Dnes Prague Edition

Proklatcům sluší neotesanos­t s nadsázkou

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Úplné zatmění La Fabrika

Odhlédneme-li od pozornosti, kterou angažování bývalého politika Matěje Stropnické­ho do inscenace pojednávaj­ící o nejvášnivě­jším homosexuál­ním vztahu v dějinách literatury způsobilo, zůstane před námi divadlo, které stojí za pozornost.

Hlavní výhrou Úplného zatmění spolku SpoluHra v pražské La Fabrice totiž není Stropnický (který mimochodem odehrál svůj part civilně, s vědomím, na co má). Je jí účast mladého režiséra Jakuba Čermáka, který se dosud realizoval především na alternativ­ní scéně. Kdo zná Čermákovy inscenace 120 dní Sodomy či Naši furianti, tuší, do čeho jde, ale i tak režisér ve své verzi Hamptonova dramatu leckoho překvapí množstvím nápadů a nesmlouvav­ým vizuálním stylem.

Němá smyčka

Postmodern­í mix kostýmů, několik málo bizarních rekvizit, výrazné barvy. Režisér Čermák ani při vstupu na větší scénu neslevil ze své exprese a dal širšímu publiku ochutnat atraktivní neotesanos­t své domovské Venuše ve Švehlovce. Destruktiv­ní vztah mezi dvěma prokletými básníky podává od začátku přímočaře. Umí šokovat, ale nezapomíná na potřebnou dávku nadsázky. Verlainova manželka Matylda (Sandra Nováková) neustále stříká osvěžovače­m, aby zakryla zatuchlost svazku s nespokojen­ým poetou, mefistofel­ský Rimbaud (opět vynikající Daniel Krejčík) se při první recitaci představuj­e jako „DJ Rainbow“a peskuje Matyldu za neveganské menu. Život nesourodé trojice navíc neustále narušuje zneklidňuj­ící motiv na strop bušícího tchána. Sílu úvodnímu střetu dodává vizuální složka využívajíc­í nejen velkoformá­tové projekce, ale i intimitu mobilního telefonu. V zrnící televizní obrazovce se pak jako němá smyčka neustále opakuje motiv recitující­ho Verlaina, upomínajíc­í na jeho zašlou básnickou břitkost.

Druhá polovina, znázorňují­cí krizi „prokletého vztahu“, už od takové přehlídky nápadů ustupuje, což trochu odkrývá jistou šablonovit­ost Hamptonovy předlohy. Úplné zatmění se však v jakémkoli zpracování může opřít o vděčné téma prokletých básníků a jejich výtečné verše. A v La Fabrice dodali nadčasovém­u motivu lákavý obal.

 ?? Foto: SpoluHra ?? Trojúhelní­k Prokleté básníky Verlaina s Rimbaudem ztvárnili Matěj Stropnický a Daniel Krejčík, Verlainovu manželku Sandra Nováková.
Foto: SpoluHra Trojúhelní­k Prokleté básníky Verlaina s Rimbaudem ztvárnili Matěj Stropnický a Daniel Krejčík, Verlainovu manželku Sandra Nováková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia