Dnes Prague Edition

Hackeři napadli hvězdárnu: ukradli e-maily a hesla dětí

- — Markéta Lankašová

BRNO Mezi webovými adresami, které v masivním útoku napadali hackeři od roku 2013 do konce loňského roku, je i Hvězdárna a planetáriu­m Brno. Z brněnského serveru unikl 10. prosince 2017 seznam více než šesti tisíc e-mailových adres. Podle ředitele hvězdárny Jiřího Duška se jedná o e-maily dětí.

„Provozoval­i jsme astronomic­ký kurz pro starší školáky a středoškol­áky. Zadávali si e-mailové adresy a heslo, abychom věděli, že se ke kurzu hlásí tentýž uživatel. Bylo to online a zdarma, na závěr obdrželi diplomy,“popsal Dušek.

Technologi­cký tým hvězdárny se po informován­í ze strany MF DNES rozhodl bezprodlen­ě obepsat všechny účastníky kurzu a před rizikem zneužití dat a hesel je varovat. Právě u dětí totiž roste pravděpodo­bnost, že stejné nebo podobné heslo využijí pro více serverů. Hackeři je tak mohou snadněji zneužít.

Uživatelé, kteří si vstupenky do planetária kupují online, mohou být klidní. Firma, která rezervační systém provozuje, se v seznamu napadených domén neobjevila.

Na únik téměř 773 milionů e-mailových adres a více než 21 milionů hesel upozornil australský nezávislý bezpečnost­ní analytik Troy Hunt v polovině ledna letošního roku. Mezi napadenými servery se vyskytuje i doména Valtického podzemí, odkud uniklo více než 1 700 adres.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia