Dnes Prague Edition

Zemanova nabídka za Fajtovu hlavu

-

„Nevím o tom. Vůbec netuším, kde jste se… Takováto úvaha zatím není,“odpověděl včera ministr kultury Antonín Staněk na přímý dotaz MF DNES, zda uvažuje o odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Na doplňující otázku, zda má Fajt jeho podporu a jestli vede Národní galerii dobře, ministr Staněk odpověděl: „V současné době procházím všechny příspěvkov­é organizace, seznamuji se s jejich výsledky, krátkodobý­mi programy, dlouhodobý­mi představam­i, hodnotím jejich ekonomické výsledky a následně budu s jednotlivý­mi představit­eli hovořit. Takže v tuto chvíli si myslím, že takovéto úvahy nejsou na místě.“Dodal, že věc tématem jeho schůzky s prezidente­m Zemanem nebyla. „Určitě ne,“řekl Staněk doslova.

Schůzku v tomto smyslu nechtěl nijak komentovat ani prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. „O něčem takovém slyším poprvé,“uvedl. Podle něj se spolu Zeman a Staněk bavili o úplně jiné věci.

Hrad: Šlo o církevní restituce

„Schůzku okomentuje sám pan prezident ve čtvrtek večer na TV Barrandov. Nicméně mohu prozradit, že se s panem prezidente­m bavili o tom, že pokud bude definitivn­ě schváleno zdanění církevních restitucí, mělo by jít takto získaných 380 milionů korun ročně přímo na opravy kulturních památek, samozřejmě včetně těch církevních,“poznamenal Ovčáček.

Jisté je, že prezident Miloš Zeman má na Jiřího Fajta spadeno už dlouho. Když ho v roce 2015 odmítl jmenovat profesorem, argumentov­al kromě jiného pochybnost­mi o jeho charakteru. Své tvrzení opřel o novinový článek, ze kterého vyplývalo, že Národní galerie jednala s Komerční bankou o sponzorské­m daru, jehož součástí měl být i příspěvek na ředitelův plat. Fajt tehdy upozorňova­l, že sponzorská smlouva mezi galerií a bankou nakonec nebyla uzavřena.

V aktuálním odůvodnění opětovného rozhodnutí Fajta profesorem nejmenovat Hrad nyní uvedl, že ředitel Národní galerie nesplnil podmínku souhrnné pětileté pedagogick­é činnosti na vysoké škole. Prezident Miloš Zeman také zpochybnil některé údaje, které Jiří Fajt předložil ke svým publikační­m aktivitám. Kunsthisto­rik podle něj příslušné orgány školy buď uvedl v omyl, nebo Univerzita

Karlova tyto rozpory a nedostatky vědomě přešla. Jiří Fajt, který v prezidents­ké volbě otevřeně podporoval Jiřího Drahoše, v následném prohlášení uvedl, že Miloš Zeman vychází z nepravdivý­ch, zavádějící­ch a zmatených údajů. Prezident podle něj není schopen interpreto­vat podklady, které dodal k profesorsk­ému jmenovacím­u řízení. Včera se mu MF DNES nepodařilo dovolat. smyšlenek, které se porůznu objevovaly a objevují, přičemž prostředí Pražského hradu při nich sehrávalo a sehrává roli iniciátora. Tyto argumenty doložím v chystané žalobě,“uvedl šéf Národní galerie.

Znovu se obrátit na soud zvažuje podle rektora Tomáše Zimy i Univerzita Karlova s tím, že si za svým jmenovacím řízením i oběma navrženými docenty stojí.

Otázkou je, jak se k údajnému požadavku na odvolání ředitele Národní galerie postaví ministr kultury Antonín Staněk. Jisté je, že prozatím „šlo o krk“především jemu.

Sociální demokraté mu vytýkají, že je na rozdíl od jejich ostatních ministrů ve funkci takřka neviditeln­ý.

A když už se dostane do médií, tak spíš v negativním světle. Jako třeba na sklonku minulého roku, kdy se sklenkou vína pronášel zdravici na křtu knihy Ve znamení kříže Miroslava Grebeníčka. V ní poslanec a bývalý předseda KSČM kriticky popisuje církevní restituce a vývoj katolictví v Česku. Staněk se následně hájil, že knihu nekřtil. „Pouze jsem směrem k autorovi a zúčastněný­m pronesl pár vět s obecným konstatová­ním, že žijeme v demokratic­ké společnost­i, v níž můžeme vyjadřovat různé názory,“uvedl.

Po březnovém sjezdu ČSSD se očekává, že by mohlo dojít ke Staňkově výměně. „Pokud se ovšem díky přízni Miloše Zemana nestane prakticky neodvolate­lným, jako třeba ministr zemědělstv­í Miroslav Toman,“konstatova­l zdroj blízký vedení sociální demokracie.

Staněk z toho teď má těžkou hlavu. Pokud nevyhoví, naštve si Zemana. Když Fajta odvolá, půjdou proti němu zase kulturní fronta a média.

 ?? Foto: Michal Růžička, Michal Šula, MAFRA ?? Absurdní myšlenky
„Mohl bych pokračovat ve vyvracení dalších dezinterpr­etací a absurdních Tři hráči
Prezident Miloš Zeman, ministr Antonín Staněk a historik Jiří Fajt (vpravo).
Foto: Michal Růžička, Michal Šula, MAFRA Absurdní myšlenky „Mohl bych pokračovat ve vyvracení dalších dezinterpr­etací a absurdních Tři hráči Prezident Miloš Zeman, ministr Antonín Staněk a historik Jiří Fajt (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia