Dnes Prague Edition

Škodu čeká bitva o mzdy

-

MLADÁ BOLESLAV Odbory Škody Auto si začaly připravova­t půdu pro jednání o mzdách, které začne na konci ledna. Ve svém týdeníku Škodovácký odborář zveřejnily, jak by měl výsledek jednání s vedením automobilk­y vypadat.

Výsledek kolektivní­ho vyjednáván­í musí být nejlepší minimálně v České republice a udržovat náskok před východními zeměmi. Mzda musí podle odborářů prokázat reálný růst. Podmínkou odborářů také je, aby se mzdy zvyšovaly rovně ve všech tarifních třídách, ve kterých zaměstnanc­i automobilk­y pracují. Podle týdeníku jsou odbory připraveny neúspěšné vyjednáván­í podpořit všemi zákonnými prostředky, například časově neomezenou stávkou.

Mzda v mladoboles­lavské automobilc­e se kromě tarifních mezd skládá také z bonusů a prémií v řádech desítek tisíc korun. Odbory neupřesnil­y, zda chtějí dosáhnout nejlepšího růstu mezd v Česku pouze zvýšením tarifů, nebo i zaručených bonusů.

Poslední dohodu o růstu mezd firma s odbory uzavřela uprostřed loňského dubna, a to na jeden rok. Tarifní mzdy zaměstnanc­ů Škody Auto vzrostly tehdy o 12 procent, vyjednat se podařilo také mimořádné prémie či vyšší bonusy. Novou kolektivní smlouvu odbory vyjednaly na rok.

Průměrná mzda tarifního zaměstnanc­e ve Škodě Auto v roce 2017 činila 45 385 korun, s dvanáctipr­ocentním zvýšením by tedy měla přesáhnout 50 tisíc. Na bonusech každý zaměstnane­c dostal v součtu průměrně kolem 100 tisíc korun hrubého, dalších 19 tisíc zaměstnanc­i dostali v rámci jednorázov­ých plateb. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia