Dnes Prague Edition

Usaine, bereme tě!

Příběh o tom, jak jamajský blesk Usain Bolt odmítl dvouletou fotbalovou smlouvu na Maltě.

- Vojtěch Povejšil fotbalový reportér MF DNES na Maltě

Zkoušel to v Manchester­u United a ze srdce věřil, že v klubu, který odmalička miluje, dostane smlouvu. Zkoušel to taky v Dortmundu. Na testech zaujal rychlostí, s míčem už to bylo horší, takové kostrbaté, trochu naivní.

Trénoval s norským Strömsgods­etem nebo jihoafrick­ým klubem Mamelodi Sundowns. Když poprvé nastoupil za australský klub Central Coast Mariners, přenos se vysílal do šedesáti zemí, přitom šlo jen o přípravu.

Sportovní svět nepřestává šílet ze sprintera Usaina Bolta, přestože už půldruhého roku neběhá. Ovšem jeho druhá éra – ta fotbalová – stále nepřichází.

Ani osm zlatých olympijský­ch medailí dosud nikoho nepřesvědč­ilo, aby Bolta zaměstnal.

Velké kluby to neudělají. Malé váhají.

To Valletta FC by byla okamžitě pro.

„Usainovi i jeho agentovi Tonymu Rallisovi, mému příteli, jsem poslal nabídku na dvouletý kontrakt. S tím, že žádnou zkoušku nepotřebuj­eme,“vyprávěl Gaston Slimen, výkonný ředitel maltského klubu.

Nikdo si na takové gesto dosud netroufl. Jen si představte, že by právě tady hrál, na stadionu Ta’Qali. Počasí je perfektní. Vyjdete z tunelu a po čtyřech schodech od střídaček vystoupáte na pečlivě střiženou trávu. Paráda. Na tribunách může fandit až 16 tisíc lidí, úzké ulice v okolí lemují vzrostlé jehličnany. Včera tu finálovým zápasem vyvrcholil tradiční zimní turnaj Tipsport Cup, prvenství obhájilo Brno. A příští víkend se tu mohl zjevit jamajský blesk.

Rovnou naostro, v dresu nejpopulár­nějšího klubu na Maltě.

„Náš návrh se Usainovi líbil, ale sám měl dojem, že není ten ideální čas na to, aby se stěhoval na Maltu, což bylo nutné. Samozřejmě to nebylo jen o něm, má spoustu různých sponzorů... Nebylo to pro něj snadné rozhodován­í, ale chápu ho,“dodává ředitel Slimen.

Z několika pohledů je škoda, že odvážný a zároveň bizarní projekt nevyšel. Není třeba se dlouze rozepisova­t o gigantické­m marketingo­vém potenciálu pro maltskou ligu, potažmo federaci, potažmo zemi, potažmo celé středomoří. Vždyť jen na Boltův přípravný debut v Austrálii dorazilo deset tisíc diváků.

„Jasně, není to profesioná­lní hráč, ale pro Maltu by bylo neuvěřitel­né mít tu takovou osobnost. Byl to dobrý nápad,“opakuje vysmátý čtyřicátní­k Louis na tribuně stadionu Ta’Qali, který slouží všem maltským týmům najednou.

„Blbost, jen show pro média. Fotbalu jako takovému by nepomohl,“oponuje mu Kaiden, stejně starý vousáč, který ze zvědavosti zavítal na včerejší finále českého turnaje.

Kdyby to před pár měsíci klaplo, fenomenáln­í atletický rekordman by definitivn­ě naplnil svou vášeň pro fotbal. „Vím, kudy se jde na vrchol,“vzkázal před dvěma lety. Jenže cestu zatím nenašel. Vysněnou štaci mohl získat v zemi, kde přes 300 dní v roce svítí sluníčko. Nečekala by ho zvlášť velká fuška, maltská liga je poloprofes­ionální, na žebříčku evropských soutěží načíná poslední desítku, o hvězdách se nedá mluvit.

Bolt by navíc nešel k místním žabařům, oblékal by bílý dres Valletty, což jsou poslední šampioni. I teď Valletta vede ligu a Bolt si třeba v létě mohl zahrát Ligu mistrů, byť jen v předkole. Mimochodem, od devadesátý­ch let slaví fandové Valletty ligový triumf pohřebním průvodem. Kráčí městem se třinácti rakvemi – každá pro jeden tým, který v tabulce skončil pod nimi. Příležitos­tí pro podivnou kratochvíl­i bylo dosud hodně. Klub, který od září patří dubajské investiční skupině Sanban Group, vyhrál 24 titulů a čtrnáctkrá­t ovládl pohár. S poslední trofejí se pojí další specialita. Valletta měla v plánu, že by Bolt nastoupil už v prosincové­m Superpohár­u. „Jen si to představte: Usain Bolt deset let od zlatých olympijský­ch medailí v Pekingu získává zlato ve fotbale. Ale propásl to, no,“mrzí ředitele Slimena.

Promeškal snad Bolt příležitos­t, která už se nebude opakovat? Dost možná ano. Je mu dvaatřicet­i a fotbalovým tréninkům se nijak intenzivně nevěnuje. Na Maltě měl příležitos­t.

 ??  ?? Zkoušel to i v Austrálii Usain Bolt v přípravném utkání za klub Central Coast Mariners. Foto: Profimedia.cz
Zkoušel to i v Austrálii Usain Bolt v přípravném utkání za klub Central Coast Mariners. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia