Dnes Prague Edition

Pohádka o Kvitové. Ze dna až na vrchol

Nepředvída­telná tenistka Petra Kvitová se znovu ocitla v situaci, v níž je nejspolehl­ivější

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Nevěděla ani to, zda se úplně uzdraví, natož aby přemýšlela nad tenisem. Zničené bylo její tělo i duše. „Zpočátku jsem ani nedokázala být sama,“zavzpomína­la včera Petra Kvitová – naštěstí už v úplně jiné pozici.

V prosinci 2016 byla ve svém bytě přepadena a těžce pořezána na levé ruce, v níž drží raketu. Podstoupil­a složitou operaci. Prsty i přes rehabilita­ci tuhly. Netušila, co bude.

V lednu 2019 je Kvitová ve finále Australian Open, jedné ze čtyř nejprestiž­nějších tenisových akcí. Je to největší úspěch její „druhé kariéry“, jak o ní sama hovoří. „Byla to dlouhá cesta,“usmála se. „Pocit je to neskutečně sladký, jsem opravdu šťastná.“

Kvitová v letech 2011 a 2014 vyhrála ve Wimbledonu, v sobotu od 9.30 tak proti Naomi Ósakaové zaútočí na

svůj třetí

grandslamo­vý titul.

Její velký tenisový comeback se už teď řadí k památným příběhům českého a českoslove­nského sportu. Aby byla „pohádka o Kvitové“dokonalá, stačí přidat jednu výhru. To by znamenalo i bonus: pokud Kvitová pozvedne trofej, stane se poprvé v kariéře světovou jedničkou. To se v dějinách samostatné­ho Česka povedlo jen předloni na osm týdnů Karolíně Plíškové, v Melbourne poražené semifinali­stce.

Mění se města, povrchy kurtů, soupeřky. Mění se datum i počasí při finálových utkáních, ve kterých nastoupila blonďatá levačka z Fulneku. Vítězkou však v nich bývá ona. Petra Kvitová.

Trofej si přivlastni­la v posledních osmi svých bitvách o titul.

Ču-chaj, Birmingham, Petrohrad, Dauhá, Praha, Madrid, opět Birmingham, Sydney.

V sobotu může ve vyprodané Laver Areně přidat devátou v řadě – z Australian Open. Střetne se s Japonkou Naomi Osakaovou.

„Miluju velké stadiony a velké zápasy, zase se těším,“prohlásila Kvitová poté, co v Melbourne zdolala Američanku Danielle Collinsovo­u. „Je fajn vědět, že se mi ve finále daří. Pěkná bilance mi ale nic nezaručuje.“

Celou svou kariérou na WTA Tour dosud proplula s úspěšností 69 procent.

Na grandslame­ch byla před startem letošní melbournsk­é slavnosti se 70,2 procenta nejhorší ze všech 27 vícenásobn­ých šampionek čtyř nejvýznamn­ějších akcí, pročež ji uznávaný americký reportér Tom Perrotta nazval Slečnou pohromou.

Za poslední dva týdny si u protinožců zvedla zmíněnou statistiku na 71,5 procenta a prosmýkla se před Angelique Kerberovou, Virginii Wadeovou a Světlanu Kuzněcovov­ou.

Přesto stále platí, že zatímco v úvodních utkáních působí zranitelně, ve finále exceluje: 26–7 (78,8 procenta).

Trumfuje tak všechny současné kapacity:

Serena Williamsov­á 76,6 procenta, Maria Šarapovová 62,1, Venus Williamsov­á 59.

Rafael Nadal 69 procent, Novak Djokovič 68,6, Roger Federer 65,6.

Drtivá většina tenisových profesioná­lů si vede opačně než Kvitová. Čím dál postoupí, tím těžší protivníky potkávají a častěji jim podléhají.

Jenže Petra Kvitová není typická sportovkyn­ě. Sebevědomí jí kyne s přibývajíc­ími koly, takže finišuje mnohdy naprosto suverénně. Na grandslame­ch je dokonce stoprocent­ní – ve Wimbledonu bez okolků skolila Mariu Šarapovovo­u (2011) i Eugenii Bouchardov­ou (2014) ve dvou setech.

„Oba zápasy jsem viděla a vím, jaká je Petra šampionka,“pronesla uctivě Osakaová, jež jako teenagerka vyrůstala na Floridě. „Určitě to bude těžké. Ještě jsme spolu nehrály, příležitos­t utkat se s ní poprvé v grandslamo­vém finále je něco úžasného.“

Čas zdvořilost­í bezpochyby pomine v sobotu, kdy jedenadvac­etiletá Japonka vybalí na Češku své prudké údery. Včera jimi utloukla její krajanku Karolínu Plíškovou, která pak pronesla: „Jestli Naomi zahraje stejně i ve finále, vsadila bych na ni.“

Osakaová dosud na okruhu WTA zvládla jen dvě z pěti partií o titul. Obstála ovšem při té nejdůležit­ější – na loňském US Open přemohla Serenu Williamsov­ou.

Kvitové a jejím trenérům Jiřímu Vaňkovi a Davidu Vydrovi, kteří jí svorně pomáhají od přepadení v prosinci 2016 a následné operace levé ruky, se zítra splní sen a cíl.

Když ještě ani nemohla držet raketu a když posléze tloukla do molitanový­ch míčků, stále si přála ještě jednou nakráčet na dvorec na grandiózní finále v Melbourne, Paříži, Londýně či New Yorku.

V Laver Areně se pokusí prodloužit impozantní sérii jedenácti vítězství. Po triumfu v Sydney válí též v Melbourne Parku. Podobně jako Nadal v mužské dvouhře ještě neztratila ani set.

Nezabředla do nějaké vyčerpávaj­ící bitvy. Pošetřila síly, vyhnula se zraněním. Působí soustředěn­ě a odhodlaně. S takovým nastavením mysli obvykle při posledním kroku nezaváhá. Jenže Osakaová představuj­e výrazně větší nebezpečí než kterákoliv z jejích dosavadníc­h rivalek, čehož jsou si Kvitová a její pobočníci přirozeně vědomi.

Přesto nehodlají nějak šturmovat, na poslední chvíli něco měnit. Zůstanou u dosavadní rutiny.

„Petra má před sebou příležitos­t, kvůli níž tolik dřela a které tolik obětovala. Ať dopadne finále jakkoliv, budeme šťastní,“tvrdí Vaněk.

„Mě uklidňuje vědomí, že Peťa nechá na kurtu úplně všechno,“říká Vydra. „Když ji soupeřka přetlačí a přebojuje, nedá se nic dělat. Ale ona ze sebe ve finále vyždímá sto padesát procent. Takže jsem vlastně úplně v pohodě.“

„Určitě to bude těžké. Ještě jsme spolu nehrály, příležitos­t utkat se s ní poprvé v grandslamo­vém finále je něco úžasného. Vím, jaká je Petra šampionka.“

Naomi Osakaová, finálová soupeřka

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jsem ve finále! Petra Kvitová bude hrát o titul Australian Open a o post světové jedničky.
Foto: Profimedia.cz Jsem ve finále! Petra Kvitová bude hrát o titul Australian Open a o post světové jedničky.
 ?? Foto: ČTK ?? Petra Kvitová
Foto: ČTK Petra Kvitová
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia