Dnes Prague Edition

Místo důchodu do extraligy. Mistr dál lanaří matadory

- — Jan Daněk

Opustil Arizonu, kde zůstala manželka se třemi dětmi. Chtěl se poprat o olympijsko­u nominaci a extraligov­ý úspěch. Do Koreje se ale Zbyněk Michálek nepodíval, se Spartou potupně skončil v předkole play off. A navrch utrpěl tři těžké úrazy hlavy, přišel o sedm zubů.

Kdekdo by loni po zpackané sezoně raději odešel do hokejové penze, včera se ale chlapík se 784 starty v NHL po nějaké době postavil před české novináře a pravil: „Musím zaklepat na zbytky zubů, že nemám zdravotní problémy. A ještě mám pořád chuť něco dokázat. Cítím, že ještě ve mně něco je.“

Michálek se v šestatřice­ti letech po Eratovi či Plekancovi stal další výraznou tváří Komety, která před koncem lednového přestupníh­o termínu zbrojí na play off. „Doufám, že uděláme dobrou partu a půjdeme za naším cílem, což je titul,“oznamuje brněnská akvizice.

Účastník pěti šampionátů a dvou olympiád také líčil, jak se poslední měsíce stal rodinným taxikářem, který po Phoenixu rozvážel potomky do kroužků a škol. S devítiletý­m Andreasem, který se potatil, chodil na hokejové tréninky. Párkrát se vydal na utkání omlazených Coyotes, za které odehrál deset sezon. „Ve světě hráčů, v management­u nebo i skautingu platí: Mládí vpřed. Bohužel u nás to tak ve většině týmů není,“vypozorova­l Michálek.

Paradoxně i to mu pomohlo k možná poslední výzvě v hráčské kariéře. V době, kdy si i samotný šéf Českého hokeje Tomáš Král posteskl nad žalostným zapojování­m mladíků do profesioná­lních soutěží, obhájci extraligov­ého titulu dál lanaří zkušené borce. „Není to jen o datu v kalendáři, ale i o tom, jak hráč plní pokyny na ledě a jakým způsobem mužstvu pomáhá,“konstatuje jeden z trenérů Komety, Kamil Pokorný. „Pokud si to někdo, jako byl například Martin Nečas, zaslouží a týmu má co dát, není to problém,“zmiňuje Pokorný jinocha, jenž po brněnské štaci válčí v zámoří o místo v NHL.

„A když mají hráči nad třicet stále kvalitu, proč by neměli hrát?“přikyvuje i legenda Komety a pětinásobn­ý mistr ligy Jaromír Meixner.

Zatímco jeho a další hokejisty v 70. letech po třicítce v nadsázce vyhazovali ze zimáků, nyní někdejší vynikající obránce pozoruje, jak se na ně (nejen) v Brně sází.

Kometa naposledy proti Liberci nasadila hned jedenáct borců, kterým bylo 32 let a víc! S Michálkem může zápasový věkový průměr týmu (30,6 let) ještě vzrůst. „Čím je starší, tím bude složitější naskočit do rozjetého vlaku,“upozorňuje Meixner. A uvědomuje si to i sám Michálek. Dnešní mač Komety na Spartě vynechá, i včera po tréninku dlouhé minuty kroužil po kluzišti a doháněl několikamě­síční manko. „I v Arizoně jsem se udržoval. Býval jsem třikrát týdně na ledě, chodil jsem i s veterány z NHL, jako jsou Shane Doan nebo Ray Whitney.“

S Michálkem může dát Kometa do kupy tým, jehož hráči budou mít na kontě v součtu přes tři tisíce startů v NHL. Tolik jich nedá dohromady ani zbytek extraligov­ých týmů. Jen zůstává otázkou, zda letošní sázka na veterány bude mít pro Kometu opět zlatou tečku.

 ?? Foto: MAFRA ?? Nová štace Zbyněk Michálek se vrátil z USA, posílil Brno.
Foto: MAFRA Nová štace Zbyněk Michálek se vrátil z USA, posílil Brno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia