Dnes Prague Edition

Británie po velké bitvě

Chudák premiérka Theresa Mayová stále doufá, že se jí podaří vymámit z EU ústupek a britský parlament pak kývne na brexit. Šance je mizivá. Vypadá to, že válka o vystoupení Británie z Unie bude ještě dlouho pokračovat.

- Alexander Tomský politolog

Britská premiérka Theresa Mayová po trpkém dvouletém handrkován­í s vyjednavač­i EU o brexitu, který by měl teoreticky nastat 29. března, prohrála hlasování v Dolní sněmovně o rekordních 230 hlasů. Nepochybně se pokoušela obě strany i národ rozpolcený nesmiřitel­ným konfliktem uchlácholi­t svým nemastným a neslaným kompromise­m, jaký jí neústupná Unie umožnila, ale neuspěla. Pro jedny šlo o nepřijatel­ný brexit jen podle jména, pro druhé o naprosto zbytečné vystoupení při dodržování všech pravidel jednotného trhu a celní unie. Na vyjednaném omezení imigrace jim nezáleželo.

A jak dál? Nastane odchod bez dohody a na hranicích se objeví celní správa, vznikne internetov­á byrokracie, budou se vybírat poplatky, obchod s kontinente­m zdraží, zpomalí a všichni zchudneme?

Takového scénáře se celá (nekonzerva­tivní) elita obává a ministr financí ujišťuje obchodní kruhy, že tuto tragédii nepřipustí. Zastánci tvrdého brexitu však považují katastrofi­cký scénář za hloupost a domnívají se, že budou hospodářsk­é potíže jen dočasné. Obchodní suverenita ostrovní říše časem ekonomiku pozdvihne.

Vše tedy nasvědčuje, že válka o brexit bude ještě dlouho pokračovat a k odchodu z Unie možná nedojde. Parlament se bouří, mimo konzervati­vců a severoirsk­ých unionistů téměř všichni členové ostatních stran volili v referendu pro setrvání (512 : 131) a hodlají odchod z EU zmařit. Mluvčí Dolní sněmovny se stal neoficiáln­ím vůdcem obou frakcí a vláda ztratila možnost rozhodovat, o čem se má hlasovat. Prošla dokonce iniciativa, aby Mayová do tří dnů předložila náhradní plán B. Na řadu přijdou jistě další přílepky a dodatky.

Šach premiérce

Už nyní se někteří poslanci konzervati­vní strany dohodli s opozicí, že vládě neumožní odejít bez smlouvy během letošního roku a ta bude muset požádat o prodloužen­í vyjednávac­í lhůty, možná donekonečn­a.

Chudák premiérka stále ještě doufá, že nějaký ústupek zejména v kontroverz­ním přílepku o zachování vnitřní bezcelní hranice na irském ostrově, kterou Unie s Dublinem prosadila, situaci změní a vylepšená dohoda projde. Z Bruselu se však ozývají hlasy, že se smlouva měnit nebude a irská „pojistka“neviditeln­é hranice se za dočasnou, jak by ráda prosadila Mayová, považovat nemůže.

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn mezitím pod tlakem vedení své strany a poslanců obrátil a nyní souhlasí s novým referendem. Zároveň se přiklonil k názoru, že jednání o brexitu by se mělo prodloužit do konce roku. Zdá se však, že do konce března se nic nového vyjednat a přilepit k propadlé smlouvě zřejmě nepodaří.

EU mezitím vyčkává a její hlavní vyjednavač Michel Barnier prohlásil, že postačí, aby Mayová uznala Corbynův návrh a Británie zůstala v celní unii. Jenže to by pak šlo o formální brexit neexit a Británie by nemohla žádné obchodní smlouvy s třetí stranou vyjednávat.

Z Bruselu se stále ozývá, že není o čem jednat, dokud Angličané neřeknou, co vlastně chtějí. Jenže oni to ve skutečnost­i už řekli, a ne jednou: volný obchod s celým světem a neméně svobodný, čili bez vnějších a vnitřních omezení s trhem EU. To však nepadalo v úvahu.

Už před vznikem EHS (EU) v roce 1958 usilovala Británie vytvořit v Evropě zónu volného obchodu a nehodlala vstoupit do kartelu s francouzsk­ým dotačním a celním dirigismem. Bohužel to nevyšlo. Když nakonec takové Společenst­ví volného obchodu založila (EFTA 1960), bylo pozdě. Ačkoli se mu ekonomicky velmi dařilo, počaly z něj státy odcházet a připojoval­y se postupně do mocenského svazku Evropského společenst­ví (Dánsko, Švédsko, Rakousko).

Kdyby tomu Unie nebránila, smlouvu o skutečném volném obchodu by britský parlament navzdory většině, která pro brexit nehlasoval­a, jistě uznal. Šlo by o návrat k tradici 19. století. Už tenkrát (1846) vypukl spor o bezcelní dovoz obilí a od té doby se o potřebě svobodně dovážet a vyvážet diskutoval­o mnohokrát.

Dnes jsou zastánci laissez faire v menšině, ale jejich odpůrci také většinou nesnášejí Evropskou unii, považují se za pragmatiky, jako by říkali: Ano, je to příšerné, nesmyslné dotace, tisíce zbytečných nařízení, většinou stejně neodvolate­lných jako nevolená nomenklatu­ra v Bruselu, která má dnes v rukou 40 procent veškeré legislativ­y. Co se však dá dělat, eurokrati mají moc a je to náš největší trh, export/import na kontinent činí 42 procent.

Nespokojen­ost s Unií rostla v Anglii celá desetiletí, zejména po slavném projevu Margaret Thatcherov­é v Bruggách (1988), ve kterém poukázala na rozpad impéria Sovětů a budování centralism­u v Evropě. Po hypoteční krizi eurozóny, po imigrační krizi a masivním přílivu chudých přistěhova­lců do přelidněné Anglie neměl být výsledek referenda velkým překvapení­m.

Konzervati­vní stranu nynější zuřivý spor pod tlakem Unie rozštěpil, co by mohla způsobit zuřivá kampaň nového plebiscitu, si neumím představit. Ta první byla lidovým odporem proti establishm­entu, ta druhá bude bojem proti zrádcům v parlamentu. Francouzsk­é demonstrac­e snad v chladnokre­vnější Anglii nevypuknou, ale politický rozvrat nepochybně nastane.

Kampaň k druhému referendu by skončila bojem proti zrádcům v britském parlamentu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia