Dnes Prague Edition

České e-shopy na východní frontě

Ostrá konkurence udělala z českých e-shopů dravce, kteří expandují po celé Evropě.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

České e-shopy pokračují v expanzi do zahraničí. Letos se na nové trhy chystá například Alza.cz, parfumerie Notino.cz nebo prodejce potravin Rohlík.cz.

Lídr trhu Alza.cz oslaví letošních dvacet pět let od vzniku vstupem do Rakouska a Německa. Po východní ofenzivě jde o první krok na „západ“. V minulosti Alza.cz spustila e-shopy na Slovensku a v Maďarsku, ve druhé jmenované zemi přitom obrat dosáhl už miliardy korun. Celkem zahraničí generuje méně než polovinu tržeb.

„Expanze je důležitá z hlediska rozvoje, stále jsme ale firma, která daní v ČR,“řekl místopředs­eda představen­stva Tomáš Havryluk. Uspět u západních sousedů chce firma s „miliardový­mi segmenty“, jako jsou mobily, PC, televize, bílá technika a domácí elektro. Zároveň čeká, že narazí na náročnější­ho zákazníka, který bude chtít detailnějš­í informace, filtrování i návody.

Alza.cz generuje více než polovinu obratu z tuzemského trhu, ale zahraničí se stalo podobně jako u dalších e-shopů silným zdrojem příjmů. Maďarský trh, kde kromě ČR a Slovenska působí, už dosahuje jedné miliardy korun.

Prodejce parfémů Notino, který je už na 22 trzích a letos přidá další, má ze zahraničí zhruba tři čtvrtiny obratu (prodejce měl v roce 2017 tržby 5,9 miliardy Kč).

„Expanze na Západ je těžší s ohledem na silnou konkurenci a přítomnost velkých globálních hráčů typu Amazon,“soudí Matěj Boruta z Leverage Technology, jež investuje do online technologi­í.

Nenasytné Rumunsko

Spíše než na západní trhy proto e-shopy dosud mířily na východ. A to jim vydrží. Láká je vedle Slovenska a Maďarska i dvacetimil­ionové Rumunsko, které je jednou z nejoblíben­ějších destinací. „Rumuni mají ‚Made in Czech‘ pořád za určitou známku kvality,“vysvětluje Radek Hudák, ředitel marketingu firmy Shoptet, která vytváří e-shopy.

„Rumunsko je zajímavým trhem, zákazníci tam nakupují více z mobilů než v Česku,“přikyvuje David Šiška, šéf Bonami, internetov­ého prodejce nábytku a domácího vybavení. Polovina z 900 milionů korun loňských tržeb tohoto obchodníka pochází ze zahraničí. Letos hodlá posilovat svou pozici v pěti zemích, tedy v ČR, Polsku, Slovensku, Rumunsku a Maďarsku.

Na mapu pro expanzi e-shopů se začíná dostávat i Chorvatsko a další republiky bývalé Jugoslávie. Podle Hudáka mají výhodu v ‚jednom‘ jazyku, relativně hodně obyvatelíc­h a rychlém bohatnutí.

Středně velké a větší e-shopy silně rostou za hranicemi několik posledních let. V rostoucí konkurenci se to jeví jako nutnost pro ty, kdo chtějí hrát na trhu významnějš­í roli. V Česku je přes 43 tisíc e-shopů, přibývají tempem několik tisíc ročně. V některých segmentech se navíc v ČR o svůj krajíc chleba hlásí i zahraniční hráči. Těsno bude v módní branži kvůli vstupu německých e-shopů Zalando a About You.

Expandovat se chystá také investor Michal Mička se svou značkou oděvů Pietro Filipi, která již má e-shopy na Slovensku, v Litvě a Lotyšsku. Letos plánuje spustit německou, rumunskou a maďarskou mutaci webu. Doručuje však i do jiných zemí. „České e-shopy jsou obecně více rozvinuté než ty v regionu východní Evropy, takže je vyšší pravděpodo­bnost, že tam budou úspěšné,“věří investor.

Podle ředitele marketingu tvůrce e-shopů Shoptet Radka Hudáka se do ciziny pouštějí dva typy e-shopů: ti, kterým začal být trh malý a dobývání každého dalšího procenta je za cenu obřích investic do marketingu a zákaznické péče, a potom výrobci, kteří chtějí dostat své zboží do celé Evropy. Expandují zpravidla ti, kdo mají obrat nejméně v nižších milionech korun měsíčně.

Svou zahraniční premiéru avizuje i dovozce potravin Rohlík.cz. Letos plánuje otevřít v Budapešti. Velké šance tam vidí díky dvojnásobn­é populaci oproti Praze a slabé pozici řetězce Tesco na maďarském trhu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia