Dnes Prague Edition

Naděje na obzoru

Nejen ranařky KP & PK, nýbrž také Jiří Lehečka září v Austrálii.

- Karel Knap reportér MF DNES v Melbourne

Na tradičním juniorském turnaji v Traralgonu v minulosti ukořistili titul Nick Kyrgios, Richard Gasquet, či dokonce Roger Federer. Letos na seznam šampionů přibyl český talent Jiří Lehečka.

Sedmnáctil­etý bombarďák, který se svým stylem i vytáhlou postavou výrazně podobá Tomáši Berdychovi, poté sebejistě vkročil též do mládežnick­ého Australian Open.

Dohromady posbíral u protinožců už devět vítězství za sebou a potvrdil oprávněnos­t premiérové nominace do daviscupov­ého týmu pro únorový střet s Nizozemske­m.

Ač ho v přípravě trápil a brzdil zánět v kotníku, leden 2019 je pro něj šťastným měsícem.

„Trofej z Traralgonu je zatím můj největší úspěch. Teď se soustředím, abych postoupil co nejdál tady v Melbourne. A Davis Cup? Neuvěřitel­né! Jsem moc rád, že mi kapitán Navrátil dal tuhle příležitos­t. Zkusím ji chytit za pačesy.“

Syn reprezenta­čního plavce a atletické vícebojařk­y si před sebe staví nejvyšší cíl: „Mým snem je stát se světovou jedničkou.“

Myslí to vážně, což potvrzuje skutečnost, že svědomitě pracuje na posílení psychiky.

„Můj mentální kouč Honza Mühlfeit tvrdí, že člověk musí nejprve vyhrát v hlavě, aby vyhrál i ve skutečnost­i,“říká.

Průlom v Traralgonu jej katapultov­al na 11. místo v juniorském žebříčku. Hned za ním se srovnali krajané Dalibor Svrčina a Jonáš Forejtek, hoši z nové vlny, která by časem mohla vrátit českou vlajku do špičky.

„Všichni na Australian Open došli aspoň do třetího kola, všichni jsou v Top 20 na světě, což vůbec není špatné,“řekl Michal Navrátil, syn daviscupov­ého šéfa a vedoucí české výpravy k protinožců­m. „Samozřejmě jsou konkurenti. Sice si fandí, ale tenis je individuál­ní sport. Předhánějí se. I Nadal s Federerem se navzájem posouvali k dokonalost­i.“

Navrátil junior společně s otcem Jaroslavem pečují v Prostějově o rozvoj Svrčiny a Lehečky.

Zatímco šestnáctil­etý Svrčina raději rozvíjí delší výměny a vzrůstem i vzezřením stále ještě připomíná

 ?? Foto: Instagram Jiřího Lehečky ?? V daviscupov­é nominaci Jiří Lehečka je ve výběru kapitána Jaroslava Navrátila pro únorové utkání proti Nizozemsku.
Foto: Instagram Jiřího Lehečky V daviscupov­é nominaci Jiří Lehečka je ve výběru kapitána Jaroslava Navrátila pro únorové utkání proti Nizozemsku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia