Dnes Prague Edition

Trumpovy hvězdné války? Jen slovní cvičení

-

Vracíme se do osmdesátýc­h let? Tuto otázku si položili někteří experti, když před pár dny Donald Trump předložil svou revizi protiraket­ové obrany. Na mysli jim totiž vytanula Reaganova Strategick­á obranná iniciativa přezdívaná Hvězdné války, která měla být schopná zničit sovětské mezikontin­entální rakety. Současný americký prezident to řekl natvrdo: „Náš cíl je jednoduchý, zajistit, že dokážeme objevit a zničit jakoukoliv raketu vystřeleno­u proti Spojeným státům.“

Zatímco v éře po Reaganovi se mířilo převážně na „malé“odpadlíky typu Severní Koreje a Íránu, teď se výrazněji na mušku dostává opět i Rusko a Čína. Trump chce vytvořit zeď na pevnině, na moři i ve vesmíru, přes kterou neproletí žádná raketa.

Rétoricky to samozřejmě narušuje jadernou rovnováhu, která tu panovala už ve studené válce. Velmoci na sebe míří tolika raketami, že by jaderná apokalypsa smetla i útočníka. Jenže tady jde opravdu jen o slovní fotbal s velkolepým­i frázemi. Pravda totiž je, že USA nemají dost a dostatečně přesných obranných antiraket, které by je mohly před Ruskem zachránit. A ani v blízkém budoucnu mít nebudou.

Na druhou stranu vytýkat Trumpovi, že hodlá maximálně ochránit svou zemi, je směšné. Totéž chtěl i oslavovaný Ronald Reagan. Krom toho nic neporušuje. Dohodu o ABM z roku 1972 vypověděl už George W. Bush, který se zasazoval o protiraket­ovou obranu. Jenže do jejího vývoje Washington od roku 1983 nasypal okolo tří set miliard dolarů a výsledek? Nic převratnéh­o. Trump by musel hodně zmáčknout už tak prázdnou státní pokladnu, aby něčeho dosáhl.

Tady však narazí na demokratic­kou většinu ve Sněmovně reprezenta­ntů, která mu nedá peníze. Už za Obamy se zkrouhly finance, které naplánoval George W. Bush na protiraket­ovou obranu, a ani v současnost­i demokraté nechtějí ustoupit. Zvláště když Trump letos armádě v rozpočtu pořádně přilepšil. Dojde i na velkolepou modernizac­i útočných jaderných raket.

Je tak možné, že tento spor v budoucnu vygraduje v podobnou zákopovou válku jako hádka o zeď na hranicích s Mexikem. A může zase dojít na uzavření úřadů.

I když tentokrát prezident rozjíždí svůj útok pozvolna. Žádné sci-fi, o kterém snil Ronald Reagan.

Zatím mu jde hlavně o nové satelity na nízkých zemských orbitách, které by měly snáze zachytit superrychl­é rakety, jež vlastní hlavně Rusko. A o „drobné“rozšíření základen s antiraketa­mi. Místo čtyřiačtyř­iceti, které dokážou zasáhnout nepřátelsk­ou střelu ve střední části letu ve vesmíru, by jich mělo být čtyřiašede­sát. Jenže ty nejsou moc přesné, mají padesátipr­ocentní úspěšnost při testech. Pro Rusko jsou spíš k smíchu. Chrání jen proti jaderným trpaslíkům ze Severní Koreje a Íránu.

Antirakety ani lasery Američané kvůli technologi­ckým nedostatků­m zatím ve vesmíru umístit nehodlají, i když ty jediné by jim daly převahu nad Moskvou, protože by ohrozily ruské rakety. A to i v startovací fázi letu, kdy jsou zranitelně­jší. Uvažuje se o bezpilotní­ch letounech s lasery i letadlech F-35, které by v této fázi mohly sestřelit nepřátelsk­ou raketu, jenže jak by se tak rychle dostaly nad Čínu a Rusko, nikdo neví.

Amerika jednou nejspíš dobrou protiraket­ovou obranu nasadí, ale to už Trump dávno nebude prezidente­m. I proto na jeho silná slova o pokračován­í hvězdných válek reagovaly vlažně Rusko i Čína. Vědí, že druhé díly „filmů“, navíc se špatným scénářem, jsou obvykle horší než ty první. Nejvíc tak Trump svou vizí naštval demokraty, které obecně štve všechno, co říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia