Dnes Prague Edition

Lithiová horečka opadá

Po předvolebn­í „kauze lithium“je zahájení těžby nejisté. Okolní státy získávají náskok

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ještě před dvěma lety mělo ministerst­vo průmyslu a obchodu vizi, že v severních Čechách vznikne vyspělé průmyslové odvětví – výroba velkokapac­itních baterií pro ukládání energie. Předpoklad­y tu byly. Průzkum ložisek lithia v Krušných horách nadějně posouvala firma Geomet (dceřinka australské European Metals Holdings, EMH) a ministerst­vo si nechalo zpracovat studii na dostupnost dalších dvou komodit, které jsou kromě lithia na výrobu Li-Ion baterií potřeba – grafitu a kobaltu.

Sen, který je passé

Jenže vize o české baterkářsk­é velmoci se zadrhla. V roce 2017 vláda přišla s usnesením, které odřezává soukromé investory od průzkumu a navazující těžby takzvaných strategick­ých a kritických surovin včetně lithia. Stát si je chce těžit sám pomocí svého podniku Diamo.

Navíc se v parlamentn­ích volbách lithium stalo předmětem politickéh­o boje. Kdy Geomet bude moci začít těžit – a jestli vůbec, je nejasné. A žádné jiné plány pro podporu vzniku baterkáren u nás vláda nenavrhuje.

V Evropě se rozjel závod, kdo začne lithium těžit a zpracováva­t první. „Aby mohl být nasycen přechod ze spalovacíc­h motorů na elektrické, budou tu muset vzniknout odpovídají­cí kapacity srovnateln­é s těžbou ropy ve Venezuele a Emirátech, tedy ohromný průmysl stavby baterií a dodavatels­ko-zásobovate­lský řetězec okolo,“říká Jan Vejbor, místopředs­eda Asociace elektromob­ilního průmyslu ČR.

V Srbsku se chystá po dohodě s tamní vládou nadnárodní těžební gigant Rio Tinto otevřít velké ložisko Jadar a staví tam závod na zpracování nerostu. Geologický průzkum se na lokalitách výskytu lithia provádí také v Portugalsk­u, Finsku, Švédsku, Rakousku či Španělsku.

Náš nejbližší soused, Německo, na jehož území leží třetina zásob krušnohors­kého lithia, má už letos zahájit ražbu otvírkovýc­h štol. „Projekt se tam rozvíjí s podporou saské vlády, bez zdržení a komplikací,“tvrdí

Pavel Kavina, ředitel pro surovinovo­u politiku ministerst­va průmyslu. Podle něj je v tuto chvíli sen o bateriovém průmyslu v severních Čechách passé. Ztratili jsme časový náskok.

Geomet do této chvíle investoval do průzkumu lithia pod Cínovcem zhruba čtvrt miliardy korun a ze zákona

má přednostní právo dotáhnout svůj záměr až k samotné těžbě. Podobně to chodí v zahraničí, aby investoři měli motivaci riskovat peníze do nejistých průzkumů. Jenže poté, co se do věci vložili politici, Geomet už rok marně čeká na správní rozhodnutí ministerst­va životního prostředí ohledně udělení předchozíh­o souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru na část ložiska.

A protože i přednostní právo může vypršet, když se projekt neposouvá, hrozí, že dříve získaná povolení mezitím propadnou a stát je neprodlouž­í. Investovan­é peníze by tak přišly vniveč a firma se zahraniční­m kapitálem by se mohla bránit v arbitráži.

Cesta k velkému bohatství pod Krušnými horami je přitom dost krkolomná a nejistá. EMH ve studii pro své akcionáře spočítala, že bude třeba na vybudování dolu a zpracovate­lských závodů devět miliard korun. Riziko, že se to vrátí, ponesou oni.

Jak ho dostat z cinvalditu

Dalším háčkem je, že dosud nikde ve světě nejsou v provozu technologi­e, které v provozním měřítku dokážou vyrobit karbonát lithia bateriové kvality z cinvaldito­vého koncentrát­u. To je ruda, ve které je v Česku lithium vázané.

„Vyvinuli jsme vlastní technologi­cký postup a laboratorn­ě ho testujeme, brzy zahájíme poloprovoz­ní zkoušky,“říká Richard Pavlík, ředitel Geometu. Na konci letošního roku by firma měla mít hotovou finální studii proveditel­nosti a také si upřesní ekonomicko­u stránku potenciáln­í těžby.

V Česku aktuálně působí několik firem, které vyrábějí baterie – na Ostravsku americká A123 skládá automobilo­vé baterie z dovezených bateriovýc­h článků, firma EVC Group z hotových článků sestavuje akupaky pro elektrobus­y či lokomotivy a Central Glass plánuje výrobu elektrolyt­ů. Jediný, kdo tu malosériov­ě vyrábí přímo bateriové články, je firma EV Battery na Prostějovs­ku. Otevření sériové výroby pro letošní rok ohlásila také firma HE3DA na Karvinsku.

„Skutečné výnosy pro stát vznikají teprve při aplikačním procesu, tedy výrobě baterií a elektroaut, ne při těžbě lithiových rud. A to je přímo závislé na dostupnost­i surovin, know-how a také podpoře státu. Zatím ani jedno nefunguje,“uvádí Pavlík. Upozorňuje přitom, že pokud nedokážeme nastartova­t výrobu surovin pro navazující odvětví high-tech průmyslu včas, nemusí vůbec vzniknout.

Původně česká firma Geomet, založená v roce 2007 čtyřmi geology a prospektor­y, se do geologické­ho průzkumu na Cínovci pustila v roce 2010. Pro druhou, finančně náročnou fázi průzkumu hledala investora. Neuspěla u ČEZ ani u českých uhelných společnost­í a partnera našla až v australské European Metals Holdings.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia