Dnes Prague Edition

Je klidnější, říká o něm otec. Na ledě ale Hertl junior řádí

- — Jan Daněk

Stejně jako někteří nespavci a sportovní fanatici si včera přivstal. Na rozdíl od nich si však nezapnul televizi kvůli Karolíně Plíškové, která předvedla báječný čtvrtfinál­ový obrat proti Sereně Williamsov­é. Jaroslav Hertl místo Australian Open jako obvykle sledoval NHL, kde poslední dobou mimořádně válí jeho syn Tomáš.

A ponocování táta Hertl rozhodně nelitoval, pětadvacet­iletý potomek hattrickem zařídil San Jose vítězství 7:6 v prodloužen­í nad obhájci trofeje z Washington­u. Navrch přidal útočník Sharks i asistenci. „Bodově to byl letos nejlepší zápas, ale herně se mi víc líbil minulý týden proti Pittsburgh­u,“zmíní Hertl senior mač, který synátor také rozzářil hattrickem.

Dva třígólové večery v nejslavněj­ší lize světa během osmi dní? To dokáže jen hokejová klasa!

Tentokrát Hertl zastínil i hvězdného Alexandera Ovečkina, který se rovněž třikrát trefil. V prodloužen­í ho však český centr přimáčkl na mantinel, kapitánovi Capitals ukradl puk, pelášil s ním přes celé kluziště. Před bránou si jej rychle vyměnil s kolegou Couturem. A gól!

Hokejový premiant

„Možná je to ještě lepší pocit, když předtím oberete Ovečkina,“líčil vysmátý Hertl. „On je ale střelec jiné kategorie,“dodával uznale.

V lecčems se však už český smíšek vousatému bohatýrovi vyrovná.

Hertl se v aktuálním ročníku stejně jako Ovečkin stal nepostrada­telnou postavou svého týmu. Se Sharks před sezonou uzavřel lukrativní čtyřletý kontrakt za 22,5 milionu dolarů, trenér Peter DeBoer posílá Hertla na led v klíčových momentech. „Tomáš je klidnější,“vypozorova­l Hertl senior. Synka počátkem roku navštívil a z hlediště mu fandil při šesti duelech. „A furt se může zlepšovat. I když... Já jsem s jeho výkony vždycky nespokojen­ý,“rozchechtá se typicky po hertlovsku otec Jaroslav. Potom ale zvážní a dodá: „Důležité je, aby zůstal zdravý.“

Právě zdravotní lapálie nadějného našince v zámořské kariéře opakovaně brzdily. A kdo ví, zda by pozoruhodn­ou kanonádu nespustil už o pár týdnů dřív. Do utkání však nastupoval se zlomeným prstem.

I přesto je odchovanec Slavie s 45 body (22+23) druhým nejprodukt­ivnějším Čechem aktuální NHL, San Jose pomohl k nejvyšším příčkám Západní konference. A renomovaný server The Athletic na rozdíl od kritického otce jeho dosavadní výkony hodnotí brilantní známkou A+, která na amerických školách náleží jen premiantům. „Bez ohledu na to, s kým hraje, je vždy součástí nejlepší lajny Sharks,“chválí ho reportér Kevin Kurz. Na další zářez si Hertl počká minimálně týden. Blíží se All Star Game a několikade­nní pauzu stráví opora Sharks se snoubenkou Anetou na Havaji. A potom může pálit dál.

 ?? Foto: USA Today Sports ?? Další hattrick Tomáš Hertl během týdne prožil druhý třígólový večer.
Foto: USA Today Sports Další hattrick Tomáš Hertl během týdne prožil druhý třígólový večer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia