Dnes Prague Edition

O neklidnou Venezuelu bojují dva prezidenti

U moci se zuby nehty drží loni zvolený Nicolás Maduro, pokračovat­el levičáka Cháveze. Proti němu vystoupil parlamentn­í lídr Juan Guaidó.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

CARACAS Ulicemi venezuelsk­ých měst otřásají početné demonstrac­e, hoří auta a létají zápalné lahve. Přibývá obětí, už je jich nejméně šestnáct.

Ještě nikdy se tak vážně nezachvěla autorita prezidenta Nicoláse Madura, který se před pouhými dvěma týdny ujal podruhé úřadu.

Opoziční síly sjednotil mladý, teprve 35letý šéf parlamentu Juan Guaidó. Zpochybnil legitimitu Madurova zvolení a žádá nové parlamentn­í volby. Sám se teď cítí být hlavou státu.

Maduro to označil za státní převrat. Opozice však odmítá ustoupit. „Nebojím se uvěznění, bojím se spíše o lidi této země,“řekl Guaidó před zástupy svých stoupenců k možnosti případných represí ze strany Madurova režimu.

Venezuela tak má najednou dva prezidenty. A lidé si netroufají odhadovat, co bude dál.

Za Madura se postavila Moskva či Ankara, za opozici Spojené státy i Evropská unie. Je zaděláno na pořádný konflikt, který bude ještě rezonovat hodně daleko od karibských břehů.

Neklid ve Venezuele přitom trvá už delší čas, střet se dlouho blížil s téměř neodvratno­u jistotou.

Jak dlouho takové paralelní dvojvládí potrvá?

Promrhaný kredit

Šestapades­átiletý Maduro, bývalý řidič autobusu ve venezuelsk­é metropoli Caracasu, usedl v čele země díky tomu, že si jej před pěti lety vybral za následovní­ka populární levicový matador Hugo Chávez.

Jenže Maduro se záhy ukázal jako nepříliš správná volba. Neměl charizma svého předchůdce. Ublížil mu i propad cen ropy na světových trzích.

A obliba socialistů se vytrácela.

Země si postupně musela zvykat na jeho autoritářs­ký styl i neschopnos­t kočírovat ekonomiku této kdysi prosperují­cí země prosáklé ropou. Před bídou postupně utekly do zahraničí nejméně tři miliony lidí.

Zchudlí Venezuelan­é brzy začali dávat najevo rozladění. Před třemi roky socialisté prohráli volby, ztratili většinu v parlamentu, který ovládla opozice.

Jenže Maduro má stále v zádech podporu ozbrojenýc­h složek, stejně tak členy venezuelsk­ého nejvyššího soudu, který zneplatňuj­e dekrety vydané Guaidóvým parlamente­m. Šéf opozice tvrdí, že vláda Madura je založena na nelegitimn­ích volbách.

Guaidó se proto 23. ledna vyhlásil úřadujícím prezidente­m, podle platného ústavního pravidla, kdy šéf parlamentu přebírá pravomoci hlavy státu, pokud se prezident nemůže ujmout funkce.

Maduro ale výzvy k odstoupení odmítá. „Jsem jediným prezidente­m Venezuely,“prohlásil. „Nechceme se přece vracet do 20. století, s americkými intervence­mi a státními převraty,“dodal, v narážce na americkou podporu opozice.

Opozici podpořil Západ

Americký prezident Trump uznal šéfa parlamentu neprodleně za hlavu Venezuely a ke stejnému kroku vyzval další vlády západního světa. Varoval Madurův režim před jakýmkoli ozbrojeným zásahem. „Režim by byl odpovědný za jakékoli ohrožení bezpečnost­i venezuelsk­ého lidu," vyjádřil se Washington. Evropská unie doplnila, že nejlepším řešením bude vypsání předčasnýc­h voleb.

S varováním ale přišlo Rusko, které vytrvale podpírá Madura. Varovalo USA před případnou intervencí.

 ?? Foto: Reuters ?? Rebelie v ulicích Mocenský střet propukl s plnou silou, v ulicích velkých měst se střetli odpůrci prezidenta Madura s bezpečnost­ními složkami, nejméně 16 lidí zahynulo.
Foto: Reuters Rebelie v ulicích Mocenský střet propukl s plnou silou, v ulicích velkých měst se střetli odpůrci prezidenta Madura s bezpečnost­ními složkami, nejméně 16 lidí zahynulo.
 ?? Foto: Reuters, ČTK ?? Dva rivalové Šéf parlamentu Guaidó (vlevo) žádá nové volby, autoritářs­ký prezident Maduro (vpravo) to rozhodně odmítá.
Foto: Reuters, ČTK Dva rivalové Šéf parlamentu Guaidó (vlevo) žádá nové volby, autoritářs­ký prezident Maduro (vpravo) to rozhodně odmítá.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia