Dnes Prague Edition

Falešná identita migrantů? Německu nevadí

Každý druhý žadatel o azyl v Německu nemá doklady. Nepravdivé údaje o identitě však úřady trestně nepostihuj­í

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Kdo chce v Německu získat povolení k trvalému pobytu a uvede do úředních dokumentů nepravdivé údaje, dopouští se trestného činu.

Naopak ten, kdo v Německu žádá o azyl a udělá totéž, se postihu obávat nemusí.

V první polovině loňského roku úřady k žádostem o azyl v 58 procentech neměly k dispozici doklady nebo pas. Ohledně věku, osobních údajů a státní příslušnos­ti se tak musely spoléhat jen na to, co žadatelé do dokumentů sami uvedli. Bez ohledu na to, zda data byla pravdivá, nebo ne.

Stává se tak, že žadatel uvede například nižší věk nebo jinou národnost. Není tajemstvím, že žádostem mladistvýc­h a nezletilýc­h nebo občanům států, jako je Sýrie, Irák, Írán, Somálsko nebo Eritrea, úřady spíše vyhoví. Zjednoduše­ně řečeno, azyl v Německu získá spíše sedmnáctil­etý Eritrejec než Nigerijec, kterému je ve skutečnost­i čtyřicet let.

Úřady tak ztrácejí přehled o skutečné identitě osob, o jejichž dalším pobytu v Německu rozhodují. Na souvisící bezpečnost­ní rizika už delší dobu upozorňují mimo jiné spolkové země, v nichž pak tito lidé žijí.

Změna zatím nebude

„Nečestné chování žadatelů o azyl s sebou nese vysoké bezpečnost­ní riziko pro právní stát,“říká například ministr vnitra a vicepremié­r Meklenburs­ka-Předního Pomořanska Lorenz Caffier.

Ostatní ministři vnitra mu dávají za pravdu, stejně jako Horst Seehofer.

Spolkové ministerst­vo vnitra je nakloněné udělat ve stávající praxi změny, ale naráží na odpor ze strany ministerst­va spravedlno­sti. To zatím své odmítavé postoje příliš nekomentuj­e a jako důvod svého postoje uvádí jen potenciáln­ě vyšší ochotu žadatelů při vlastní beztrestno­sti poukazovat na nepravdivé údaje ostatních.

„Dosud jsme s ministerst­vem spravedlno­sti nedokázali nalézt shodu. Z hlediska veřejného pořádku chceme nicméně falšování údajů v azylovém řízení zastavit,“řekl k tomu ministr vnitra Horst Seehofer.

Úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který žádosti o azyl posuzuje, nemá žádnou souhrnnou statistiku o tom, kolik procent žadatelů zadává falešné údaje nebo jaké jsou nejčastějš­í důvody zamítnutí žádosti.

Loni požádalo o azyl v Německu necelých 186 tisíc lidí, o téměř 17 procent méně než o rok dříve. Jako svou zemi původu nejčastěji uváděli Sýrii, Irák a Afghánistá­n.

Celkem BAMF loni rozhodl o 217 tisících žádostí o azyl, z nichž některé byly ještě z předešlých let. Necelých 60 tisíc žádostí stále čeká na rozhodnutí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia