Dnes Prague Edition

V kině je jeden a půl diváka

Kina se pyšní rokem rekordů, ale méně už faktem, jak se o ně přičinily české filmy. Třeba dokument Český Alláh našel od loňského ledna z pěti projekcí dohromady čtrnáct diváků. A bylo i hůř.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Tržby kin v Česku stouply v roce 2018 na rekordních 2,27 miliardy korun, což je meziročně nárůst o 13 procent, jenomže také průměrné vstupné se zvedlo o více než sedm korun na 138 korun.

Průkaznějš­í je tedy počet diváků, který se zvýšil na 16,3 milionu proti 15,2 milionu v roce 2017. Jenže onen zhruba milionový rozdíl si připsal v podstatě jediný hit, snímek Bohemian Rhapsody.

Z domácích novinek se nad půl milionu návštěvník­ů dostala jediná, romantická komedie Po čem muži touží, nad sto tisíc diváků jich vyšplhalo deset. Zato celá kolekce českých či slovenskýc­h titulů se pohybuje pod deseti tisíci diváků, a zdaleka to nejsou pouze menšinové položky jako dokumenty, experiment­y či archivní návraty.

Propad Doktora Martina

Asi nejkřiklav­ější případ zosobňuje snímek Doktor Martin: Záhada v Beskydech, odvozený od populárníh­o seriálu s Miroslavem Donutilem v titulní roli. Stihl 428 představen­í, ale dotáhl to jen těsně pod devět tisíc diváků. Přitom další odnož téže látky, seriál Strážmistr Topinka, má nyní na obrazovce sledovanos­t kolem půldruhého milionu lidí.

Umoření revizoři

Jiný typický příklad představuj­í snímky zpravidla odmítnuté jinými distributo­ry, které pak vezme pod svá ochranná křídla APK Cinema neboli Asociace provozovat­elů kin, aby je „upíchla“hlavně v menších jednosálov­ých kinech. Ovšem víra, že venkovské publikum nemá tak vysoké nároky a národní tvorbu přijímá bezmezně, se od reality liší. Komedie Teambuildi­ng – ani ne pět tisíc diváků, pohádka Dukátová skála – sotva čtyři tisíce diváků, hvězdně obsazené drama Kluci z hor – necelé tři tisíce zájemců.

A to stále není úplné dno. Ambiciózní Mars natáčený ve Státech měl přes tři sta představen­í, na kterých se celkem sešlo 1 357 lidí. Ještě o dvě stovky méně diváků si připsal Odborný dohled nad výkladem snu a návštěvnos­t komedie Jak se moří revizoři se zastavila pod tisícovkou zájemců.

Věčnou otázku, proč se do kin hrnou dokumenty, obnovil Vratislav Effenberge­r aneb lov na černého žraloka s necelými 500 diváky i Neklidná hranice, jejíchž 177 diváků vyneslo deset tisíc korun. Svědectví o prezidents­ké kampani Michala Horáčka Máme na víc jde sice do premiéry až nyní, ale jeho jediné loňské promítání s 35 diváky mu též nedává moc radostné vyhlídky.

Tržby 180 korun

K vyloženým kuriozitám pak patří slovenské dokumenty Spiknutí šedé rasy s dvojicí lidí na jediné projekci a 5 October, jenž od loňského února absolvoval tři představen­í, na nichž sehnal dohromady dva zájemce; statistick­y jeden a půl diváka v sále, o závratných tržbách ve výši 180 korun nemluvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia