Dnes Prague Edition

Jazzová opera v Národním sází na hravost

- — Věra Drápelová

PRAHA Filmovou grotesku i kriminální zápletku, novoromant­ickou i jazzem ovlivněnou hudbu, to vše obsahuje opera Jonny vyhrává od skladatele Ernsta Krenka, která se po více než 90 letech vrátí do Prahy.

Krenek byl vídeňský rodák s českými kořeny. Jeho nejslavněj­ší opera Jonny vyhrává měla premiéru roku 1927 v Lipsku a v témže roce zazněla také v pražském Novém německém divadle, které pak uvedlo i další Krenkova díla. Roku 1938 skladatel emigroval do Spojených států, neboť nacisté ho zařadili mezi představit­ele „zvrhlého umění“. Krenek, jenž ve své tvorbě vstřebal v podstatě všechny vlivy dvacátého století, zemřel roku 1991 v Kalifornii.

Uvěřte na skřítky a yettiho

V opeře Jonny vyhrává vystupuje skladatel Max, zpěvačka Anita, houslista Daniello nebo černošský jazzový muzikant Jonny, jenž má zálusk na Daniellovy housle.

Pro Národní divadlo ji scénicky připravil režisér David Drábek, jenž dle svých slov vsadil na imaginaci a temperamen­t. „Chceme po divácích, aby věřili na skřítky, yettiho a mluvící sviště. Sázíme na hravost a jsme přesvědčen­i, že k jazzové partituře padne naše dada provedení jako ulité. Krenkovo dílo bylo po právu ve své době světovým hitem,“zdůrazňuje.

Pod taktovkou amerického dirigenta Stefana Lana, který povede Orchestr Státní opery, vystoupí Jonathan Stoughton, Petra Alvarez Šimková, Jiří Rajniš, Igor Loškár a Vanda Šípová. Po dnešní první a sobotní druhé premiéře se inscenace bude hrát ještě 30. ledna a pak dvakrát v březnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia