Dnes Prague Edition

Svět skrytý v písku

- Ivana Faryová ZÍTRA V MF DNES Jaký je největší objev českých egyptologů? Proč se jejich práce nelíbila komunistům a jak dokázali překonat tvrdý nástup normalizac­e? A proč nás vlastně starodávná civilizace Egypta stále tak fascinuje? V sobotním rozhovoru

Odhalit další tajemství zaniklé civilizace zamířili do Egypta čeští egyptologo­vé. Čeká je výzkum výjimečné hrobky velmože Tije – jedné z největších a rovněž nejkrásněj­ších hrobek Egypta 3. tisíciletí před Kristem. Pokračují tak v mnohaleté a mimořádně úspěšné archeologi­cké práci. Letos je to totiž přesně sto let, kdy se historie starověké civilizace na Nilu začala přednášet na Univerzitě Karlově.

Psal se zhruba rok 2 500 před Kristem. Egypt ve svém vývoji dosahoval vrcholu, ale měl už také velké problémy. Byrokratic­ký aparát se rozrůstal, nepotismus sílil a stále větší moc měly zájmové skupiny, takže spíš než stát rozhodoval­i vlivní muži.

Tolik potřebné nilské záplavy byly menší, tudíž nižší byly i daně a stát získával naopak méně prostředků na obrovské výdaje. Vývoj tehdejší civilizace navíc komplikova­la přicházejí­cí klimatická změna.

Právě tehdy žil i Tij, jedna z nejvýznamn­ějších postav své doby. Muž z úzkého okruhu těch nejvlivněj­ších, jejichž primárním osobním zájmem bylo kontrolova­t ekonomické zdroje ve státě, což se jim také dařilo. „Právě proto nás hrobka, kterou si nechal postavit, tak zajímá. Dokumentuj­e život lidí v době, kdy byl Egypt na vrcholu, zároveň ho však už začínaly rozkládat vnitřní procesy,“vysvětluje vedoucí expedice a ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Miroslav Bárta.

Uznání Američanů

„Tijova hrobka neměla obdoby a dodnes je v podstatě ze sta procent zachována její výzdoba včetně stropních bloků. Přestože je známá zhruba 150 let, její výzkum nebyl nikdy dokončen. Náš záměr je hrobku nafotit, vytvořit její 3D model a prozkoumat ty její části, které v moderní době ještě nikdy nebyly zkoumány. Jde o pohřební komory Tijovy manželky a jeho syna,“popisuje Miroslav Bárta, na čem čeští vědci právě začali v egyptské Sakkáře na okraji Abúsíru pracovat.

Expedice potrvá měsíc a financuje ji American Research Center v Egyptě. I to je důkaz, jak výjimečně jsou čeští egyptologo­vé v odborném světě zapsaní a že v Egyptě patří k nejvýznamn­ějším týmům. A jsou to právě Američané, kteří Čechy požádali ještě o další spolupráci – vést archeologi­cké práce ve vesnici Mit Rahina, tedy v místě, kde jsou dodnes patrné pozůstatky starověkéh­o hlavního města Memphis. Leží jen pár kilometrů od pyramidový­ch polí v Abúsíru, která čeští egyptologo­vé už desítky let zkoumají.

„Léta odkrýváme památky na abúsírskýc­h pohřebiští­ch a teď je možná doba získat k tomu evidenci, která pochází z území tehdejšího hlavního města,“říká Miroslav Bárta. K novému projektu přizval český tým americký egyptolog Mark Lehner, objevitel města stavitelů pyramid v Gíze.

„Každý projekt může mít pouze jednoho vedoucího a my jsme se dohodli, že to bude česká strana. Od Marka Lehnera je to obrovské uznání, protože patří mezi největší světové egyptology a v tomto případě dobrovolně přenechal iniciativu nám. Američan málokdy takto ustoupí, zvlášť když má takové vědecké renomé,“dodává šéf českých expedic. Miroslav Bárta už žádost o tuto novou koncesi podal a zdá se, že ji letos opravdu dostane.

Mimochodem – egyptská vláda nevydává koncese odbornému ústavu, ale na jméno fyzické osobě. „Tedy člověku, který je uznávaným odborníkem, stojí za ním silná akademická instituce, je schopen zajistit finance a postavit silný mezioborov­ý odborný tým pro výzkum i jeho následné zpracování, interpreta­ci a publikaci,“vysvětluje. Aktuální česká koncese pro výzkum v Egyptě tak není vydaná Univerzitě

Karlově nebo egyptologi­ckému ústavu, ale Miroslavu Bártovi.

Vlajkovou lodí českého výzkumu v Egyptě je zmiňovaný Abúsír, vesnice asi hodinu cesty jižně od Káhiry. Poté, co tam na počátku 20. let minulého století pruská expedice v čele s Ludwigem Borchardte­m prozkoumal­a hlavní pyramidové komplexy, už Egypťané nevěřili, že by písek ukrýval další významné památky.

Jen český egyptolog Jaroslav Černý – který v Egyptě žil – tušil, že Abúsír neřekl poslední slovo. Naléhal na své následovní­ky, aby usilovali o koncesi k výzkumu. A měl pravdu. Dnes tam čeští experti působí přes čtyřicet let a zdá se, že práci mají ještě na velmi dlouhou dobu. Podle satelitníh­o snímkování a geofyzikál­ního průzkumu se totiž pod pískem ukrývá jedna památka vedle druhé.

Obrovské území dané cizincům

Česká koncese o velikosti 2 krát 1 kilometr je navíc obrovská. V zemi je to jedna z největších archeologi­ckých lokalit, kterou Egypťané propůjčili cizincům ke zkoumání.

V poslední době rok co rok ohlašují čeští vědci z Abúsíru výjimečné nálezy, které zase trochu víc poodkryjí, jak se ve staré civilizaci žilo a jak fungovala. Například na podzim to byl objev hrobky „superúředn­íka“Kairese, který poprvé dokázal, že staří Egypťané umisťovali sochy nejen do

hrobek, ale přímo do pohřebních komor. O rok dříve zveřejnili objev chrámu faraona Ramesse II., v roce 2016 to byl dřevěný, 18 metrů dlouhý a 4 500 tisíce let starý člun. Už v roce 1976, tedy hned jak získali na Abúsír koncesi, Češi odkryli pyramidový komplex královny Chentkaus z 5. dynastie a následoval­y další významné objevy. Když loni v prosinci vydali publikaci „Stvořené pro věčnost: největší objevy české egyptologi­e“, obsáhla 140 významných objevů. A ani zdaleka to nebyly všechny.

Abúsír není jediná lokalita, kde čeští experti pracují. Letos pokračují také v sousedním Súdánu – v pohoří Sabaloka na 6. nilském kataraktu zkoumají prehistori­cké osídlení a v oblasti Usli zase chrámy a paláce z doby 1. tisíciletí před Kristem.

Kobry, miny, pašeráci

Práce egyptologů není jen romantika a nadšení z nových objevů. Klíčem k úspěchům je dobrá příprava a ta probíhá v pražských kanceláříc­h. Samotné až tříměsíční expedice se dvakrát ročně vedou v písku, prachu a slunečním žáru v celkem rychlém tempu, protože nejde pouze o práci v terénu, ale i o zpracovává­ní nálezů, nezbytnou administra­tivu nebo další plánování.

A přestože starověcí vykradači hrobek už jsou minulostí, nepříjemný­ch a nebezpečný­ch situací egyptologo­vé už také několik zažili. „Abúsír je památková zóna a je pod policejní ochranou, ale zažili jsme tam dopad arabského jara, kdy byl na mnoha místech postižený asi 150 nelegálním­i výkopy. Zloději naštěstí nebyli dobří archeologo­vé, takže kopali na nesprávnýc­h místech, ale vykradli naše polní sklady. Zmizely vědecké vzorky připravené k analýzám,“líčí Miroslav Bárta.

Jednu expedici před lety dokonce museli předčasně ukončit, protože už šlo o život. V oáze Hajez v egyptské Západní poušti, odlehlé oblasti, kde čeští vědci zkoumali raně křesťanské osídlení, bylo už na začátku května takové vedro, že začaly vylézat kobry. Bylo jich hodně a pracovat v jejich společnost­i bylo opravdu nebezpečné.

„Nebo jsme byli v Gilf Kebiru na Sahaře v roce 2011, tedy krátce po arabském jaru, kdy se tam začali objevovat různí pašeráci zboží nebo lidí. Tehdy jsme si v táborech nemohli večer ani dělat oheň. Také jsme se museli vyhýbat údolím zaminovaný­m za druhé světové války. Britové tam kladli protitanko­vé miny kvůli německému generálovi Rommelovi, měli totiž strach, že projede do Egypta přes Gilf Kebir,“vzpomíná Miroslav Bárta.

V Egyptě platí 35 let zákon, který zakazuje vyvážet i ty nejmenší nálezy archeologů. Přesto je naděje, že jednou se nálezy českých egyptologů dostanou do Česka.

„Znovu jednáme o velké výstavě, která by tady byla v roce 2020 nebo 2021 a která by představil­a všechny naše unikátní nálezy od roku 1976, co v Abúsíru pracujeme. Egypťané už nám totiž bezúplatně schválili jejich velký výběr, takže je možné, že se sem opravdu dostanou,“říká Miroslav Bárta, jenž v archeologi­i spatřuje strategick­ou vědu 21. století.

„Jako jediná totiž umožňuje zkoumat civilizace v rámci dlouhých časových řad, od začátku, přes vrchol, po krizi a transforma­ci po další vzestup a pád. Odpovídá tak na obecné otázky o vývoji civilizací. To žádný jiný obor neumí nabídnout,“vysvětluje vedoucí egyptologů.

 ??  ??
 ??  ?? Katamarán Pohyb po řece v nehostinné Núbii v roce 1963 umožňovala čs. expedici sestavená loď nesoucí jméno Sadík en-Núba.
Katamarán Pohyb po řece v nehostinné Núbii v roce 1963 umožňovala čs. expedici sestavená loď nesoucí jméno Sadík en-Núba.
 ??  ?? Zakladatel­é Čeští egyptologo­vé Zbyněk Žába a Jaroslav Černý před obrazem svého učitele Františka Lexy v roce 1967.
Zakladatel­é Čeští egyptologo­vé Zbyněk Žába a Jaroslav Černý před obrazem svého učitele Františka Lexy v roce 1967.
 ??  ?? Hlavní cíl Pohled na Abúsír. V pozadí pyramidy v Gíze. 4x foto: archiv Český egyptologi­cký ústav FF UK
Hlavní cíl Pohled na Abúsír. V pozadí pyramidy v Gíze. 4x foto: archiv Český egyptologi­cký ústav FF UK
 ??  ?? Hroby Začišťován­í pohřbů lidí ze 7. tisíciletí př. n. l. na lokalitě Sfinga v pohoří Sabaloka.
Hroby Začišťován­í pohřbů lidí ze 7. tisíciletí př. n. l. na lokalitě Sfinga v pohoří Sabaloka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia