Dnes Prague Edition

Volných bytů mírně přibylo

Praha se v počtu volných bytů loni odrazila ode dna. Podle developerů jich je ale stále málo.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Minus pět set. Tak vychází srovnání prodaných bytů v loňském roce oproti roku 2017. Podepsala se na tom opatření centrální banky a rostoucí úrokové míry z hypoték. Uvedení nových bytů do prodeje navíc nadále brzdí pomalá legislativ­a.

Letos proto podle odhadů prodaných bytů ještě ubude a vzhledem k vysokým cenám je budou skupovat především investoři, kteří budou byty nabízet k pronájmu. Vyplývá to z aktuální analýzy developers­kých společnost­í Trigema, Skanska Reality a Central Group, která sledovala vývoj na pražském trhu s byty za loňský rok.

Více volných, méně prodaných

V roce 2018 developeři v metropoli evidovali 5 000 prodaných, tedy i ještě nepostaven­ých bytů, což znamená devítiproc­entní pokles oproti předchozím­u roku. Meziroční nárůst ovšem developeři zaznamenal­i v kolonce volných bytů v nabídce.

Zatímco na konci roku 2017 bylo jen 3 650 volných, tedy již hotových bytů, což bylo vůbec nejnižší číslo za posledních sedm let, loni v prosinci bylo volných bytů už 5 400. Z největší krize se tak pražský realitní trh začíná mírně zotavovat a rozdíl mezi nabídkou a poptávkou se o něco snižuje.

Nabídka je ale stále ještě poměrně hluboko pod úrovní, na jaké byla kolem roku 2011, kdy se počet volných bytů pohyboval okolo sedmi tisíc. „Nabídka nových bytů v Praze je stále nedostateč­ná. Například v říjnu minulého roku nebylo vydáno žádné stavební povolení na byt v bytovém domě,“říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Nejvíce volných bytů je aktuálně v Praze 5, která se na celkové nabídce podílí z třiceti procent. Mírný nárůst volných bytů lze pozorovat také v centru města, kde nabídka vzrostla například díky rekonstruk­cím historický­ch domů.

Největší poptávku po nových bytech loni developeři zaznamenal­i v Praze 4, 5, 9 a 10. Dohromady se v těchto městských částech prodalo 76 procent všech bytů prodaných v hlavním městě. Nejméně bytů developeři prodali v Praze 6.

V Praze 4 a 9 bylo také možné pořídit nejlevnějš­í byty. Metr čtvereční se v těchto obvodech prodával v průměru za 83 tisíc korun. Nejvyšších hodnot dosahovaly ceny v Praze 1, kde se metr čtvereční prodával v průměru za 220 tisíc korun. V Praze 2 se cena za metr čtvereční vyšplhala na 149 tisíc korun.

Pro letošní rok odhadují developeři prodeje okolo 4 700 bytů a další mírné posílení nabídky. I přes pokles prodaných bytů podle developerů zůstane poptávka poměrně silná. „Poptávka po bydlení bude nadále růst, přesouvá se však do sekundární­ho sektoru. Otevírá se tedy prostor pro výstavbu nájemního bydlení. Poptávkou po novostavbá­ch tak budou hýbat hlavně investoři,“odhaduje předseda představen­stva společnost­i Trigema Marcel Soural.

Dá se také očekávat, že ceny bytů porostou i nadále. „Podle mého názoru ceny nového bydlení v Praze klesat nebudou, naopak i nadále budou růst v řádu jednotek procent,“uvádí generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Aktuálně se podle statistik developerů prodává v Praze metr čtvereční bytu v novostavbě v průměru za 101 tisíc korun. Pro srovnání: na konci roku 2015 byla průměrná prodejní cena necelých 60 tisíc korun za metr čtvereční. Strmý nárůst cen bytů má ale Praha už za sebou. Potvrdila to i analýza Institutu plánování a rozvoje (IPR) z konce loňského roku.

„Růst cen se o něco zpomalil, nicméně stále jsme v situaci, kdy vztah mezi nabídkou a poptávkou zvedá ceny,“komentoval v prosinci bytový trh ředitel sekce strategií a politik IPR Tomáš Lapáček.

Analýza developerů také ukázala, že největší poptávka je v Praze po malých bytech, na což reaguje i jejich cena. U bytů s dispozicem­i 1+kk kupující zaplatí za metr čtvereční v průměru 120 tisíc korun. O to levněji pak vycházejí byty s dispozicem­i 3+kk, kde se metr čtvereční pohybuje okolo 92 tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia