Dnes Prague Edition

Ještě lepší mistr

Rafael Nadal protančil do finále v Melbourne: Bylo to dobré, ne?

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Jako by si mazal zaskočil na kurz malby u van Gogha, jako by fyzikou nepolíbený seděl na přednášce Alberta Einsteina. Stefanos Tsitsipas hovořil tiše, sklesle. „Ani jsem pořádně nedostal šanci,“hlesl.

Učedník pokorně přijal lekci od toho nejpovolan­ějšího. Od mistra.

„Hrál jsem dobře. Ale to zatím hraju celý turnaj, ne?“pravil se svojí typickou dikcí Rafael Nadal.

I takhle může vypadat grandslamo­vé semifinále. Tsitsipas, který předtím parádně vyřídil Rogera Federera a hrál v životní formě, se chvílemi jen rozhlížel okolo. Nechápal. Nestíhal. Prohrál 2:6, 4:6, 0:6.

A titán Rafa kráčí dál. V nedělním finále ho čeká buď favorit Novak Djokovič, či outsider Lucas Pouille. Ale o soupeře nyní hrající legendě zase tolik jít nemusí, podstatné je Nadalovo rozpoložen­í. Majitel 17 grandslamo­vých trofejí se zdá – věřte, nevěřte – lepší než kdy dřív.

„Tohle dělám celou svoji kariéru: adaptuju se,“pronesl v Melbourne.

Nadal 2.0 má třeba kvalitnějš­í podání. Tsitsipas trpěl pocitem sparingpar­tnera: „Rozhodně nemá největší ránu, v tom je spíš průměrný. Ale já se přesto nedostal ani na dostřel k tomu, abych ho prolomil. A ta jeho agresivita! Navíc je unikátní v tom, že hraje úplně jinak než všichni ostatní; má talent na to, že učiní vaši hru horší než obvykle.“

Podobně to od Nadala v Austrálii schytal třeba Tomáš Berdych. Nadalova pozice mezi absolutně výjimečným­i sportovci 21. století je pevná jako železobeto­n. Ve 32 letech přitom jde hodně věcí proti němu: než naskočil do úvodního grandslamu sezony, hrál předtím naposledy na US Open! Soužila ho zranění. Odhlásil se z akce v Brisbane. Pokorně vyprávěl, že omezí svůj turnajový program tak, aby hrál méně, ale vždy na maximum.

Jak řekl, tak udělal.

„Je normální, že o mně pochybujet­e. Já o sobě pochybuju také. Stoprocent­ně vám rozumím,“uvedl tenisový slušňák na až omluvný dotaz, zda ho experti kvůli delší pauze nepodcenil­i. „Před takovými deseti lety by to pro mě bylo mnohem těžší. Nyní si víc věřím – s přibývajíc­ím věkem mi pauzy od zápasů škodí méně. Ale nikdy

není snadné vrátit se po pěti měsících. Tohle jsem opravdu nečekal,“řekl – ve stylu Karla Gotta jdoucího si pro dalšího Zlatého slavíka.

Nadal, Federer, Djokovič... Tak těžké je vybrat si z výjimečné generace krále králů; často už je to jen otázka sympatií, neboť všichni dosáhli na úspěchy vymykající se kategoriím. A pořád se ženou dál.

„Nikdy nebudu mít servis jako Roger,“říká Nadal. „Často má body skoro zadarmo – podá tak dobře, že si dojde pro snadný forhend. Ale i já už servíruju lépe, mám tak šanci na víc rychlých winnerů. Byl jsem hodně odhodlaný udělat tuhle změnu a podařilo se mi k ní dojít.“

I tohle dělá ze skvělého tenisty člena Ligy výjimečnýc­h.

Federer se po delší zdravotní pauze vrátil podle mnohých v nejlepší formě v životě. Djokovič po období fyzického i mentálního útlumu zase předvádí svoji strojovou dokonalost. A Nadal si pro změnu vyhodnotil, že navzdory všem poctám a všem trofejím potřebuje přidat na podání, a tak přidal.

Melbourne je pro něj ze čtyř posvátných areálů dál nejsložitě­jším bojištěm. Vyhrál tu jedinkrát v roce 2009, nedělní finále bude jeho pátým titulovým duelem v aréně zasvěcené Rodu Laverovi. K trofeji postupně musel blahopřát Djokovičov­i, Wawrinkovi i Federerovi.

„Ale momentálně si nemám nač stěžovat. Hodně věcí dělám tak, jak bych chtěl,“řekl. „Když to udržím, může mě čekat mimořádný den.“

Sebevědomá slova. A oprávněně.

 ?? Foto: Reuters ?? Jako peříčko Podobně snadno sfoukl Nadal i svého semifinálo­vého protivníka.
Foto: Reuters Jako peříčko Podobně snadno sfoukl Nadal i svého semifinálo­vého protivníka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia