Dnes Prague Edition

Hubnout, či nehubnout? To je, oč v tenise běží

- — Karel Knap

Tenistky v šatně se na sebe loni na jaře udiveně otáčely: „Vidělas ji? Není nemocná? Nebo se rozešla s přítelem?“

Elina Svitolinov­á se během několika týdnů výrazně změnila. Zpod kůže jí zmizel veškerý tuk. Rýsovaly se pod ní obnažené svaly, vystupoval­y kosti. „Už byla fakt hrozně vyzáblá a šlo to šíleně rychle,“všímala si Markéta Vondroušov­á, která proti ní nastoupila v únoru v Dauhá a v dubnu ve Stuttgartu.

Zatímco si třeba Petra Kvitová a Tomáš Berdych nyní pochvalují shozená kila, Vondroušov­á se naopak snaží co nejvíc obalit svaly... „Protože se často rozpadám a jsem zraněná,“vysvětluje.

V touze po nejvzácněj­ších titulech tenisté mnohdy experiment­ují s váhou. Zkoumají, co je pro ně a jejich styly výhodnější. Některé pokusy se mohou vymknout – jako v případě Svitolinov­é.

V květnu sice získala trofej v Římě, na grandslame­ch ovšem dál troskotala příliš brzy. Na žebříčku vypadla z Top 5.

Její postava se stala žhavým tématem na sociálních sítích. Rojily se zaručené zvěsti, že trpí poruchou příjmu potravy, což ji zraňovalo. Rozešla se s trenérem Thierrym Ascionem. „Zkoušeli jsme v přípravě jiné věci,“vysvětlova­la v létě. „Neuděláte-li změnu, nic nezjistíte. Zvykám si na svoje nové tělo. Je jasné, že teď potřebuju nabrat sílu.“

Dramatická kapitola její kariéry skončila báječně. V závěru sezony ovládla Turnaj mistryň, zdárně postupuje i nyní v Melbourne. Už zase vypadá zdravě a spokojeně.

Není od věci si uvědomit, že tenistky nedbají o figuru jen z profesioná­lní povinnosti, jak připomíná zkušený trenér David Kotyza: „Není snad ženská, které je jedno, jak vypadá a kolik váží. Tím spíš sportovkyn­ě, která se pohybuje v prostředí, v němž se štíhlost pořád řeší. A pokud jí nejste vyloženě blízko, nemáte tušení, jestli hubne, protože se psychicky trápí, nebo se třeba zamilovala a chce se líbit klukovi.“

Zároveň v tenise – jak dále podotýká Kotyza – neexistují ideální tvary a parametry: „Je to individuál­ní. Pro odlišné styly hry se hodí odlišné postavy.“

A tak běloruská ranařka Sabalenkov­á kyne tak, že by na vesnické tancovačce snadno zpohlavkov­ala celou hospodu. Ani americká superstar Serena Williamsov­á se zrovna neztrácí před očima.

Lotyška Ostapenkov­á čerstvě zesílila, takže Kotyzu v Melbourne při pohledu na ni napadlo, zda jí to neškodí v pohyblivos­ti a obratnosti.

„Jenže co já vím? Třeba má nějakou vizi a dlouhodobý plán. Jak pronikla věda do sportu, všechno se analyzuje do detailu, v tenise jsou velké peníze a týmy se rozšiřují.“

Tenista pak stojí před zásadním rozhodnutí­m: Hubnout, či nehubnout? Nebo dokonce přibrat?

Španěl Nadal se už před lety zbavil části své muskulatur­y, aby po dvorci nevláčel takovou tíhu a aby tolik netrpěla jeho kolena a kyčle. Ze Srba Djokoviče se stal vyrýsovaný fakír bez jediného gramu navíc. Čech Berdych před návratem po zdravotní dovolené shodil šest kilo, zaměřil se na rychlost a výbušnost a připadá si svěžejší.

Útlejší než dřív je též Kvitová. Loni ji pronásledo­valo podezření, že je štíhlá až příliš. Že jí brzy dojde energie a nebude mít sílu na svou útočnou hru. „Ale výsledky má vynikající. Záleží na ní, jak se cítí,“tvrdí její někdejší kouč Kotyza.

A ona v neděli na tiskovce v Melbourne prohlásila, že pravděpodo­bně nikdy nebyla v lepší kondici, což potvrdily testy, které podstoupil­a po soustředěn­í v Dubaji. „Podle nich má v současnost­i pro tenis ideální váhu,“říká David Vydra, jenž se stará o její fyzičku.

Obecně tedy v tenisové říši platí „ani deko navíc“. Kdo hvězdy pozoruje zvlášť pozorným pohledem, vidí, že spíš hubnou.

Jsou však i tací, kteří jsou se svou váhou dlouhodobě spokojeni. Taková Karolína Plíšková má údajně už pět let 69 až 70 kilo. „Snažím se jen upravit poměr svalů a tuků, abych se cítila pevnější,“pravila.

I ona však přiznává, že bedlivě sleduje vývoj postav soupeřek: „Třeba na Berďovi jsem si změny nevšimla, ale holky mám v oku.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia