Dnes Prague Edition

„Nejsem eurofil, proto neboduji“

Kdo z 21 českých zástupců byl aktivní a kdo se naopak jen „vezl“

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

VČesku mají pověst spíš flákačů, kteří v Bruselu vymýšlejí jen zbytečnost­i na úkor domácích zájmů. I proto ostatně nedokážou k urnám přitáhnout větší množství voličů, a tak volební účast zůstává na velice nízkých procentech.

Už za čtyři měsíce tu budou nové volby do Evropského parlamentu. MF DNES proto mapovala, jak v Bruselu skutečně pracují čeští zástupci. Výsledek možná překvapí.

Česko se v produktivi­tě umístilo na šestém místě z osmadvacet­i států. Ještě větší „dříči“než čeští europoslan­ci jsou Chorvaté, Malťané, Slovinci, Irové a Italové.

Vyplývá to alespoň z údajů serveru MEPranking.eu, který činnost evropských politiků podrobně sleduje po celou dobu výkonu jejich pětiletého mandátu.

Vůbec nejaktivně­jším českým europoslan­cem je místopředs­eda Evropského parlamentu Pavel Telička, kterého do Bruselu původně vyslalo hnutí ANO. Po svém zvolení se s ním ale názorově rozešel a dnes není stále jisté, zda do europarlam­entu bude znovu kandidovat. „Stále to není vyloučeno,“uvedl na dotaz MF DNES Telička. Hned za ním mezi českými zástupci je Dita Charanzová (za ANO), která v současnost­i zaujímá 36. příčku ze 751 členů europarlam­entu. Do první stovky pozitivně hodnocenýc­h se pak ještě dostali Kateřina Konečná a Jiří Maštálka (oba KSČM).

Mezi posledními

Na opačném konci žebříčku se z českých zástupců objevují Jan Keller (za ČSSD) a Jiří Payne (Svobodní). „V souvislost­i s migrací a se sporem o povinné kvóty jsem se dostal poměrně záhy do ostrého sporu s většinovým názorem své frakce,“zdůvodnil to MF DNES první zmíněný. „Pro mne osobně je to zklamání, zároveň však mohu mít klidné svědomí ve věci prosazován­í toho, co považuji za národní zájem v rámci instituce, v níž prosazován­í národních zájmů rozhodně nepatří mezi priority,“doplnil Keller. Ještě o něco hůře než on dopadá Payne, který se umisťuje téměř na samotném konci žebříčku od MEP Rankingu. K jeho umístění je nicméně nutné podotknout, že europoslan­cem se stal až v září 2017, když nahradil Petra Macha, který na svůj mandát rezignoval.

Sám Payne má pro své nepříznivé hodnocení i jiné vysvětlení. „Souvisí to s tím, jak se tento žebříček určuje. Euroskepti­cký poslanec v něm nikdy nemůže být vysoko, protože se například nikdy nemůže stát zpravodaje­m návrhu (za což se také přidělují body),“napsal MF DNES Payne. MEP Ranking navíc podle něj nijak nezhodnocu­je třeba práci pro voliče. „Navíc voliči Jiřího Payna rozhodně nestojí o to, abych figuroval vysoko v tomto žebříčku. Znamenalo by to totiž, že se ze mě stal eurofil,“dodal Payne.

MF DNES se nicméně nezaobíral­a jen daty z žebříčku MEP Rankingu. Všech jedenadvac­et europoslan­ců vyzvala, aby svou práci sami zhodnotili. Asi největšími zářezy se pochlubily Dita Charanzová, Kateřina Konečná a Olga Sehnalová (ČSSD).

„Za největší úspěch považuji zlevnění volání po Evropě, což je návrh, s nímž jsem osobně přišla, prosadila do evropské legislativ­y a který začne platit v půlce května. To je zcela konkrétní věc, kterou Češi pocítí ve své peněžence,“uvedla Charanzová.

Zbylé dvě pak totožně vyzdvihly prosazení tématu dvojí kvality. „Aby naši spotřebite­lé v porovnání s těmi ze Západu nebyli za otloukánky, kteří za hodně peněz dostanou málo muziky,“vysvětlila Sehnalová.

Stopu v europarlam­entu podle svých slov zanechal i Pavel Svoboda (KDU-ČSL). A to v souvislost­i s koncem střídání zimního a letního času. „Dokázal jsem, že náš český hlas má v EU váhu,“řekl MF DNES.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia