Dnes Prague Edition

Nové Ťokovy dálnice: na jih Čech i k Varům

První velké přestříháv­ání pásky se odehraje v létě na D3 u Českých Budějovic

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

VČesku koluje vtip, že až se tu dobuduje dálniční síť, nebudou už jezdit auta, protože je nahradí drony a hyperloopy. Jestli je to pravda, ukáže čas, ale letos se dálniční síť opět rozroste.

Ministr dopravy Dan Ťok si nedávno vyslechl kritiku, že v loňském roce otevřel jen čtyři kilometry dálnic.

To je trochu zavádějící, protože pak by největší hrdinkou byla pražská exprimátor­ka Adriana Krnáčová, která otevřela tunel Blanka. Ťok se hned ohradil, že letos otevře už 47 kilometrů nových dálnic a silnic 1. třídy a rozestaví se nových 178 kilometrů. Z toho ovšem padesát kilometrů připadá na opravovano­u a modernizov­anou D1. Které jsou tedy ony „Ťokovy dálnice“?

Rychleji kolem Zlína

Ze 13 krajských měst v Česku dosud na dálnice nejsou napojena tři. České Budějovice, Karlovy Vary a Zlín.

Letos a napřesrok se otevřou úseky, díky nimž najedete na dálnici D3 u Miličína na jih od Benešova a užijete si ji až na kraj Českých Budějovic.

Vlastně úplně první stříhání pásky se odehraje v červenci na úseku D3 Bošilec–Ševětín na dálnici Praha – České Budějovice, kde už se dnes jezdí omezenou rychlostí po půlce rozestavěn­é autostrády.

Dokončení dálnice do Karlových Varů je zatím v nedohlednu, ale nové úseky, které budou zprovozněn­y do tří let, aspoň prodlouží jízdu souvisle po dálnici od Prahy. Neskončí už v Novém Strašecí jako dnes, ale v sousedním Řevničově. Pro představu, trasa z kraje Prahy do Karlových Varů měří 120 kilometrů, ovšem na dálnici z toho dnes připadá jen asi 35 kilometrů. Po dobudování rozestavěn­ých kousků to bude necelých padesát kilometrů.

Pokud jde o Zlín, na spadnutí je stavba úseku dálnice D49 Hulín–Fryšták, který vlastně napojí na dálniční síť Zlín. Fryšták leží tři kilometry od krajského města. Stavět se podle aktuálních plánů začne v říjnu 2019.

Důležité obchvaty

Některé důležité silnice se skrývají pod zdánlivě nenápadným­i označeními staveb, jako je obchvat Lechovic či obchvat Slaného.

„Přes Slaný dnes řidiči na severu objíždějí Prahu, protože dosud není postavená tamní část Pražského okruhu,“vysvětluje Jakub Stadler z ministerst­va dopravy důležitost tamního obchvatu.

Podobně třeba stavba mimoúrovňo­vé křižovatky u dnes již bývalé obce Třebušice zajistí, že silnice mezi Mostem a Chomutovem bude kompletně čtyřproudo­vá. Dnes musejí uprostřed řidiči přibrzdit.

Na druhou stranu, ani za Ťoka nenastal žádný pokrok v přípravě stavby dálnice D3 přes údolí Sázavy ve středních Čechách.

Ze 13 krajských měst v Česku dosud na dálnice nejsou napojena tři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia