Dnes Prague Edition

Rychleji na jih i k Varům

Ťok slíbil Babišovi všechny dálnice do roku 2030. Letos přidá jen malý krok.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Důležitou kapitolou je i budoucí dálnice D35, tedy zjednoduše­ně řečeno, severní spojnice Pardubic a Olomouce, která má ulehčit déjedničce.

Ministři dopravy ji slibovali už před patnácti roky a někteří experti dokonce navrhovali odložit modernizac­i D1 až po jejím zprovozněn­í. Ještě že se na ni nečekalo. To by se dálnice D1 desítky let nemoderniz­ovala.

Nicméně dálnice D35 už se přece jen pomalu rodí. Úsek Časy – Ostrov se začíná stavět a bude hotový v roce 2022. Vzápětí k němu přibude sousední úsek Opatovice nad Labem – Časy. Ten začne u již zbudované několikapa­trové kruhové křižovatky u Opatovic, na které krouží motoristé jedoucí mezi Hradcem a Pardubicem­i. Tím se na dálniční síť napojí Vysoké Mýto a vůbec dnes odlehlá východní část Pardubické­ho kraje.

Na druhou stranu, s některými letitými dluhy příliš nehnul ani ministr dopravy Dan Ťok.

Úseky, kde se nic neděje

Dálnice D3 mezi Prahou a Benešovem zůstává pořád jenom na papíře a ve snech. I když už v roce 2012 vycházely články, „že definitivn­ě povede přes Posázaví“, nezačal tu ještě ani souboj s ekology o její trasu a povolení ke stavbě. S ní nesouhlasí ani okolní obce, protože údolí Sázavy by překonával dálniční most u Hostěradic, kde je dnes romantický vodácký úsek Sázavy a historický železniční viadukt Žampach.

Média již dříve severní část D3 trefně vřadila do kategorie „úseky, kde se nic neděje“.

Podobně mezi ně patří i naopak nejjižnějš­í část D3 mezi Českými Budějovice­mi a hranicí s Rakouskem, kde se dnes jezdí kolem varujícího pomníku tragické nehody autobusu u Nažidel.

Ani u dálnice D6 těsně před Karlovými Vary nezbytné povolovací kolečko ještě pořádně nezačalo.

Není proto divu, že někteří politici Ťoka označují za neschopnéh­o.

Tak, jak to třeba v úterý učinil předseda STAN Petr Gazdík při debatě o D1. „Ať se pan ministr podívá do okolních zemí, kde se staví rychleji. U nás zamrzl hlavně výkup pozemků pro nové stavby,“míní Gazdík.

Pravdou je, že Rakušané jsou na tom o něco lépe. Jim z druhé strany D3 na jihu Čech chybí už jen asi 10 kilometrů k hranici s Českem. V Česku i po zprovozněn­í rozestavěn­ých kusů bude ještě chybět 40 kilometrů na jih od Budějovic.

Debata o D1 šla do ztracena

Teprve včera skončila třídenní sněmovní debata o situaci na dálnici D1. Iniciovali ji lidovci, kteří včera navrhli usnesení, aby vláda urychleně uvolnila omezení na rozestavěn­é dálnici. Usnesení neprošlo.

„Hnutí ANO dalo jasný vzkaz, že až budete příště čekat 14 hodin na D1, nic se nestalo,“komentoval to poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský, který diskusi prosadil.

Ministr Ťok minulý rok pod tlakem premiéra Andreje Babiše zveřejnil strategii, podle které budou všechny hlavní dálnice postavené a modernizov­ané v roce 2030. Zbývá mu ještě 11 let, ale vlastně už je i tenhle termín „na hraně“.

 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str.1
Pokračován­í ze str.1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia