Dnes Prague Edition

Naléhal prezident na soudce? Poslanci v rozpacích

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Prezidenta Miloše Zemana dohání způsob, jakým komunikuje s ostatními funkcionář­i. Část z nich, včetně bývalého dlouholeté­ho předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, to považuje za nátlak, druzí oponují, že prezident jen sděluje svoje názory.

Spor vyvolalo Baxovo vyjádření, podle nějž mu prezident v minulosti při setkáních opakovaně říkal, jak by měly soudy v některých kauzách rozhodovat. Šlo o kauzy, které Zeman s oblibou komentoval v médiích: ať už nejmenován­í Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala profesory, nebo stavby silnic a dálnic blokovanýc­h ekologický­mi aktivisty.

„Jste šéf, zařiďte to,“naléhal prý Zeman na Baxu a do toho ještě naznačoval, že pokud mu vyjde vstříc, může se dočkat funkce předsedy Ústavního soudu.

„Bylo mi to velmi nepříjemné. Neměl jsem samozřejmě problém veškeré intervence i nepřímé náznaky jasně odmítnout. Ale byl jsem zklamán uvažováním prezidenta a jeho projevy, které nerespekto­valy ústavní zákaz zasahovat do nezávisléh­o rozhodován­í soudů a spíš připomínal­y výměnný obchod ‚já vám dám funkci, vy nějak rozhodnete‘,“líčil Baxa už ve středu večer před poslanci.

Hradní kancléř Vratislav Mynář na místě oponoval: „Nevidím nic špatného na tom, že prezident chce kohokoli seznámit se svým názorem. Když jdu k lékaři, něco konzultuji, když jdu na policii, taky konzultuji,“tvrdil Mynář.

Poslanci po jednání, které mohlo dát odpověď, na čí straně je pravda, přiznávají, že jsou v rozpacích. Proto se příští úterý sejdou znovu.

„Bylo by dobré, kdyby se k tomu prezident jednoznačn­ě vyjádřil,“nabádá Hrad šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Pro Baxovu verzi může hovořit, že Zeman svoje výhrady k soudům a konkrétním kauzám říkal i veřejně. Třeba loni v září při jmenování Baxova nástupce v čele Nejvyššího správního soudu Michala Mazance. Je však otázka míry, zda šlo o sdělení názoru, nebo o něco víc.

„Kdo nemá rád Zemana, řekne, že má pravdu Baxa, a kdo nemá rád justici, řekne, že má pravdu Hrad. Já to nedokážu posoudit, protože jsem u toho nebyla,“říká poslankyně ANO Helena Válková. „Zajímalo by mě to ve chvíli, kdyby pan Baxa řekl, že byla ohrožena nezávislos­t justice. Ale to na můj přímý dotaz neřekl. Na druhou stranu byl velmi kritický a vnímal to jako nátlak,“dodává Válková.

Její koaliční kolega a ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek včera ve Sněmovně připustil, že pokud by se Baxova slova prokázala, může to „naplňovat znaky trestného činu, minimálně ve stadiu přípravy, možná pokusu“. „Nicméně nevíme, co přesně na té schůzce zaznělo, takže se mi to těžko soudí,“dodal ministr.

 ?? Foto: MAFRA ?? Baxa skončil v čele Nejvyššího správního soudu v září.
Foto: MAFRA Baxa skončil v čele Nejvyššího správního soudu v září.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia