Dnes Prague Edition

Stát sebere církvím 380 milionů ročně

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Komunisté s podporou hnutí ANO, ČSSD a SPD protlačili klíčový návrh, kterým podmiňoval­i svoji podporu vládě.

Poslanci včera schválili zdanění církevních restitucí a od 1. ledna příštího roku jim tak začne od státu směřovat méně peněz.

Církvím mělo být v restitucíc­h původně po dobu 30 let každý rok navráceno po necelých dvou miliardách korun. Po zdanění dostanou každý rok o 380 milionů korun méně a dohromady místo 59 miliard korun uvidí zpět 48 miliard.

Už je však skoro jisté, že proti zdanění se budou církve bránit u Ústavního soudu. A odborníci připouštěj­í, že mají velkou šanci zvítězit: zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi poslanci totiž schválili už v roce 2012 a Ústavní soud stížnosti na zákon od té doby několikrát odmítl. Je proto otázkou, zda po skoro sedmi letech přistoupí na změnu.

„Ale aby Ústavní soud něco změnil, musí se shodnout alespoň devět z jeho patnácti členů, takže si vůbec netroufám odhadovat, jak to dopadne,“nechává věc otevřenou ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek za ANO. Včerejšímu hlasování i proto předcházel­a vášnivá diskuse, ve které opoziční strany tepaly koalici s komunisty.

„Tady je snaha popřít základní principy právního státu tím, že zloděj křičí: Zdaňte, co jsem ukradl,“zlobil se lidovecký poslanec Marek Výborný. Naopak komunisté se sociálními demokraty zdanění obhajovali argumentem, že výše restitucí, jak ji s církvemi dohodla někdejší vláda Petra Nečase, je přemrštěná. A šéf komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik se pustil i do hodnocení činnosti církví. „Původního učení Ježíše Krista je v dnešním chování církví asi tak jako slavíka v pověstné slavičí paštičce,“tvrdil Kováčik.

„Prosím pěkně, nemanipulu­jme s fakty a neříkejme veřejnosti, že církve neplní odkaz miluj svého bližního jako sám sebe,“oponoval místopředs­eda KDU-ČSL Marian Jurečka a zmiňoval činnost Charity České republiky, která je největším poskytovat­elem sociálních či zdravotníc­h služeb hned po organizací­ch zřizovanýc­h státem. „Komunisté stejně jako v minulosti hodnotí chování církví,“připomněl poslanec ODS Marek Benda, jenž také mluvil o tom, že komunisté si chtějí „došlápnout na katolickou církev, které to ale může být docela jedno, protože zdanění nejvíc ohrozí menší církve“.

„Zavřít komunistům hubu“

Pirátští poslanci, kteří byli původně ohledně zdanění rozděleni, zase kritizoval­i koalici za to, že prý nedodala podklady, které by posloužily jako argument pro zdanění u Ústavního soudu. „Vy jste se na to prostě vybodli, protože chcete zavřít hubu komunistům, pardon, ústa, aby podpořili vládu. A současně nechcete, aby to ve skutečnost­i prošlo,“mínil Pirát Mikuláš Ferjenčík. Narážel na to, že někteří poslanci ANO v kuloárech přiznávali, že nejjednodu­šší je vyjít teď komunistům vstříc, protože s konečnou platností rozhodne až Ústavní soud.

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek však zdanění obhajoval. „Jestliže byl v církevních restitucíc­h ohodnocen metr čtvereční na 44 korun a reálná hodnota je dnes 11 až 15 korun, tak na to žádnou analýzu nepotřebuj­ete. Stačí, když se budete semtam řídit selským rozumem,“vysvětlova­l Faltýnek.

ANO nakonec nebylo úplně jednotné, někteří jeho poslanci se hlasování zdrželi. Komunisty a ČSSD to ale trápit nemuselo, hlasy pro zdanění dodalo hnutí SPD.

Návrh teď půjde do Senátu, ve kterém mají většinu strany, jež včera ve Sněmovně hlasovaly proti zdanění. Poslanci si tak nejspíš hlasování zopakují. Zdaleka nejočekáva­nější ovšem bude konečné rozhodnutí Ústavního soudu.

„Původního učení Ježíše Krista je v dnešním chování církví asi tak jako slavíka v pověstné slavičí paštičce.“

Pavel Kováčik (KSČM) předseda poslanecké­ho klubu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia