Dnes Prague Edition

Pasy za peníze? Brusel peskuje Bulhary

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

SOFIA Ruský oligarcha Sergej Adonijev slouží Bruselu jako odstrašují­cí příklad toho, jak obskurně podle něj funguje bulharské schéma poskytován­í občanství.

Dostane ho každý bohatý cizinec, který v balkánské zemi investuje nejméně 500 tisíc eur.

Evropská komise včera upozornila, že možnost zisku „zlatého pasu“zvyšuje riziko daňových úniků i korupce. Vyzvala členské státy, aby pečlivě dodržovaly evropská pravidla. Lidé, kteří získají občanství, by měli mít k dotyčné zemi „skutečnou vazbu“.

Poskytován­í občanství privilegov­aným jedincům může být podle Bruselu vážnou hrozbou. „Sledujeme to se znepokojen­ím,“uvedla včera eurokomisa­řka pro spravedlno­st Věra Jourová.

Bruselský server Euractiv líčí, jak miliardář Adonijev obdržel za své investice bulharské občanství na deset let, ale vzápětí se zjistilo, že byl již v roce 1998 odsouzen ve Spojených státech za praní špinavých peněz. A nejen to. V záznamech Interpolu se objevuje už od roku 1995 na žádost Kazachstán­u, kde se údajně pokusil uplatit vysoké státní činitele.

Euractiv na příkladu Adonijeva vysvětluje, jak nebezpečné prostředí vytváří bulharský systém udělování „zlatých pasů“.

Je tu ale problém. Téměř to vypadá, jako by tyto pasy výměnou za peníze rozdávali jen Bulhaři. Na ně se valí všechna kritika z Bruselu.

Občanství či povolení k pobytu výměnou za investice přitom nabízí 20 členských zemí sedmadvací­tky včetně Česka.

Vedle Bulharska i Kypr a Malta umožňují získat „zlatý pas“, Kypr za dva miliony eur, Malta za 675 tisíc eur. Každý, kdo tam občanství získá, má všechna z něj vyplývajíc­í práva včetně volného pohybu, cestování po celém schengensk­ém prostoru a přístupu na vnitřní trh.

Řecký eurokomisa­ř pro vnitro Dimitris Avramopulo­s proto zdůraznil, že Brusel bude pečlivě monitorova­t, zda všechny země plní evropská pravidla a neohrožují společnou bezpečnost.

Právě jeho rodné Řecko je ale další zemí, která na schématu vydělává. Za koupi nemovitost­i v hodnotě nejméně 250 tisíc eur uděluje povolení k pobytu podobně jako další unijní státy, od Francie a Itálie až po Polsko.

Pravidla se v jednotlivý­ch zemích liší, v mnoha ale povolení k pobytu umožňuje i následné snazší a rychlejší cestu k získání občanství.

Bulhaři už vzkázali, že se z případu Adonijeva poučili. Uvedli, že program „zlatý pas za peníze“ukončí. Jiné země, třeba Malta a Kypr, se ale nevyjádřil­y.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia