Dnes Prague Edition

Kdo moc nedělá, moc nezkazí

- Ondřej Polanský poslanec Pirátů

Právě dnes, 25. ledna 2019, se ministr dopravy Dan Ťok stává rekordmane­m. Není to však rekord v počtu postavenýc­h kilometrů dálnic ani vysokorych­lostních tratí. Stal se rekordmane­m v ministersk­é dlouhověko­sti. Se čtyřmi roky a 52 dny ve funkci je nejdéle působícím porevolučn­ím ministrem dopravy.

V Česku tak zřejmě mezi úspěchem ministra a reálným rozvojem dopravní infrastruk­tury panuje nepřímá úměra. Na rozdíl od předchůdců se Ťok nemůže vymlouvat na nedostatek financí či politické podpory. Jako ministr měl ideální podmínky. Česko díky prosperitě i evropským dotacím mohlo trhat rekordy v proinvesto­vaných penězích, které by naši infrastruk­turu posunuly na úroveň sousedů v Německu. I léta zaostávají­cí Polsko se už dostává v tempu rozvoje dopravních tepen před nás.

Když odhlédneme od hlemýždího tempa výstavby dálnic k situaci na železnici, zjistíme, že tady jsme ani nezačali a přešlapuje­me na místě, zatímco nám „ujíždí vlak“. Přesun osobní dopravy na nové rychlé tratě by přitom uvolnil prostor na železnici pro nákladní dopravu, a tím uvolnil také dálnice.

Systémová řešení se asi na ministerst­vu dopravy příliš nenosí. O rychlovlac­ích typu TGV, které by nás z Ostravy do Prahy přepravily za 90 minut, můžeme snít. Smutné je, že ministr místo plnění snů občanů investuje spoustu času, peněz i energie do plnění snu Miloše Zemana. Jeho vysněný vodní koridor Dunaj–Odra–Labe by stál 600 miliard a nám nezbývá než doufat, že se Ťok, jak je jeho dobrým zvykem, nakonec rozhodne „nepouštět se do žádných větších akcí“.

Další smutnou kapitolou je mýtný tendr, který v proklamova­né snaze ušetřit zahodil stamiliono­vé investice do předchozíh­o systému. Ani po více než roce z okolí českých dálnic nezmizely nelegální billboardy. Nebyl předložen plnohodnot­ný zákon o liniových stavbách, který by zrychlil stavbu klíčových dopravních tepen. Nepodařilo se reformovat Státní fond dopravní infrastruk­tury, ale zato se podařilo prosadit nesystémov­é slevy na jízdné, které budou stát více než šest miliard ročně a zaplatíme za ně komfortem dopravy v nejvytížen­ějších spojích.

Ministerst­vo tak s trochou nadsázky utahuje kohoutky, zatímco hoří střecha. Do dalších týdnů v ministersk­ém křesle bych proto Danu Ťokovi popřál hlavně odvahu pustit se do skutečné transforma­ce české dopravní infrastruk­tury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia