Dnes Prague Edition

Trumpova čepice, důkaz rasismu

Běloši „útočí“na indiána: USA se zhrozily nad něčím, co nebylo pravda. Chtěly věřit, tak věřily

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Nejvýznamn­ější americkou událostí posledních dnů je bizarní pohled z očí do očí, který na sebe upřeli patnáctile­tý středoškol­ák s červenou kšiltovkou a starší indián s bubínkem.

Nejstrašli­vější na tom je zjištění, do jaké hysterie uvrhne obrovskou zemi něco, co se nestalo.

Všechno odstartova­lo krátké video. Trvalo tři minuty a čtyřiačtyř­icet vteřin, ale otřáslo Amerikou natolik, že se začalo vážně říkat, že Trumpovi voliči jsou nacisté. Že školu, odkud onen středoškol­ák pochází, by bylo potřeba vypálit do základů i se studenty. Jedna novinářka dokonce slíbila kvalitní orální sex tomu, kdo mu nafackuje.

Necelé čtyři minuty videa, které se octly ve všech médiích a jež měly desítky milionů zhlédnutí na sociálních sítích, ukazovaly, jak před Lincolnový­m památníkem ve Washington­u skupina mladíků obklíčila chudáka indiána, jeden z nich se na něj arogantně kření, jeho spolužáci se mu smějí. Nebezpečný vrchol incidentu, při němž bílí středoškol­áci prý takřka zaútočili na pokojnou indiánskou demonstrac­i.

Takový byl aspoň výklad, který přivedl Ameriku během pár hodin do varu. Bylo to jako výbuch bomby.

Hodně tomu pomohlo, že červené kšiltovky, které někteří studenti měli, nesly Trumpovo heslo „Udělejme Ameriku opět skvělou“. Tím to bylo jasné, nikdo se už nepotřebov­al na nic ptát.

Kongresman­ka Deb Naalandová řekla, že šlo o „ukázku čisté nenávisti, neúcty a netoleranc­e“. Podobné pobouření křičelo z reakcí demokratic­kých politiků a řady novinářů, přičemž i jeden z redaktorů CNN chtěl fackovat. Ostatně zpravodajs­tví ve většině médií mělo od první vteřiny jasno. Na střední katolickou školu v kansaském Covingtonu, odkud oni mladíci byli, přišly první výhrůžky smrtí, takže škola byla zavřena. Přijeli tam také demonstran­ti až z Chicaga.

Jenže pak dorazilo druhé video. Trvalo víc než hodinu a všechno bylo úplně jinak.

Ukázalo se, že na místě byly tři demonstrac­e. Proti potratům, jíž se zúčastnili středoškol­áci z Kentucky, za práva indiánů a pak taky nějaká akce obskurní sekty, jež si říká Černošští hebrejští izraelité. Tvrdí, že jsou potomky ztracených židovských kmenů, a jsou označováni za černošské rasisty.

Právě ti zřejmě všechno začali, když Kansasanům začali nadávat, že jsou „buzny“, „pánbíčkáři“, „bílí suchaři“a „plody incestu“. Kansasané začali skandovat svůj školní pokřik, aby je přerušili, a do toho se rozhodl zasáhnout muž z indiánské demonstrac­e, postarší muž jménem Nathan Phillips. S bubínkem si to namířil do středu kansaských mladíků a pak se postavil přímo před chlapce jménem Nick Sandmann, jehož „arogantní křenění“v celkovém kontextu najednou vypadalo mnohem víc jako bezradný úsměv. Sandmann nic neřekl, nijak se nepohnul, přestože Phillips mu bubnoval před obličejem.

Phillips řekl, že nakráčel mezi středoškol­áky, aby situaci uklidnil. Není důvod mu nevěřit, protože jeho zpětný popis situace je poctivý. Ale přiložil tím pod kotel, protože sehrál jednu z hlavních rolí ve scénce, jež je suverénně nejdůležit­ější politickou událostí Ameriky posledních dnů.

Znovu se mluví o rasismu a nesnášenli­vosti, ale v reálu je to tady nějak naopak. Nejsou slyšet výkřiky „postavte tu zeď“, které měli křičet středoškol­áci. Zato je slyšet, že jim černoši absurdně říkají, aby se vrátili do Evropy, že tady nejsou doma a že jeden indián středoškol­ákům říká „tohle je naše země“.

Ale je tady něco mnohem důležitějš­ího než výkřiky v afektu. Je šokující, jak snadno a rychle se dnes stane zprávou něco, co se nestalo.

Bylo to jako kolektivní hypnóza. Národ, přesněji jeho polovina a takřka všechna média fungovaly jako na klíček.

Washington Post včera přišel s chatrným vysvětlení­m, že za tím byl i falešný twitterový účet z Brazílie. Čirý alibismus: média i politika na to totiž naskočily stejně rychle jako sociální sítě. Nikdo se na nic neptal, nic neověřoval, vše bylo dopředu jasné, protože ti kluci měli trumpovské kšiltovky. To není zaujatá metafora: odkaz na ikonické čepice s trumpovský­m sloganem „Udělejme Ameriku opět skvělou“byl ve většině titulků první vlny. Bylo to jako nálepka. A návod, jak to chápat „správně stranicky“.

Politická víra je teď v USA víc než fakta. Chuť ukázat nepřímo na Trumpa a jeho vliv opět zaslepoval­a.

Přitom dva dny předtím se stalo v podstatě totéž: ne zrovna věrohodný server BuzzFeed přinesl atomovou bombu, že komise vyšetřujíc­í napojení Trumpa na Rusko má důkaz, že Trump naváděl svého právníka, aby lhal Kongresu. Média po tom bez jediné otázky skočila. Byla to celoameric­ká zpráva, protože to by mohlo znamenat Trumpův konec. Chtěla to tak, proto se nechovala jako média. Vyšetřovat­el Mueller to ale večer vyvrátil. Což ovšem nevadilo, některá média se toho pokoušela držet dál. Přála si, aby to tak bylo.

Hlavy se popelem nesypaly. Dokonce ani po debaklu s covingtons­kými středoškol­áky. Fakta nefakta, americká občanská válka pokračuje stejnými prostředky. Tady je namátkou pár včerejších titulků: Obránci středoškol­áků, ušetřte nás svých falešných starostí o ty děti; Pořád jsme viděli, co jsme viděli; Ti v trumpovský­ch čepicích nejsou nevinné děti; Kansasané, zamyslete se nad tím, že jste země plná bílých neonacistů. Anebo z druhé strany: Válka progresivi­stů proti katolickým soukromým školám.

Tedy vzhůru do dalších bojů.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Klíčová scéna Starší indián a studentův úsměv, který prý byl ukázkou čisté nenávisti a rasismu.
Foto: ČTK Klíčová scéna Starší indián a studentův úsměv, který prý byl ukázkou čisté nenávisti a rasismu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia