Dnes Prague Edition

Matrjošky v ohrožení

Zmizet mají i nevýhodné směnárny

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

PRAHA Centrum města hyzdí přeplácané obchody se suvenýry a předražené směnárny poskytujíc­í nevýhodné podmínky turistům. Podle magistrátn­ího radního Jana Chabra (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) je tomu nutné učinit přítrž. „Začneme se zavřením malého počtu krámků se suvenýry v centru, které mají nejnižší tržby,“upřesňuje Chabr, který má na starosti správu majetku a majetkovýc­h podílů hlavního města.

Radní nechal vypracovat návrh, který v nejbližší době předloží na jednání rady, na kterém by ho měli podpořit i koaliční Piráti. Dokument zohlední vypracovan­ou revizi smluvních vztahů uzavřených městskou společnost­í Trade Centre Praha s provozovat­eli obchodu.

„Magistrát dal pokyn k ukončení vybraných nájemních smluv, jejichž účelem je zejména prodej upomínkový­ch předmětů,“potvrdil Chabr, podle něhož obchody neprospíva­jí dobrému jménu metropole. Magistrát nicméně musí ještě přesně určit, o kolik podniků se jedná.

Jenom v ulici Karlova spojující Karlův most s historicko­u částí města se nachází hned několik obchodů, jejichž společným znakem je, že obsahují naprosto stejné zboží a většinou výrazně dražší, než by turista sehnal v obchodním centru nebo mimo centrum.

Průchod plný beranic

Například v průchodu u ulice Smetanova nábřeží se na dvaceti metrech nachází těchto obchodů přes deset. Nabízejí ruské matrjošky, beranice, trička a mikiny s nápisy „Miluji Prahu“, magnetky a upomínkové předměty zobrazujíc­í české pivo.

„Transparen­tnost a boj proti pofiderním prodejnám v centru metropole, které dělají ostudu naší Praze, je jednou z priorit našeho programu,“potvrdil zastupitel Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Podle radního Chabra se má zavírání týkat pouze prodejců, kteří nabízejí nevkusné zboží. Usilovat bude o zachování těch obchodů, které jsou schopné turistům nabídnout výrobky českých firem a podporují tak místní mladé umělce. Radní tak chce zachovat pro Prahu typický sortiment, jako je české sklo nebo porcelán. Takové upomínkové předměty mají prý pro turisty smysl.

K programu rady patří také zavření podvodných směnáren v centru města. Ty zpravidla nabízejí turistům nevýhodné směnné kurzy. „Turista například zaplatí tisíc eur a dostane 15 tisíc korun, což je běžný podvodný kurz v centru,“vysvětluje bývalý pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Návrh by prý podpořil.

První vlaštovka

Na problém upozornil případ pobočky v Železné ulici na Staroměsts­kém náměstí, kterou provozoval­a nechvalně známá společnost Chequepoin­t. Té Česká národní banka loni v červnu odebrala licenci, protože zákazníky opakovaně při směně okradla nebo neposkytla potvrzení o provedené transakci, aby si mohli stěžovat.

Město nyní chystá vypovězení nájmu firmě Global Travel, která vede směnárnu také v Železné ulici. Podle radního Chabra se i tento podnik vyznačuje nefér jednáním, a proto bude uzavřen. Jako důvod se nabídl nízký nájem, který směnárna městu odvádí. Nájemní smlouvu, která vznikla už v roce 1993, město poskytovat­eli vypoví bez udání důvodu, pobočka by následně po tříměsíční výpovědní lhůtě měla zmizet.

Podobným způsobem se město zbaví dalších směnáren, například jedné v Jungmannov­ě ulici a dvou na Národní třídě, které všechny mají prostory pronajaté od města. Směnárny mají smlouvy na dobu určitou, proto jim město prostředni­ctvím Trade Centre Praha nebude dávat výpověď, ale počká, až vyprchá jejich platnost. Následně je už neprodlouž­í.

Nový zákon

Boj s nepoctivým­i směnárnami vyhlásili loni v létě také Piráti. „Na úrovni Sněmovny jsme prosadili návrh zpracovaný Českou národní bankou, který umožňuje, aby si lidé nechali vrátit peníze, pokud s proběhlou transakcí nesouhlasí,“říká Ferjenčík.

Nový zákon dává také možnost nepoctivou směnárnu zavřít. Pokud turista totiž po výměně peněz dostane stvrzenku, na které je uvedeno, že pokud s proběhlou směnou nesouhlasí, může požadovat stornování platby. V případě, že by směnárník protestova­l, může se turista obrátit na Českou národní banku, která pobočku zavře, nebo na policii, která částku bude vymáhat.

Magistrát dal pokyn k ukončení vybraných nájemních smluv, jejichž účelem je zejména prodej upomínkový­ch předmětů

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia