Dnes Prague Edition

Daň z příjmu: nezapomeňt­e podat přiznání do apríla

Přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2018 je letos potřeba podat nejpozději 1. dubna. Posledního března je totiž neděle, a tak se termín o jeden den posunul.

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Asi už jsme si všichni zvykli, že v daních jsou každý rok nějaké změny. Za rok 2018 tomu není jinak. „Největší novinkou je, že se pro živnostník­y a podnikatel­e snižují maximální částky výdajových paušálů,“říká daňová poradkyně Libuše Nová.

Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatel­ně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů pomocí faktur, účtenek a dalších dokladů, může uplatnit paušální výdaje, jejich maximální výše pro daňové období roku 2018 je:

80 procent u příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářst­ví a z příjmů ze živnostens­kého podnikání řemeslného. Řemeslníci a zemědělci si maximálně mohou odečíst 800 000 Kč za rok;

60 procent u příjmů ze živnostens­kého podnikání, maximálně však 600 000 Kč za rok;

40 % z jiných příjmů ze samostatné činnosti (platí to například pro lékaře či tlumočníky), s výjimkou příjmů podle § 7 odst. 1 písm. d ZDP a podle § 7 odst. 6 ZDP, maximálně však 400 000 Kč; 30 % u příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku a u příjmů z nájmu podle § 9 odst. 1 ZDP – maximálně 300 000 Kč.

Zvýhodnění na vyživované děti

Snížení maximální částky výdajových paušálů asi daňové poplatníky nepotěší, vynahradit by jim to mohl fakt, že znovu mají nárok na daňové zvýhodnění na vyživované děti a že se částka, kterou si mohou odečíst, zvyšuje.

„Na první dítě si odečtete 15 204 korun za rok, na druhé už 19 404 korun a na třetí a každé další pak 24 204 korun,“vypočítává Nová a dodává, že daňové zvýhodnění může samozřejmě uplatnit jenom jeden z rodičů. Je-li daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmů, máte nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodnění­m a daní z příjmu.

Nejenže tak nebudete na daních nic doplácet, ale naopak ještě nějaké peníze dostanete. Ale pozor, na bonus totiž nemá automatick­y nárok každý. Dostat ho mohou jen ti, kteří za rok 2018 měli příjem nejméně ve výši šestinásob­ku minimální měsíční mzdy.

„Díky výraznému zvýšení minimální mzdy došlo také ke zvýšení dolní hranice příjmu pro vznik nároku na daňový bonus, a to na 73 200 korun,“připomíná daňová poradkyně a dodává, že musí jít skutečně o příjmy z podnikání či ze zaměstnání, nepočítají se už peníze z pronájmu nebo výnosy z kapitálové­ho majetku. Stejné daňové zvýhodnění na děti platí samozřejmě i pro zaměstnanc­e, za které daňové náležitost­i řeší zaměstnava­tel.

Rodiny s dětmi si však polepší ještě jinak – zvyšuje se totiž takzvané školkovné, tedy sleva na dani za umístění dítěte v mateřské škole, a to na 12 200 korun za rok.

K vyplnění přiznání můžete využít interaktiv­ní formuláře na idnes.cz.

 ?? Foto: MAFRA ?? Trápení Daně jsou pro mnohé neoblíbeno­u povinností.
Foto: MAFRA Trápení Daně jsou pro mnohé neoblíbeno­u povinností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia