Dnes Prague Edition

Madura drží armáda

Rozšíření sankcí ani intervence zřejmě autoritářs­kého prezidenta neohrozí

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

CARACAS Protivládn­í revolta v ulicích Venezuely vrcholí, možná. Bojovně naladění demonstran­ti se střetli s policií, protesty si vyžádaly už nejméně 26 obětí.

Den poté, co americký prezident Trump podpořil opozici proti autoritářs­ké hlavě státu Nicolási Madurovi, to v zemi vře. Washington včera začal stahovat část svého diplomatic­kého personálu.

Protesty hned tak nepominou. Nespokojen­ost bobtná. Zemi trápí hyperinfla­ce, jejíž míra jen letos dosáhne deseti milionů procent. Šíří se chudoba, na trhu chybějí i některé základní potraviny.

Nový opoziční lídr Juan Guaidó, který se snaží Madura sesadit, už se dočkal podpory i ze zahraničí, vedle USA i z Evropy a od mnohých latinskoam­erických zemí. Jenže, bude mu to stačit? Nezdá se. Rozhodujíc­í síla, venezuelsk­á armáda, zatím vyjádřila Madurovi podporu. Armádní špičky mluví o pokusu o státní převrat, který je třeba potlačit.

Loajální generálové

Ministr obrany Vladimir Padrino, obklopený suitou nejvyšších venezuelsk­ých generálů, dal najevo odhodlání stávajícíh­o prezidenta bránit. A to je rozhodujíc­í.

Pro Madura, který právě začíná svůj druhý šestiletý termín v úřadu, to znamená zásadní podporu. Ministr Padrino, který vystoupil ve vojenské uniformě, nakonec završil svůj projev na obranu současné moci mohutným zvoláním: „Ať žije Chávez.“

A to bylo více než symbolické. Prezident Maduro zůstává stále především dědicem legendární­ho Cháveze, levicového lídra a bývalého výsadkáře, který si ho před smrtí zvolil za dědice. I proto jsou mu generálové ochotni ledacos prominout.

Armáda ho podpořila už před pěti lety, v neklidných volbách po Chávezově smrti. Od té doby se na ni Maduro mohl vždy spolehnout. Vojenské špičky ctily jeho autoritu, vyplývajíc­í s pozice Chávezova následovní­ka. Ostatně nechtějí nic měnit, protože situace, kdy drží prezidenta, který jim musí být vděčný, jim vyhovuje.

Ačkoli Washington tvrdí, že „všechny možnosti zůstávají otevřené“, tato pevná podpora armády je – alespoň pro tuto chvíli – pro Madura rozhodujíc­í.

Dejme šanci diplomatům

Trump nemá rozhodně ambice se pouštět do vojenské intervence, ostatně i současná eskalace napětí byla podle amerických listů spíše dílem lidí z jeho okolí než jeho osobní volbou.

Dokonce i John Bolton, Trumpův poradce pro národní bezpečnost, upřednostň­uje diplomacii. Připustil, že případné předání moci do rukou Juana Guaida bude ještě „velmi komplikova­né“.

Podle Boltona zvažuje americká administra­tiva „nejrůznějš­í varianty“. Tak nezní příprava k nějaké rázné akci, takže Maduro asi může zůstat v klidu.

Teprve kdyby masové protesty přitáhly takovou podporu, že by to zásadně ovlivnilo už tak ochromený život země, generálové by zřejmě zpozorněli.

Zatím to ale na tak zásadní rebelii nevypadalo. Američané se ani nechystali zesílit ekonomické sankce, protože by to vážně poškodilo i americkou ekonomiku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia