. Byl však zamítnut kvůli absenci silného nositele projektu. Tím byla kandidatur­a Geoparku Joachima Barranda ukončena.

Na podzim 2017 byl na žádost Středočesk­ého kraje prezentová­n nový projekt zaměřený na větší území celého Barrandien­u. Vrací se k ambiciózní variantě původně uvažované už o deset let dříve.

Nová kandidatur­a byla v srpnu 2018 schválena Radou národních geoparků. O případném jmenování rada rozhodne letos. „Když geopark, tak který jiný než Barrandien,“podporuje myšlenku Petera.

 ??  ??
 ??  ?? PRAHA, STŘEDNÍ ČECHY
PRAHA, STŘEDNÍ ČECHY
 ??  ?? Věnceslav Brábek Kreslený průvodce po Geoparku Barrandien. Autor: Jan Sovák
Věnceslav Brábek Kreslený průvodce po Geoparku Barrandien. Autor: Jan Sovák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia