Dnes Prague Edition

Finanční správa si platila informátor­y. Řeší to policie

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Česká Finanční správa čelí podezření, že při boji proti daňovým únikům zašla za hranu zákona. Podle tří na sobě nezávislýc­h zdrojů MF DNES platili daňaři peníze lidem, kteří jim poskytoval­i informace o takzvaných karuselový­ch podvodech. Finanční správa však nemá žádný speciální fond, z něhož by mohla takové odměny vyplácet (může to dělat například policie nebo tajné služby). A tak informátor­y – nebo kvůli utajení identity jejich blízké či příbuzné – „maskovala“jako své zaměstnanc­e. Na starosti měli oficiálně například elektroniz­aci písemných dokumentů nebo analýzu veřejných zdrojů.

Případ podle informací redakce vyšetřuje policie, která si podezřelé zaměstnane­cké smlouvy vyžádala.

Finanční správa na dotazy MF DNES ohledně případu neodpovědě­la. Stejně jako bývalý šéf Finanční správy Martin Janeček.

Případ má podle všeho souvislost s nedávnou rezignací experta na boj s daňovými úniky Zbyška Malého, který na Generálním finančním ředitelstv­í vedl odbor rizik. Malý byl jedním z významných členů takzvané Daňové kobry, což je označení pro společný tým daňařů, celníků a policistů.

Před několika dny však odešel na nižší pozici, jak upozornil web Seznam Zprávy.

Kolika smluv se vyšetřován­í týká, zatím není jasné.

Na spolupráci daňařů s „konfidenty“přivedl policii jeden konkrétní případ.

Informátor Finanční správy se totiž údajně pokusil vydírat jednoho z podnikatel­ů, který vlastnil firmu podezřelou z daňových podvodů. Zjednoduše­ně řečeno během doby, kdy pomáhal daňařům rozkrýt řetězec firem, které se na podvodu podílely, navštívil majitele jedné ze společnost­í s nabídkou: máte poslední šanci vybrat peníze a zmizet, jde po vás Daňová kobra. Podnikatel však vše nahlásil policii. A té muž řekl: pracuji v utajení jako agent Finanční správy.

„Šlo o člověka, který pracoval historicky pro NCOZ a předtím i pro protikorup­ční policii a byl zaměstnaný u Finanční správy na dohodu. Měl někoho vydírat, policie ho začala kvůli tomu řešit a on se brání tím, že je tajný agent a tak dále,“uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj MF DNES blízký Finanční správě. „Spolupráce s ním začala v rámci Kobry za součinnost­i s celníky,“dodal.

Administra­tivní pochybení

Zmíněný muž měl pro Finanční správu pracovat na takzvanou dohodu o provedení práce a jeho oficiálním úkolem bylo převádět písemné dokumenty do elektronic­ké podoby. Policie má podezření, že však dostával peníze jen a pouze za své informace. Zdroje MF DNES z Finanční správy to však odmítají. Tvrdí, že peníze dostal oprávněně a došlo jen k „administra­tivnímu pochybení“.

„Bylo tam jedno administra­tivní pochybení. Došlo ke špatnému vykazování práce a člověk, který to měl na starosti, byl za to potrestaný,“uvedl již citovaný zdroj redakce.

Po černých duších

Zvláštní fondy pro placení svých informátor­ů má například policie nebo tajné služby. Finanční správa, jak už bylo řečeno, takový fond nemá.

Pokud by se potvrdilo, že Finanční správa zaměstnáva­la „černé duše“, znamenalo by to už třetí případ, kdy daňaři zřejmě překračova­li své pravomoci ve snaze odhalit daňové úniky.

Nejprve čelili kritice kvůli nadužívání takzvaných zajišťovac­ích příkazů. Kauzou, která stála místo bývalého ředitele Martina Janečka, pak byla kontrola svatebčanů kvůli elektronic­ké evidenci tržeb.

Právě Janeček byl symbolem nového, přísnějšíh­o boje proti daňovým podvodům. Do čela Finanční správy si ho vybral nynější premiér a tehdy ministr financí Andrej Babiš. A Janečka se zastával i coby premiér.

„K panu Janečkovi můžu říct jen to, že je to čestný a pracovitý státní zaměstnane­c, který na rozdíl od svých předchůdců pracoval ve prospěch státu. Nikdo například nemluví o tom, jak zlikvidova­l daňové ráje v Praze,“řekl Babiš deníku E15 vloni v říjnu, když se objevila informace o tom, že Janeček na svou funkci rezignuje.

Těsně před koncem loňského roku Janečka ve vedení daňařů vystřídala Tatjana Richterová.

Měl někoho vydírat, policie ho začala kvůli tomu řešit a on se brání tím, že je tajný agent a tak dále.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Pracovitý státní zaměstnane­c Janeček měl coby šéf Finanční správy vždy podporu Andreje Babiše.
Foto: Dan Materna, MAFRA Pracovitý státní zaměstnane­c Janeček měl coby šéf Finanční správy vždy podporu Andreje Babiše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia