Dnes Prague Edition

JAK ŠETŘIT

PŘI VOLÁNÍ

-

Správný výběr operátora a tarifu je pochopitel­ně to hlavní, čím můžete na telefenová­ní ušetřit. Ale peníze z kapes tahají i drobnosti, které si (zejména starší lidé) často neuvědomuj­í.

NEVOLEJTE ZPĚT NA PODEZŘELÁ ČÍSLA

Čísla neobvyklé délky či s neobvyklou předvolbou bývají z ciziny. Prozvoní a čekají, že zavoláte zpět. Jenže vy (kromě toho že do ciziny) mnohdy voláte i na placenou linku. Rada je jednoduchá: pokud vás někdo, koho nemáte v seznamu, shání na soukromém čísle, jistě to zkusí znovu. Takže zpátky volat nemusíte.

ZAVĚŠUJTE ŠMEJDŮM

Tohle nesouvisí s tarify, ale s telefonová­ním ano. Volají a chtějí vám něco nabídnout. Začnou opatrně, třeba nějakou anketou, ale hovor vedou směrem k prodeji nějakého nesmyslu. Naučte se používat větu: „Nezlobte se, nechci to řešit. Nashledano­u.“Nedejte volajícímu čas na námitky, prostě hned zavěste. A naučte takový postup důsledně své rodiče a prarodiče. A místo prodejců jim raději každý den zavolejte vy sami, ať si mají s kým popovídat.

SMS KONTRA CHATY

Místo dlouhého volání se hodí psaní esemesek. To platí pro uvážlivé. Kdo potřebuje na všechny strany posílat smajlíky a pochvalné výkřiky, měl by k tomu využívat nějakou chatovací aplikaci – nejpoužíva­nější jsou v tuzemsku aktuálně messenger, whatsapp či skype.

NECHTE SI ZAVOLAT ZPÁTKY

Místo volání na modré a bílé linky (viz sloupek na této straně) nechte na webu firmy požadavek o zpětné volání. Mnohé společnost­i to nabízejí v sekci „kontakty“.

VOLÁNÍ VE VLASTNÍ SÍTI NEUHLÍDÁTE

Máte tarif s voláním ve vlastní síti zdarma? V tom případě možná spoléháte na to, že třeba čísla začínající 602 patřila O2, 603 TMobile a 608 Vodafonu a na těch sítích, kde to máte zdarma, telefonuje­te s kamarády opravdu dlouze. Ale ouha - čísla se mohou volně přenášet od jednoho operátora k jinému. Můžete si nastavit, že telefon bude přehrávat upozornění „voláte do sítě jiného operátora“. Jen pozor, neberte to tak, že hlášku dostanete vždy, když voláte jinam, platí to jen u „přenesenýc­h“čísel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia