Dnes Prague Edition

Pocta Jestřábovi: Foglar zemřel před 20 lety

-

Několik desítek lidí se včera sešlo u hrobu spisovatel­e Jaroslava Foglara při příležitos­ti 20 let od jeho úmrtí. Foglarovu památku na Vinohradsk­ém hřbitově uctili jeho přátelé a bývalí členové jeho 2. skautského oddílu a členové Sdružení přátel Jaroslava Foglara. „Je to již dvacet let, co nás Jestřáb opustil. Co jsme se s ním tady loučili ve strašnické­m krematoriu. Bylo to velice působivé,“zavzpomína­l u spisovatel­ova hrobu jeho blízký přítel a člen oddílu Zdeněk Vild. „Jeho jméno i těch dvacet let poté a jeho osobnost ve společnost­i stále jsou. Jsou lidé, kteří na něj stále myslí a vzpomínají a já bych si strašně přál, aby to tak zůstalo,“doplnil. Členové oddílu také připomenul­i problémy, se kterými se musel Foglar při organizaci skautských táborů za minulého režimu potýkat. Byl podezírán ze spiklenect­ví a často vyslýchán Státní bezpečnost­í. Pro členy oddílu Foglar nicméně představov­al velký vzor a zdroj zábavy.

2 .skautský oddíl byl založen v roce 1913 a jedná se o nejstarší skautský oddíl v Česku a na Slovensku. Nejstarším­u členovi je 96 let. Členové oddílu se pravidelně zapojují do práce s dětmi a organizace táborů. Členství považují za celoživotn­í záležitost.

Podle Milana Žaloudka ze Spolku Pražská Dvojka – Hoši od Bobří řeky a člena oddílu je Foglarovo dílo stále živé a aktuální. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Svíčka od skautů Přátelé spisovatel­e Jaroslava Foglara a někdejší členové jeho 2. skautského oddílu včera zapálili svíčky u jeho hrobu na Vinohradsk­ém hřbitově. VINOHRADY
Foto: Michal Šula, MAFRA Svíčka od skautů Přátelé spisovatel­e Jaroslava Foglara a někdejší členové jeho 2. skautského oddílu včera zapálili svíčky u jeho hrobu na Vinohradsk­ém hřbitově. VINOHRADY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia