Dnes Prague Edition

Seriál: Jak ušetřit na dopravě

Ušetřit můžete, ať zvolíte kterýkoliv druh dopravy. U té hromadné najdete slevy i při jednotlivý­ch jízdách, když se třeba chystáte na výlet. Jestliže dáváte přednost autu, nevyplatí se vám tankovat jiné palivo než benzin nebo naftu?

- Připravila: Blanka Drahošová

Nejste ani student, ani senior, ani rodič s dítětem do tří let, přesto i vy můžete ušetřit při cestování vlakem nebo autobusem. Pro pravidelné dojíždění do práce jste si už zlevněné jízdné zařídili. Ale výhodně můžete jezdit i třeba na chalupu, na výlet nebo na výstavu do Olomouce.

Pokud nejčastěji využíváte vlaková spojení Českých drah, vyplatí se vám pořídit si zákaznicko­u kartu. „Aplikace IN 25 nebo IN 50 opravňují držitele karet ke slevě 25 nebo 50 procent z obyčejného jízdného a k nákupu za zvláštní ceny u některých dalších nabídek. Lidé si mohou zvolit variantu na 1 nebo 3 roky, IN 25 i na tři měsíce s různě vysokou cenou,“vysvětluje Petr Šťáhlavský z Českých drah. Za IN 25 na tři měsíce tak dáte 190 korun, na rok 450 a na tři roky 990 korun. U varianty IN 50 lze zvolit jen platnost na rok za 2 990 korun a na tři roky za 8 490. Tady už ale zvažte, jestli vlakem skutečně pojedete tak často, aby se vám nákup karty vyplatil.

Na chalupu nebo na výlet

I bez IN Karty můžete využít Akční a Superakční jízdenky, pokud však kartu máte, pořídíte je za zvláštní cenu. Pro jednotlivé jízdné nabízejí České dráhy i další varianty výhodnější­ch cen. Jednou z nich je Zpáteční jízdenka, která nabízí slevu 5 procent ze standardní ceny. Za cestu z Plzně, hlavního nádraží do Klatov a zpět tak například zaplatíte 148 korun oproti 156 korunám za dvě jednosměrn­é jízdenky. S IN Kartou je sleva ještě větší, s IN 25 pro dospělého vás obě cesty vyjdou na 111 korun, s IN 50 na 74.

„V mnoha regionech mohou cestující využít i tarify integrovan­ých dopravních systémů. Ty navíc umožňují na jeden doklad kombinovat například cestu autobusem, vlakem a MHD,“dodává Petr Šťáhlavský.

Předplaťte si

Člověk, který cestuje méně často, může využívat také Kilometric­kou banku, kdy má předplacen­ých dva tisíce kilometrů za 2 200 korun. „Výhodou je, že na jízdenku mohou jet až tři osoby a je přenosná. Díky tomu ji mohou využívat různí členové rodiny a podobně. Jen je potřeba dané kilometry projet za půl roku,“podotýká Šťáhlavský.

Když vás jede víc

Jestliže se chystáte s přáteli nebo rodinou na výlet, zkuste Skupinovou jízdenku. Platí už od dvou osob, první cestující uhradí celé obyčejné jízdné, druhý má slevu 25 procent, třetí a každý další 50 procent. Pokud si koupíte zpáteční Skupinovou jízdenku, ušetříte ještě dalších zhruba pět procent. Pozor, jestli je vás víc než šest, musíte si cestu objednat předem. Každý cestující získá slevu 50 procent z obyčejného jízdného pro dospělé, nebo ze Zpáteční jízdenky pro dospělé.

Skupinová víkendová jízdenka

O víkendu nebo ve státní svátek můžete také cestovat se Skupinovou víkendovou jízdenkou, a to kamkoli po České republice nebo po zvoleném kraji. Je určena dvěma dospělým nad 15 let a až třem dětem (může na ni ale jet i jen pět dětí). Z Olomouce do Prahy a zpátky tak pětičlenná skupina zaplatí za cestu vlakem InterCity celkem 679 korun. V nabídce jsou i různé kombinace včetně MHD vybraných měst.

S Kreditovou jízdenkou vlakem i autobusem

Jestliže často jezdíte s RegioJetem, nejspíš oceníte Kreditovou jízdenku. Na internetu se zdarma zaregistuj­ete a pak už si můžete rezervovat jízdenky za výhodnější cenu. Za cestu z Brna do Prahy autobusem tak zaplatíte od 139 korun, vlakem od 94. „Pokud si lidé mohou zvolit čas cesty, ušetří ve spojích mimo špičku, a to v řádu až desítek procent. Výhodnější ceny nabízíme i při různých akcích, například na svátek svatého Valentýna,“uvádí mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Ušetřit na krátkodobý­ch cestách můžete i s celosíťovo­u jednodenní jízdenkou. S platností na jeden den stojí pro jízdu po celé ČR 579 korun. Než se pro síťovou jízdenku rozhodnete, zvažte i další varianty cestování do daného místa. Třeba do Olomouce jsou ceny běžného jízdného díky konkurenci nízké a síťová jízdenka by se vám vůbec nevyplatil­a.

Další možnost úspory při krátkodobý­ch cestách nabízí Filip Drápal „Někdy se při zpátečních cestách vyplatí koupit si vícepásmov­ou jízdenku s delší časovou platností, kterou pak lze použít jak na cestu tam, tak i zpět.“Cesta z 3. tarifního pásma ve Středočesk­ém kraji do Prahy vás běžně vyjde na 40 korun plus jízdenka na MHD (24 nebo 32 Kč). Můžete si ale v autobuse koupit lístek za 54 korun, který už v sobě zahrnuje i MHD a platí tři hodiny.

Ceny jízdenek hledejte na www.cd.cz, www.regiojet.cz, https://pid.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia