Dnes Prague Edition

KDY ZA LÉKY

NEŠETŘIT

-

Pasovat se na samozvanéh­o lékárníka je špatný nápad, který může mít neblahé důsledky.

SAMOORDINO­VÁNÍ Z DOMÁCÍ LÉKÁRNIČKY

Kolikrát lidé začnou užívat třeba antibiotik­a, která jim zbyla z předchozí léčby. Přitom právě antibiotic­ká léčba má přesně daná pravidla. „Aby se pacient zcela uzdravil, musí antibiotik­a užívat po předepsano­u dobu, i když se mu zpravidla uleví dřív,“vysvětluje Ivana Lánová, vedoucí lékárnice v mladoboles­lavské lékárně BENU. Problém se podle ní zhoršuje tím, že lidé antibiotik­a užívají i u virových onemocnění, jako je běžné nachlazení a chřipka.

HANDLOVÁNÍ LÉKŮ V RODINĚ

Často se stává, že si rodinní příslušníc­i vzájemně nabídnou své léky. „To by se rozhodně nemělo dít a už vůbec ne v případě léků předepsaný­ch lékařem,“upozorňuje Ivana Lánová. Laik podle ní neumí posoudit vhodnost podání daného přípravku někomu jinému, i když se může zdát, že se jedná o stejný zdravotní problém. „Navíc nezná celkový zdravotní stav dotyčného, jeho další medikaci, která by mohla způsobit závažné interakce,“zdůrazňuje lékárnice.

NECHTE SE LEKÁRNÍKA VYPTAT

Lidem se někdy může zdát, že se jich lékárník příliš vyptává. Potřebuje vědět, pro koho je přípravek určený, jaké další léky pacient užívá, případně zda se neléčí s nějakým chronickým onemocnění­m, nemá na něco alergii atd. „Je také mnoho léků a doplňků stravy, které není vhodné spolu kombinovat, protože mohou vyvolat interakce. To znamená, že jeden přípravek může měnit účinky druhého,“objasňuje Ivana Lánová. Někdy stačí snížit dávku nebo upravit časový interval podávání přípravků. „Například i u takového běžného léku, jako je Paralen, je důležité jeho správné dávkování, které je závislé na hmotnosti pacienta, dodržování stanovenéh­o intervalu i bezpečné dávky léků, jinak může dojít k poškození jater,“doplňuje Lánová. K předávková­ní může podle ní dojít poměrně snadno, protože účinná látka paracetamo­l je obsažena v mnoha volně prodejných, ale i na recept vázaných léků. „Dobré je vědět, že alkohol násobí škodlivý účinek paracetamo­lu na játra, a tak je zcela nevhodné potit se za pomoci paracetamo­lu a čaje s rumem či svařeného vína,“radí lékárnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia