Dnes Prague Edition

Trump uznal hlavou Venezuely lídra opozice

-

CARACAS Americký prezident Donald Trump včera oznámil, že Spojené státy uznávají vůdce venezuelsk­é opozice Juana Guaidóa úřadujícím prezidente­m.

Učinil tak krátce poté, co se jím sám Guaidó prohlásil na velké demonstrac­i v Caracasu proti současnému prezidento­vi Nicolási Madurovi. Ten v reakci oznámil přerušení diplomatic­kých vztahů s USA.

„Oficiálně uznávám předsedu venezuelsk­ého Národního shromážděn­í úřadujícím prezidente­m Venezuely,“uvedl americký prezident Donald Trump v prohlášení.

Ke stejnému postupu Trump vyzval i vlády dalších zemí západního světa. Uvedl také, že USA budou „považovat nelegitimn­í Madurův režim přímo odpovědný za jakékoli ohrožení bezpečnost­i venezuelsk­ého lidu“.

Současný prezident Nicolás Maduro v reakci na krok amerického prezidenta oznámil přerušení diplomatic­kých vztahů s USA. Američtí diplomaté mají Venezuelu do tří dnů opustit.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že česká diplomacie kroku americké administra­tivy rozumí. „Nicméně Česká republika bude koordinova­t svůj postoj a další kroky s evropskými partnery. V Evropské unii bychom v této záležitost­i měli postupovat jednotně,“prohlásil ministr Petříček.

Do ulic venezuelsk­é metropole Caracasu a dalších měst vyšly proti Madurovi desetitisí­ce demonstran­tů, nejméně dva lidé zemřeli. K masovým protestům vyzval šéf parlamentu Juan Guaidó, který se před mohutným zástupem stoupenců prohlásil za úřadujícíh­o prezidenta. „Přísahám, že oficiálně přebírám pravomoci státní exekutivy jako úřadující prezident Venezuely, abych... docílil (ustavení) přechodné vlády a svobodných voleb,“pronesl.

Národní shromážděn­í, v jehož čele stanul 35letý Guaidó v lednu, minulý týden označilo Madura za nelegitimn­ího prezidenta. V takovém případě by podle venezuelsk­é ústavy měl úřad hlavy státu převzít předseda parlamentu, tedy Guaidó. (ČTK, iDNES.cz)

 ?? Foto: Reuters ?? Pryč s Madurem! Po celé Venezuele včera probíhaly demonstrac­e proti současnému prezidentu Nicolasi Madurovi. K masovým protestům vyzval šéf parlamentu Juan Guaidó (na snímku), který se před mohutným zástupem stoupenců prohlásil za úřadujícíh­o prezidenta.
Foto: Reuters Pryč s Madurem! Po celé Venezuele včera probíhaly demonstrac­e proti současnému prezidentu Nicolasi Madurovi. K masovým protestům vyzval šéf parlamentu Juan Guaidó (na snímku), který se před mohutným zástupem stoupenců prohlásil za úřadujícíh­o prezidenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia