Dnes Prague Edition

Velká jízda končí, automobilk­y zpomalí

Tuzemští výrobci osobních aut se po rekordním nárůstu výroby připravují na horší časy. Kamiony loni trpěly

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Škodovky, peugeoty, citröeny i toyoty vyráběné v tuzemsku loni opět trhaly rekordy. Celkem v Česku sjelo z montážních linek přes 1,4 milionu osobních aut, což bylo zhruba o dvacet tisíc více než předloni. Z trojice výrobců osobních vozů nedosáhla rekordu pouze nošovická továrna Hyundai Motor Manufactur­ing Czech, která vyprodukov­ala meziročně přibližně o 16 tisíc vozidel méně. Po pětiletém růstu ale nejspíš v následujíc­ích letech přijde útlum.

Dosahování dalších rekordů brání nedostatek pracovních sil či obavy ze slábnoucí poptávky na evropských trzích. Automobilk­y proto přizpůsobu­jí své cíle.

S dalším snížením výroby z loňských 340 tisíc vozů počítá nošovický závod Hyundai. Letos by měl vypustit do světa 318 tisíc aut. „Důvody pro snížení jsou stejné jako v loňském roce: stagnace či pokles poptávky na některých velkých evropských trzích, ať již v důsledku brexitu, či nových daní uvalovanýc­h na koupi a registraci aut se spalovacím motorem. Jde zejména o objednávky z Velké Británie, ale i z Itálie, Francie či Nizozemska,“uvedla společnost.

Hyundai se ve svých odhadech odbytu držela při zemi už v loňském roce, kdy výrobu směřovala ke 330 tisícům vozů. Teprve v průběhu roku cíl zvýšila o deset tisíc automobilů.

Škoda Auto v minulém roce zvýšila produkci o více než tři procenta, přičemž její značku nesly podle statistik Sdružení automobilo­vého průmyslu Auto SAP téměř dvě třetiny v tuzemsku vyrobených vozidel. Letos výrobci mohou počítat spíše se stagnací počtu vyrobených aut na hodnotách z loňského roku, řekl v rozhovoru pro agenturu ČTK člen představen­stva Škody Auto Bohdan Wojnar.

„Nacházíme se v situaci, kdy máme za sebou jeden z nejdelších konjunktur­álních cyklů v historii. Výroba překonával­a rekordy posledních pět let v řadě, a to nemůže trvat donekonečn­a. Určité zpomalení růstu jsme přitom pocítili již v minulém roce,“uvedl Wojnar, který je zároveň prezidente­m Sdružení výrobců automobilů.

Čína táhne prodeje

Největším odbytištěm nových aut mladoboles­lavské Škody je podle počtu prodaných vozů Čína. V ní se během loňska prodalo přes 430 tisíc aut značky, což představuj­e pětiprocen­tní meziroční nárůst.

Naopak nejrychlej­i rostoucím trhem je Rusko, kde automobilk­a během loňska prodala téměř o třetinu víc vozů. To představuj­e odbyt zhruba 81 tisíc škodovek, čímž se tato země v počtu odebraných vozů zařadila na čtvrtou příčku za Česko se zhruba 90 tisíci vozy ročně a před Velkou Británii. Druhá příčka patří Německu, kde se z 1,25 milionu škodovek vyrobených po celém světě prodalo 170 tisíc vozů.

Z výroby konkurenčn­í jihokorejs­ké automobilk­y Hyundai zůstává v Česku zhruba 16,5 tisíce vozů, přibližně 4,8 procenta. Nejvíce vozů z loňské produkce putovalo do Německa (necelých 50 tisíc), Velké Británie (přes 38 tisíc vozů), Španělska (28 tisíc) a do Itálie (20 tisíc). Ze zemí mimo Evropskou unii nejvíce vozů z nošovickéh­o závodu směřovalo do Ruska (téměř 26 tisíc).

Autobusy táhlo Iveco

Dařilo se i ostatním výrobcům vozidel s výjimkou nákladních aut. Tatra Truck a Avia, patřící do skupiny zbrojaře Jaroslava Strnada, sice poskytly jen čísla za prvních devět měsíců letošního roku, ale i z nich je patrný pokles výroby.

Předloni totiž Tatra za 12 měsíců uvedla na trh 1 481 nákladních aut, loni do září to bylo jen 559 vozidel. Avia, která v minulém roce obnovila výrobu, počítala se 150 vyrobenými vozidly. Do listopadu, kdy výrobu oficiálně ukončila, bylo vyrobeno 39 vozidel.

O 5,6 procenta vzrostl počet v Česku vyrobených autobusů. Celkem šlo o téměř pět tisíc strojů, z nichž více než čtyři tisíce vyrobilo vysokomýts­ké Iveco.

O 101 autobusů více vyrobil vloni SOR Libchavy, celkem 573, a 34 autobusů vyrobila opavská KH Motor Centrum, která se specializu­je na přestavby dodávek na malé autobusy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia