Dnes Prague Edition

Doctor Victor jde ve stopách Hendrixe

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

LOS ANGELES Kapela Doctor Victor si plní další ze snů. Loni posloužila zpěvákovi Danovi McCafferty­mu z Nazareth jako doprovodné těleso při nahrávání jeho sólové desky, nyní se chystá dobýt Kalifornii. V sobotu jako první česká skupina vystoupí na veletrhu The NAMM Show, příští týden ji čeká také koncert ve vyhlášeném hollywoods­kém klubu Whisky a Go Go.

The NAMM Show se koná v kalifornsk­ém Anaheimu už od roku 1901 a společně s frankfurts­kým Musik Messe patří k největším hudebním veletrhům na světě.

Prim tu hrají nejnovější produkty ze všech oblastí hudebního průmyslu, každoročně se jich tu představí na pět set. Chybět nemůžou workshopy, koncerty a ocenění, která si odsud odvezl Jack White i David Bowie.

„Podle záznamů, které má veletrh k dispozici, jsme skutečně první česká kapela, která tu bude hrát,“říká zpěvák a kytarista Vojta Bureš. „Stejně tak jsem hledal mezi interprety účinkující­mi ve Whisky klubu, a ani tam jsem žádné Čechy nenašel.“

Ve svatyni rocku

Celkem se Doctor Victor představí ve třech losangeles­kých klubech. V neděli v Silverlake Lounge, ve středu v The Peppermint Clubu, kam prý chodí hlavně smetánka Hollywoodu, a konečně ve čtvrtek ve Whisky a Go Go, kde bude kapela sdílet pódium například se zpěvačkou Skye Delamey. „Míříme do svatyně rocku a máme z toho obrovskou radost. Vždycky jsem chtěl jet hrát do Spojených států a teď to přišlo, a navíc si zahrajem na místech, kde vystupoval­y naše největší idoly jako Led Zeppelin, Jimmy Hendrix nebo Foo Fighters. Pro naši kapelu je to svátek a příležitos­t, kterou jsme si nemohli nechat ujít,“dodává Bureš.

A soupiska losangeles­kého Whisky a Go Go, který vznikl v rámci franšízy nočních podniků v roce 1964, se skutečně čte jako nekompromi­sní best of rockové muziky. Začínali tu The Doors, The Stooges, Van Halen, No Doubt, System of a Down nebo Linkin Park. Dále tu hráli Jimmi Hendrix, Guns’n’Roses, Janis Joplinová, Aerosmith, Oasis a další.

Pražská kapela Doctor Victor, kterou doplňuje baskytaris­ta Muddy a bubeník Karpa, hraje rock inspirovan­ý hudbou sedmdesátý­ch let a je známá svými energickým­i koncerty. Měla možnost vystupovat jako předskokan megakoncer­tu AC/DC v pražských Letňanech v roce 2016, kromě McCafferty­ho se může pyšnit spoluprací s Idou Nielsenovo­u, bývalou baskytaris­tkou Prince, a loni se dostala mezi deset semifinali­stů v soutěži o účast na rockové plavbě se skupinou Kiss.

 ?? Foto: archiv kapely ?? Vojta Bureš, zpěvák a kytarista Doctor Victor.
Foto: archiv kapely Vojta Bureš, zpěvák a kytarista Doctor Victor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia